13℃ 2℃
október 20. Vendel, Irén, Kleopátra
Ház, táj blog

A tűzifa száradása és szárítása

Agrofórum Online

A tűzifának felhasznált faanyag nedvességtartalma elsődleges fontosságú, éppen ezért a fának a felhasználás előtt megfelelő mértékben ki kell száradnia. Mitől függ a száradási idő? Hogyan lehet elősegíteni a gyorsabb száradást? Most jöjjön mindaz, ami a fa kiszállítása után ránk vár…

A tűzifa száradási ideje

Általánosságban elmondható, hogy átlagos hazai körülmények között, kültéri tárolás esetén a tűzifának 1-2 évre van szüksége a száradáshoz. Azonban a száradási idő több tényezőtől is függ, ezek közül a legfontosabbak:

  • a fa fajtája: a keményfák (pl.: csertölgy, kőris, gyertyán) lassabban száradnak, mint a puhafák (pl.: lucfenyő, nyárfa);
  • a fa feldolgozottsága: minél apróbb darabokra van vágva a fa, annál könnyebben szárad;
  • tárolási körülmények;
  • időjárás kültéri tárolás esetén (befolyásol: nap, szél, páratartalom).

Megfelelő tárolás esetén, ideális körülmények között (pl.: felaprítva) fél év is elegendő lehet a tűzifának a légszáraz állapot eléréséhez.

A tűzifa száradásának folyamata

A tűzifa száradása során a faanyag nedvességtartalma csökken le a felhasználáshoz megfelelő légszáraz állapotig. A frissen kivágott fa nedvességtartalma 40-60%, ennek kell lecsökkennie kb. 18-20%-ig. A száradás kezdetben gyorsabb, viszont 30%-os nedvességtartalom alatt már sokkal nehezebben szárad a fa.

Ez azzal magyarázható, hogy a faanyagban lévő „alkotóelemek” (vagyis a különböző felépítésű sejtek) kiszáradási ideje eltér. Leggyorsabban a vízszállító sejtek száradnak ki (amelyek apró, víztovábbításra alkalmas csövecskéket alkotnak), amelyeknek a fa életében az a feladata, hogy elszállítsák a vizet a gyökerektől a lombokig. Első lépésben ezek a csövecskék száradnak ki viszonylag gyorsan. Ezután a sejtek víztartalmának kell távoznia, ami sokkal időigényesebb folyamat.

A tűzifa sokkal gyorsabban szárad ki, ha fel van hasogatva

Nagyon fontos!

A fűtésre alkalmas tűzifának már csak 18-20% nedvességet szabad tartalmaznia, különben nagyon sokat veszít fűtőértékéből. Ráadásul a nagy nedvességtartalmú tűzifa felhasználása nemcsak környezetszennyező, de a felszabaduló gőz savas kémhatása miatt a tüzelése alatt a kéményünk is tönkremehet.

Hogyan támogathatjuk a száradási folyamatot?

Induljunk ki abból a helyzetből, hogy frissen kitermelt faanyagot vásároltunk, amelyet még nem daraboltunk fel. A gyorsabb száradás érdekében elsőként minél hamarabb fel kell hasítanunk a fát, és fedett, szellős helyre be kell tárolni, főként akkor, ha ősszel érkezett meg a faanyag (a téli hónapokban szabadtéren értelemszerűen lassabban szárad a fa).

A tavasszal vagy nyár elején megvásárolt és felaprított tűzifát érdemes 3-4 hónapon át szellősen összerakni egy kupacba az udvaron, ahol a napfény megfelelően éri és a szél is jól átjárja. Így sokkal hamarabb kiszárad a fa, mintha egyből egymásra pakolnánk a fészerben.

A száradás során ügyeljünk arra, hogy ne érje nedvesség közvetlenül a faanyagot! Pincehelyiségben és kinti tárolásnál is érdemes akár egy raklapon tárolni a hasábokat, hogy ne közvetlenül a talajjal érintkezzenek. Ezenkívül beltéri tárolás esetén mindenképpen jól szellőztethető helyen tartsuk a fát, így nem fülled be a helyiség, ami lassíthatná a száradást.

A tűzifának a fafajtól függően 1-2 évre van szüksége a száradáshoz

Ha minél előbb szükségünk van a tüzelőre és van rá lehetőségünk, tároljuk a felhasított faanyagot néhány hétig fűtött, rendszeresen szellőztetett helyen (pl. kazánházban).

Honnan tudom, hogy száraz-e már a tűzifa?

A következő pontok segíthetnek eldönteni, hogy megfelelően száraz-e már a tűzifa:

  • a nedvességtartalom csökkenésével a fahasábok súlya akár 40%-kal is csökkenhet, így érezhetően könnyebbek lesznek;
  • a légszáraz fahasáb kérge könnyen különválik, a felülete is érezhetően száraz;
  • a száraz fahasáb a tűzre dobva azonnal lángra lobban, míg a nedves hasáb elkezd sisteregni, gőzölni, és a végeken távozik belőle a nedvesség;
  • ha már elég gyakorlottak leszünk, akkor két összeütött fahasáb hangjából is meg fogjuk tudni állapítani, hogy elég szárazak-e.

Kapcsolódó cikkek:

A sünbarát kert növényei

2025. október 16. 05:40

Nagyon fontos, hogy segítsük a környezetünkben élő hasznos rovar-, kétéltű-, madár- és emlősfajokat, hogy hosszú távon egészséges kertet gondozhassunk!

Jó hír: egyre kevesebb élelmiszer kerül a szemétbe a magyar háztartásokban

2025. október 14. 05:40

A Nébih 8 éve vizsgálja hazánkban a családi élelmiszerhulladék-termelést. A legújabb összesítés szerint harmadával csökkent az élelmiszer-pazarlásunk.

Növények a fesztiválok középpontjában III.

2025. október 9. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Most érkezzenek a hagyományos sütemények, pálinkák és lekvárok legfinomabb alkotóelemei!

Növényszaporítás a kiskertben – évelők tőosztása

2025. szeptember 29. 05:40

A tőosztás a növények szaporításának egyik legelterjedtebb módszere, amelynek során a növény kifejlett vagy még fejlődés alatt lévő vegetatív részeit használjuk fel.

Összefoglalás: a tűzifa felhasználása fűtésre

2022. november 25. 05:37

A tűzifa megfelelő felhasználását több tényező határozza meg a kiválasztott fafaj megvásárlásától kezdve a faanyag száradásán át egészen a megfelelő tárolásig. Ha a tűzifa előkészítésének minden állomására figyelünk, azzal a saját dolgunkat könnyítjük meg magánál a fűtésnél.

Ideje elgondolkodni a téli fűtőanyag beszerzésén, bár a tűzifaárak nem fognak az égig emelkedni

2024. augusztus 7. 14:40

A tavalyi enyhe tél miatt sokaknak megmaradt a fájuk, így a tüzépek sem számítanak egyelőre óriási forgalomra.

Így építsünk tűzifatárolót!

2024. július 6. 16:10

A tűzifát nem érdemes védelem nélkül hagyni, mert a minősége romlik, és ha leborul, veszélyessé válhat. Íme, egy egyszerű DIY megoldás.

Tűzifa kérdések: erdei köbmétertől a száraz tűzifáig

2022. november 16. 05:36

A legjobban akkor járunk, ha tavasszal vásárolunk tűzifát és egész nyáron hagyjuk feldarabolva száradni. Ha nedves fával fűtünk, akkor igen komoly energiaveszteséggel számolhatunk.