Ház, táj blog

Egy ősi belga vízimalom jól járt a koronavírus miatt

Agrofórum Online

Ahogy sok európai az új típusú koronavírus terjedése miatti korlátozások alatt egyre többet sütött otthon, megnövekedett az igény a prémium minőségű lisztek iránt is.

Voltak olyanok, akik gyakorlatilag a sütésbe menekültek az otthonukban töltött idő alatt, egyfajta stresszoldásként. Az egyik legrégebb épült, még lisztet előállító belga vízimalom termékei iránt is megnövekedett a kereslet.

A francia születésű belga molnár Adrienne Delacroix, akinek a Luxemburg melletti belga Ardennes régióban, azaz az Ardennek hegységben található malmában már hat évszázaddal ezelőtt is készítettek lisztet, azt mondta, hogy a kis üzletek hálózatára és az online értékesítésre támaszkodva élénkült meg a kereslet a termékeik iránt. Alapvetően az otthon maradt és a sütését lelkesedő fogyasztók felfedezik fel újra és őket szolgálja ki.

fotó: instagram.com

„Látványos, egyenesen robbanásszerű növekedést tapasztaltunk a liszt iránti keresletben” – nyilatkozta Adrienne Delacroix a Thomson Reuters hírügynökségnek. A malom két nagy vízkerekét egy mellékfolyója hajtja meg.

A barátokkal és a családdal együtt sütve, alkotásaikat a közösségi médián keresztül megosztva, a koronavírus-járvány idején a belgák kenyértésztát kevertek, dagasztottak és ezzel is harcoltak a bezártság miatti unalom ellen.

Delacroix, akinek a családja 1991-ben vásárolta meg a malmot, úgy véli, hogy ez akár hosszú távon szokássá is válhat, még akkor is, ha Belgium május negyedike óta szépen fokozatosan enyhíti a korlátozásokat. Delacroix, aki a malom korszerűsítésében segített, 2009-ben feladta közalkalmazotti tisztségét azért, hogy kövesse szenvedélyét, amely a minőségi pékáruk előállítása.

„Azt hiszem, elég hosszú volt a lezárás ahhoz, hogy szokássá váljon az otthoni sütés. Úgy gondolom, hogy a válság a helyi termékek fontosságára is rávilágított” – tette hozzá.

Az 1900-as összeírás során a régióban még 430 malom működött, ezek egyike, a Hollange malom. Március óta megnövekedett az igény a termékeik iránt, folyamatosan kapták a megbízásokat. A belga piacon kevés teljes kiörlésű búzát állítanak elő, ezt eddig Németországból szerezték be, de ott meg pont a koronavírus miatt látványosan megemelkedett ezek ára.

Helyezzünk ki fészekalapanyagot a madaraknak!

2025. április 8. 05:40

A megfelelő fészekanyag összegyűjtése energia- és időigényes feladat a kertünkben fészkelő madarak számára is, éppen ezért már ezekben a hetekben is kevesebb idejük van a leendő madárszülőknek eleség után nézniük.

Gilisztakomposzt előállítása otthon, egyszerűen II. rész

2025. március 28. 05:40

Milyen hibák miatt válhat büdössé a komposzt? Mit szabad adni a gilisztáknak, és mi tilos?

Március 22. - egy napon a Víz világnapja és a Föld órája

2025. március 22. 06:40

Idén különleges alkalom március 22., ugyanis a mindenkori Víz világnapja egy napra esik a Föld órájának napjával. Ez utóbbit minden évben március 3. szombatjára hirdeti meg a Természetvédelmi Világalap (WWF) nemzetközi szervezete.

Gilisztakomposzt előállítása otthon, egyszerűen I. rész

2025. március 21. 05:40

A gilisztáknak hála egy tápanyagokban rendkívül gazdag humuszanyagot nyerünk ki a gilisztakomposztálási folyamat végén.

Az élelmiszeripar képes a lakosság folyamatos ellátására

2020. március 18. 08:47

Hazánk mintegy 120%-os önellátásra képes az alapvető élelmiszerekből, de az ország termelési potenciálja akár 150%-ra is növelhető.

A kenyér íze

2018. október 1. 12:33

A közelgő vetésidőben a végtermékről szólni logikátlannak tűnik. A kenyér íze elsősorban a pékeken, a tésztakészítésen, meg a sütési technológián múlik. Azért az sem mindegy, hogy milyen fajtát választunk, milyen agrotechnikát alkalmazunk és máris eljutottunk a vetéshez. Így formálódik a Jóisten ege alatt a kenyér íze; vetéstől aratásig.

A búza fehérjetartalmától függ, mi süthető belőle

2025. január 5. 10:10

A fehérjetartalom a búza minőségének értékelésében kulcsfontosságú, mivel jelentősen befolyásolja, hogy a belőle őrölt liszt alkalmas-e sütésre.

Felavatták az új tésztagyárat Gyermelyen

2018. szeptember 28. 06:09

A gyár kapacitása meghaladja a magyarországi tésztafogyasztás méretét, egy európai szinten is jelentős, a leghatékonyabbak közé tartozó tésztagyár kezdte meg most a működését.