Ház, táj blog

Egy ősi belga vízimalom jól járt a koronavírus miatt

Agrofórum Online

Ahogy sok európai az új típusú koronavírus terjedése miatti korlátozások alatt egyre többet sütött otthon, megnövekedett az igény a prémium minőségű lisztek iránt is.

Voltak olyanok, akik gyakorlatilag a sütésbe menekültek az otthonukban töltött idő alatt, egyfajta stresszoldásként. Az egyik legrégebb épült, még lisztet előállító belga vízimalom termékei iránt is megnövekedett a kereslet.

A francia születésű belga molnár Adrienne Delacroix, akinek a Luxemburg melletti belga Ardennes régióban, azaz az Ardennek hegységben található malmában már hat évszázaddal ezelőtt is készítettek lisztet, azt mondta, hogy a kis üzletek hálózatára és az online értékesítésre támaszkodva élénkült meg a kereslet a termékeik iránt. Alapvetően az otthon maradt és a sütését lelkesedő fogyasztók felfedezik fel újra és őket szolgálja ki.

fotó: instagram.com

„Látványos, egyenesen robbanásszerű növekedést tapasztaltunk a liszt iránti keresletben” – nyilatkozta Adrienne Delacroix a Thomson Reuters hírügynökségnek. A malom két nagy vízkerekét egy mellékfolyója hajtja meg.

A barátokkal és a családdal együtt sütve, alkotásaikat a közösségi médián keresztül megosztva, a koronavírus-járvány idején a belgák kenyértésztát kevertek, dagasztottak és ezzel is harcoltak a bezártság miatti unalom ellen.

Delacroix, akinek a családja 1991-ben vásárolta meg a malmot, úgy véli, hogy ez akár hosszú távon szokássá is válhat, még akkor is, ha Belgium május negyedike óta szépen fokozatosan enyhíti a korlátozásokat. Delacroix, aki a malom korszerűsítésében segített, 2009-ben feladta közalkalmazotti tisztségét azért, hogy kövesse szenvedélyét, amely a minőségi pékáruk előállítása.

„Azt hiszem, elég hosszú volt a lezárás ahhoz, hogy szokássá váljon az otthoni sütés. Úgy gondolom, hogy a válság a helyi termékek fontosságára is rávilágított” – tette hozzá.

Az 1900-as összeírás során a régióban még 430 malom működött, ezek egyike, a Hollange malom. Március óta megnövekedett az igény a termékeik iránt, folyamatosan kapták a megbízásokat. A belga piacon kevés teljes kiörlésű búzát állítanak elő, ezt eddig Németországból szerezték be, de ott meg pont a koronavírus miatt látványosan megemelkedett ezek ára.

Ökológiai sövény gondozása

2025. november 14. 06:10

Mivel az ökológiai sövény számos cserjefajból áll, azt várnánk, hogy jelentős figyelmet kell szentelni a gondozására. Pedig éppen ellenkezőleg!

Az ökológiai sövény növényei

2025. november 13. 05:40

A sövények kiterjedt lehetőséget adnak menedékként a kertünk hasznos állatainak az időszakos vagy hosszabb ideig tartó nyugalmi időszakokhoz.

Ökológiai sövény – a fenntartható, fajgazdag kert élő védőfala

2025. november 11. 05:40

Az ökológiai sövény kialakításához különböző időben virágzó, különböző terméseket hozó, lombhullató és örökzöld cserjéket kell kombinálni.

Mindenszentek és halottak napjának hagyományai

2025. november 1. 05:40

Magyarországon a halottak napja fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepnapjából az elhunytakról való megemlékezés napjává.

Az élelmiszeripar képes a lakosság folyamatos ellátására

2020. március 18. 08:47

Hazánk mintegy 120%-os önellátásra képes az alapvető élelmiszerekből, de az ország termelési potenciálja akár 150%-ra is növelhető.

Már ősgabona lisztből is készülhet a kenyér

2022. január 17. 10:16

A tájfajta ősgabonák kiállták az idő próbáját és a jövőben is kulcsszerepet kaphatnak. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) többéves munkája eredményeként a napokban kerülnek kiskereskedelmi forgalomba azok a hazai ökológiai termesztésből származó tönke és alakor tájfajta ősgabona lisztek, amelyek izgalmas sokszínűséget hoznak a gasztronómiába. A magas beltartalmi értékű, egészséges, különleges ízvilágú lisztek elsőként hazai kézműves pékségek kemencéiben bizonyítottak. Legújabb receptjeiket mi is megmutatjuk cikkünkben.

A búza fehérjetartalmától függ, mi süthető belőle

2025. január 5. 10:10

A fehérjetartalom a búza minőségének értékelésében kulcsfontosságú, mivel jelentősen befolyásolja, hogy a belőle őrölt liszt alkalmas-e sütésre.

A kenyér íze

2018. október 1. 12:33

A közelgő vetésidőben a végtermékről szólni logikátlannak tűnik. A kenyér íze elsősorban a pékeken, a tésztakészítésen, meg a sütési technológián múlik. Azért az sem mindegy, hogy milyen fajtát választunk, milyen agrotechnikát alkalmazunk és máris eljutottunk a vetéshez. Így formálódik a Jóisten ege alatt a kenyér íze; vetéstől aratásig.