Ház, táj blog

Egy ősi belga vízimalom jól járt a koronavírus miatt

Agrofórum Online

Ahogy sok európai az új típusú koronavírus terjedése miatti korlátozások alatt egyre többet sütött otthon, megnövekedett az igény a prémium minőségű lisztek iránt is.

Voltak olyanok, akik gyakorlatilag a sütésbe menekültek az otthonukban töltött idő alatt, egyfajta stresszoldásként. Az egyik legrégebb épült, még lisztet előállító belga vízimalom termékei iránt is megnövekedett a kereslet.

A francia születésű belga molnár Adrienne Delacroix, akinek a Luxemburg melletti belga Ardennes régióban, azaz az Ardennek hegységben található malmában már hat évszázaddal ezelőtt is készítettek lisztet, azt mondta, hogy a kis üzletek hálózatára és az online értékesítésre támaszkodva élénkült meg a kereslet a termékeik iránt. Alapvetően az otthon maradt és a sütését lelkesedő fogyasztók felfedezik fel újra és őket szolgálja ki.

fotó: instagram.com

„Látványos, egyenesen robbanásszerű növekedést tapasztaltunk a liszt iránti keresletben” – nyilatkozta Adrienne Delacroix a Thomson Reuters hírügynökségnek. A malom két nagy vízkerekét egy mellékfolyója hajtja meg.

A barátokkal és a családdal együtt sütve, alkotásaikat a közösségi médián keresztül megosztva, a koronavírus-járvány idején a belgák kenyértésztát kevertek, dagasztottak és ezzel is harcoltak a bezártság miatti unalom ellen.

Delacroix, akinek a családja 1991-ben vásárolta meg a malmot, úgy véli, hogy ez akár hosszú távon szokássá is válhat, még akkor is, ha Belgium május negyedike óta szépen fokozatosan enyhíti a korlátozásokat. Delacroix, aki a malom korszerűsítésében segített, 2009-ben feladta közalkalmazotti tisztségét azért, hogy kövesse szenvedélyét, amely a minőségi pékáruk előállítása.

„Azt hiszem, elég hosszú volt a lezárás ahhoz, hogy szokássá váljon az otthoni sütés. Úgy gondolom, hogy a válság a helyi termékek fontosságára is rávilágított” – tette hozzá.

Az 1900-as összeírás során a régióban még 430 malom működött, ezek egyike, a Hollange malom. Március óta megnövekedett az igény a termékeik iránt, folyamatosan kapták a megbízásokat. A belga piacon kevés teljes kiörlésű búzát állítanak elő, ezt eddig Németországból szerezték be, de ott meg pont a koronavírus miatt látványosan megemelkedett ezek ára.

Allergiás kertészkedik – allergiás tünetek és keresztallergia

2025. szeptember 15. 05:40

Összességében az allergia fogalmába mindazokat a túlérzékenységi reakciókat foglalják össze, melyeket egy immunreakció vált ki. Mi történik akkor, ha keresztallergia alakul ki?

2025-ben fészkelt először hazánkban a feketeszárnyú kuhi!

2025. szeptember 13. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hírt adott arról, hogy feketeszárnyú kuhi idén először, sikeresen költött hazánkban.

A sünbarát kert tartozékai

2025. szeptember 11. 05:40

Sokat tehetünk a kert sünbaráttá tételéhez: pár egyszerű megoldás, és biztonságosan közlekedhetnek, vadászhatnak és telelhetnek a sünök!

Segítsünk a sünökön! – Magukra maradt fiatal sünöket találtam, mi a teendőm?

2025. szeptember 5. 05:40

Egy fenntartható kertben nem ritka látvány az újszülött sün. Mit tegyünk, ha fészket találunk? Hogyan állapítsuk meg, hogy kell-e a segítségünk?

Félmilliárd forintos projekt keretében újul meg a dunaföldvári malom

2019. január 24. 08:38

Az 505 millió forintos projektet, amelyet 187 millió forinttal támogat a Gazdasági és Innovációs Operatív Program, két éven belül valósítják meg.

A kenyér íze

2018. október 1. 12:33

A közelgő vetésidőben a végtermékről szólni logikátlannak tűnik. A kenyér íze elsősorban a pékeken, a tésztakészítésen, meg a sütési technológián múlik. Azért az sem mindegy, hogy milyen fajtát választunk, milyen agrotechnikát alkalmazunk és máris eljutottunk a vetéshez. Így formálódik a Jóisten ege alatt a kenyér íze; vetéstől aratásig.

Felavatták az új tésztagyárat Gyermelyen

2018. szeptember 28. 06:09

A gyár kapacitása meghaladja a magyarországi tésztafogyasztás méretét, egy európai szinten is jelentős, a leghatékonyabbak közé tartozó tésztagyár kezdte meg most a működését.

Az élelmiszeripar képes a lakosság folyamatos ellátására

2020. március 18. 08:47

Hazánk mintegy 120%-os önellátásra képes az alapvető élelmiszerekből, de az ország termelési potenciálja akár 150%-ra is növelhető.