31℃ 15℃
június 21. Alajos, Leila
Ház, táj blog

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

Agrofórum Online

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre. A festőlé elkészítéséhez szükséges alapanyagokért nem is kell messzire mennünk: a konyhában összegyűjthetünk mindent, ami kelleni fog.

Nem is gondolnánk, mennyiféle élelmiszer, komposztálandó anyag vagy innivaló használható festéklé elkészítéséhez a húsvéti előkészületekhez. Nézzünk körül a konyhában, és indulhat hétvégén a tojásfestés!

A festéklevek

Kétféle festőlevet tudunk készíteni, attól függően, hogy milyen alapanyagból készítjük el: a hideg festékek előkészítéséhez nem szükséges előtte megfőznünk a színezőanyagot, elegendő azt vízzel elkevernünk és ecetet hozzáadnunk. Ez utóbbit azért, hogy a festék minél egyenletesebben fogja be a tojáshéjat. Hideg festéket kapunk az áfonya, gránátalma, feketeribizli, cékla levéből és a kurkumából készített színezőanyagból is.

A főzött festékek előkészítése hosszabb ideig tart, mivel meghatározott ideig (fél-egy óráig) kell főznünk a színt adó kávét, zöldséget (pl.: lilakáposzta), vagy annak egy részét (vöröshagyma buroklevelei, petrezselyemlevél, diótermés burka stb.).

A megfelelő tojás

Érdemes minél világosabb héjú tojásokat választani, ha természetes alapanyagokat használunk a festéshez. A legtökéletesebb a fehér héjú tojás. A lentiekben összegyűjtött praktikák és színárnyalatok világos színű tojáshéj festésére vonatkoznak, ezért ennél eltérőbb árnyalatokra számíthatunk a világosbarna, és főként a sötétbarna tojáshéj esetén.

A nyers tojásokat alaposan mossuk meg szappannal és vízzel, ezzel biztosítjuk, hogy ne maradjon a héj felületén se szennyeződés, se pedig természetes zsiradék, így a festéklé jobban megfogja a héjukat. Festés előtt minden esetben főzzük meg a tojásokat!

Válasszunk világosabb héjú tojásokat, azokon jobban érvényesülnek a színek!
Válasszunk világosabb héjú tojásokat, azokon jobban érvényesülnek a színek!

Lássuk az alapanyagokat!

Ha csak napokkal a tojásfestés előtt állunk neki „gyűjtögetni”, akkor is elegendő színezőanyagot tudunk összeszedni a hétvégi alkotáshoz. Nem egy fűszer, zöldség, gyümölcslé és konyhai hulladékként keletkező anyag lehet a segítségünkre.

A zöldségek közül:

  • Reszelt sárgarépa: főzött festéket készítsünk belőle, szép narancssárga-sárga lesz tőle a tojás.
  • Zellergumó: főzött festékkel színezve élénksárga színű lesz a világos héjú tojás.
  • Savanyúkáposzta: főzött festéklevet készítsünk belőle, szép halványsárga színt ad a tojásnak. Ha kicsit élénkebb sárgát szeretnénk, tegyünk a káposztához még egy kis kurkumát.
  • Lilakáposzta: vágjuk apróra, és főzzük fél órát, majd a kihűlt festéklébe tegyük a tojásokat! Szép kék árnyalatot kapunk. Ha teszünk hozzá kurkumát is, és sűrű festéklevet készítünk, akkor szép, mélyebb árnyalatú zöld színt kapunk.
  • Spenótlevél, petrezselyemzöld: vágjuk apróra a leveleket, és főzzük fél órán keresztül! Halványzöld színt kapunk, ami leginkább fehéres tojáshéjon érvényesül, a sötétebb héjú tojásokat nem fogja be szépen.

A fűszerek közül:

  • Őrölt kurkuma: negyed óra elegendő a hideg festék elkészítéséhez, amivel napsárga-élénksárga színt kapunk.
  • Őrölt kömény: hideg festékétől halványsárga lesz a tojás.
  • Pirospaprika őrleménye: 0,5 liter hideg festékhez 8-10 evőkanál szükséges, és szép narancssárga színt kapunk.
  • Chilipor: a pirospaprika őrleményéhez hasonlóan használjuk fel, kicsit sötétebb narancssárga színt kapunk végeredményként.

