30℃ 17℃
június 19. Gyárfás, Romuald
Ház, táj blog

Egy ősi belga vízimalom jól járt a koronavírus miatt

Agrofórum Online

Ahogy sok európai az új típusú koronavírus terjedése miatti korlátozások alatt egyre többet sütött otthon, megnövekedett az igény a prémium minőségű lisztek iránt is.

Voltak olyanok, akik gyakorlatilag a sütésbe menekültek az otthonukban töltött idő alatt, egyfajta stresszoldásként. Az egyik legrégebb épült, még lisztet előállító belga vízimalom termékei iránt is megnövekedett a kereslet.

A francia születésű belga molnár Adrienne Delacroix, akinek a Luxemburg melletti belga Ardennes régióban, azaz az Ardennek hegységben található malmában már hat évszázaddal ezelőtt is készítettek lisztet, azt mondta, hogy a kis üzletek hálózatára és az online értékesítésre támaszkodva élénkült meg a kereslet a termékeik iránt. Alapvetően az otthon maradt és a sütését lelkesedő fogyasztók felfedezik fel újra és őket szolgálja ki.

fotó: instagram.com

„Látványos, egyenesen robbanásszerű növekedést tapasztaltunk a liszt iránti keresletben” – nyilatkozta Adrienne Delacroix a Thomson Reuters hírügynökségnek. A malom két nagy vízkerekét egy mellékfolyója hajtja meg.

A barátokkal és a családdal együtt sütve, alkotásaikat a közösségi médián keresztül megosztva, a koronavírus-járvány idején a belgák kenyértésztát kevertek, dagasztottak és ezzel is harcoltak a bezártság miatti unalom ellen.

Delacroix, akinek a családja 1991-ben vásárolta meg a malmot, úgy véli, hogy ez akár hosszú távon szokássá is válhat, még akkor is, ha Belgium május negyedike óta szépen fokozatosan enyhíti a korlátozásokat. Delacroix, aki a malom korszerűsítésében segített, 2009-ben feladta közalkalmazotti tisztségét azért, hogy kövesse szenvedélyét, amely a minőségi pékáruk előállítása.

„Azt hiszem, elég hosszú volt a lezárás ahhoz, hogy szokássá váljon az otthoni sütés. Úgy gondolom, hogy a válság a helyi termékek fontosságára is rávilágított” – tette hozzá.

Az 1900-as összeírás során a régióban még 430 malom működött, ezek egyike, a Hollange malom. Március óta megnövekedett az igény a termékeik iránt, folyamatosan kapták a megbízásokat. A belga piacon kevés teljes kiörlésű búzát állítanak elő, ezt eddig Németországból szerezték be, de ott meg pont a koronavírus miatt látványosan megemelkedett ezek ára.

Szelíd óriások a kertben – ne bántsuk őket!

2025. június 15. 05:40

Három csodás, őshonos rovarunkat mutatjuk be: az óriás tőrösdarazsat, a mezei tücsköt és a kék fadongót, melyektől egyáltalán nem kell tartanunk.

Növényfelismerő applikációk – mit érdemes tudni a használatukról?

2025. május 27. 05:40

Kézenfekvő megoldás, hogy a mindig nálunk lévő mobiltelefonokra letöltsünk egy növényfelismerő applikációt, hiszen gyorsan elővesszük, készítünk egy fényképet a kérdéses növényről, és várjuk az alkalmazás segítségét: a fajmeghatározást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Elődeink tudása II. – köhögés és gyógynövények

2025. április 30. 05:40

A leggyakoribb „lábon kihordott” betegségeknek a különböző súlyosságú megfázások számítanak, amik miatt nem feltétlenül maradunk ki az iskolából vagy a munkából. A gyógyulásunkat, sőt még a betegség megelőzését is sok növény teája segítheti.

Az ukrán gabonák növényvédőszer-maradványai a lisztekbe is átkerültek?

2023. szeptember 8. 09:40

Mivel nemrégiben peszticideket találtak ukrán gabonaszállítmányokban, ezért most a legnépszerűbb boltokban kapható búza finomlisztek növényvédőszer-maradvány tartalmát vizsgálták meg Csehországban és Szlovákiában.

A búza fehérjetartalmától függ, mi süthető belőle

2025. január 5. 10:10

A fehérjetartalom a búza minőségének értékelésében kulcsfontosságú, mivel jelentősen befolyásolja, hogy a belőle őrölt liszt alkalmas-e sütésre.

Biogabona: nagyobb arányú feldolgozás lenne szükséges

2019. március 24. 10:38

Mára az a helyzet alakult ki, hogy hiába vannak remek biotermékeink, vannak jó malmaink, megfelelő számú kézműves pékségünk és jó minőségű gabonánk is, az mégis elhagyja az országot, és legfeljebb feldolgozott formában érkezik vissza hozzánk.

Megszűnik az élelmiszerár-stop, az érintett termékek gyors drágulása várható

2023. július 3. 11:54

A Magyarországon bizonyos alapvető élelmiszerek esetében 2022 elején bevezetett árstop kivezetésére 2023. augusztus 1-jén kerül sor. Vajon mire számíthatnak a vásárlók az érintett termékek kapcsán?