Ami konyhai melléktermékként megmaradna:

  • Citromhéj és almahéj: már 1-1 alma vagy citrom héjából is készíthetünk főzött festéklevet, ami halványsárgára fogja színezni a tojást.
  • Vöröshagyma buroklevelei: fél óráig főzzük a hagymaleveleket annyi vízben, hogy ellepje őket. A hagyma erősségétől függően kapunk narancssárgás-barnás árnyalatokat a tojáshéjon.
  • Lilahagyma buroklevelei: a vöröshagyma burokleveleinek előkészítéséhez hasonlatosan kell felhasználni.
Gyönyörű pasztell árnyalatok is születhetnek
Gyönyörű pasztell árnyalatok is születhetnek

A gyümölcsleveket hideg festékként alkalmazhatjuk:

  • Gránátalmalé: sötétebb rózsaszínre festi a tojást.
  • Áfonyalé: sötétebb kékeslilára festi a tojást.
  • Szőlőlé, feketeribizlilé: lilára festi a tojást.
  • Céklalé: ez adja a legélénkebb bíborszínt a tojásnak. A savanyúságnak eltett és a frissen főtt céklának a leve is alkalmazható színezékként. Arra ügyeljünk, hogy hamarabb befogja a tojást, így kevesebb idő is elegendő lehet a kívánt szín eléréséhez (addig is vigyázzunk a ruhánkra!).

Még teákkal és kávéval is festhetünk:

  • Kamillatea: készítsük el a teát (ugyanúgy, ahogy azonnali fogyasztásra szánnánk, csak ízesítés nélkül), majd pottyantsuk bele a tojást! Szép halványsárga színt kapunk.
  • Csipkebogyó teája: a kamillateával ellentétben a csipkebogyóból hideg festéket készítünk, ahogy a teát is előkészítenénk. Nagyon világos árnyalatú rózsaszínt fogunk kapni a világos tojáshéjon.
  • Citromfű tea: a spenótlevélhez hasonlóan halványzöld színt kapunk a világos héjú tojáson.
  • Erős fekete tea: hideg festékként alkalmazva szép barna színt kapunk a tojáson.
  • Kávé: erősre főzött, majd lehűtött kávéba áztassuk be a frissen főzött tojást, és sötétbarna színt kapunk a tojáshéjon.

Megehetjük, nem ehetjük

A mesterséges színezőanyagokkal ellentétben a természetes festékanyagok nem jutnak át a tojás héján, így nem festik meg a főtt tojás fehérjéjét, és bátran el is fogyaszthatjuk húsvét hétfőn vagy az ünnep után a megmaradt színes tojásokat.

Kapcsolódó cikkek:

Osztálykirándulás az élelmiszer-biztonság jegyében – tudatosságra int a Nébih

2025. június 20. 05:42

A cikkben szereplő praktikus tanácsok segítenek azoknak, akik otthon készítik elő az útravalót az egy- vagy többnapos kalandokra.

Szelíd óriások a kertben – ne bántsuk őket!

2025. június 15. 05:40

Három csodás, őshonos rovarunkat mutatjuk be: az óriás tőrösdarazsat, a mezei tücsköt és a kék fadongót, melyektől egyáltalán nem kell tartanunk.

Növényfelismerő applikációk – mit érdemes tudni a használatukról?

2025. május 27. 05:40

Kézenfekvő megoldás, hogy a mindig nálunk lévő mobiltelefonokra letöltsünk egy növényfelismerő applikációt, hiszen gyorsan elővesszük, készítünk egy fényképet a kérdéses növényről, és várjuk az alkalmazás segítségét: a fajmeghatározást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Mit csináljunk a megmaradt sonkával húsvét után?

2024. április 6. 08:10

A legtöbb családban húsvét után marad a hűtőben főtt sonka, amire a többnapos rokonlátogatásokkal egybekötött eszem-iszom miatt kevésbé vágynak az emberek. Érdemes hát a „hétköznapi ebédekbe” rejteni a főtt sonkát, hogy ne vesszen kárba.

234 tojást eszünk fejenként, évente

2019. április 17. 11:57

A húsvéti tojásfogyasztás évente átlagosan mintegy 270-280 millió darab, ami az éves fogyasztás 10-11 százaléka - közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT) mezőgazdasági titkára.

Készítsünk húsvéti asztali díszt!

2021. március 27. 05:37

Dobjuk fel a húsvéti ünnepekre az otthonunkat saját készítésű díszekkel! Készítsünk egyedi asztali díszt a családdal!

Húsvét: a megúnt nyúl szabadon engedése bűncselekmény!

2019. április 9. 17:48

Az ünnepek alatt az ajándékba kapott élő állatok pillanatnyi öröme után néhány héttel gondot okozhat a családnak az állat táplálása, a lakást piszkító szőrzet, a rendszeresen keletkező ürülék vagy az állatok szaga.