A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre. A festőlé elkészítéséhez szükséges alapanyagokért nem is kell messzire mennünk: a konyhában összegyűjthetünk mindent, ami kelleni fog.
Nem is gondolnánk, mennyiféle élelmiszer, komposztálandó anyag vagy innivaló használható festéklé elkészítéséhez a húsvéti előkészületekhez. Nézzünk körül a konyhában, és indulhat hétvégén a tojásfestés!
A festéklevek
Kétféle festőlevet tudunk készíteni, attól függően, hogy milyen alapanyagból készítjük el: a hideg festékek előkészítéséhez nem szükséges előtte megfőznünk a színezőanyagot, elegendő azt vízzel elkevernünk és ecetet hozzáadnunk. Ez utóbbit azért, hogy a festék minél egyenletesebben fogja be a tojáshéjat. Hideg festéket kapunk az áfonya, gránátalma, feketeribizli, cékla levéből és a kurkumából készített színezőanyagból is.
A főzött festékek előkészítése hosszabb ideig tart, mivel meghatározott ideig (fél-egy óráig) kell főznünk a színt adó kávét, zöldséget (pl.: lilakáposzta), vagy annak egy részét (vöröshagyma buroklevelei, petrezselyemlevél, diótermés burka stb.).
A megfelelő tojás
Érdemes minél világosabb héjú tojásokat választani, ha természetes alapanyagokat használunk a festéshez. A legtökéletesebb a fehér héjú tojás. A lentiekben összegyűjtött praktikák és színárnyalatok világos színű tojáshéj festésére vonatkoznak, ezért ennél eltérőbb árnyalatokra számíthatunk a világosbarna, és főként a sötétbarna tojáshéj esetén.
A nyers tojásokat alaposan mossuk meg szappannal és vízzel, ezzel biztosítjuk, hogy ne maradjon a héj felületén se szennyeződés, se pedig természetes zsiradék, így a festéklé jobban megfogja a héjukat. Festés előtt minden esetben főzzük meg a tojásokat!

Lássuk az alapanyagokat!
Ha csak napokkal a tojásfestés előtt állunk neki „gyűjtögetni”, akkor is elegendő színezőanyagot tudunk összeszedni a hétvégi alkotáshoz. Nem egy fűszer, zöldség, gyümölcslé és konyhai hulladékként keletkező anyag lehet a segítségünkre.
A zöldségek közül:
- Reszelt sárgarépa: főzött festéket készítsünk belőle, szép narancssárga-sárga lesz tőle a tojás.
- Zellergumó: főzött festékkel színezve élénksárga színű lesz a világos héjú tojás.
- Savanyúkáposzta: főzött festéklevet készítsünk belőle, szép halványsárga színt ad a tojásnak. Ha kicsit élénkebb sárgát szeretnénk, tegyünk a káposztához még egy kis kurkumát.
- Lilakáposzta: vágjuk apróra, és főzzük fél órát, majd a kihűlt festéklébe tegyük a tojásokat! Szép kék árnyalatot kapunk. Ha teszünk hozzá kurkumát is, és sűrű festéklevet készítünk, akkor szép, mélyebb árnyalatú zöld színt kapunk.
- Spenótlevél, petrezselyemzöld: vágjuk apróra a leveleket, és főzzük fél órán keresztül! Halványzöld színt kapunk, ami leginkább fehéres tojáshéjon érvényesül, a sötétebb héjú tojásokat nem fogja be szépen.
A fűszerek közül:
- Őrölt kurkuma: negyed óra elegendő a hideg festék elkészítéséhez, amivel napsárga-élénksárga színt kapunk.
- Őrölt kömény: hideg festékétől halványsárga lesz a tojás.
- Pirospaprika őrleménye: 0,5 liter hideg festékhez 8-10 evőkanál szükséges, és szép narancssárga színt kapunk.
- Chilipor: a pirospaprika őrleményéhez hasonlóan használjuk fel, kicsit sötétebb narancssárga színt kapunk végeredményként.
Ami konyhai melléktermékként megmaradna:
- Citromhéj és almahéj: már 1-1 alma vagy citrom héjából is készíthetünk főzött festéklevet, ami halványsárgára fogja színezni a tojást.
- Vöröshagyma buroklevelei: fél óráig főzzük a hagymaleveleket annyi vízben, hogy ellepje őket. A hagyma erősségétől függően kapunk narancssárgás-barnás árnyalatokat a tojáshéjon.
- Lilahagyma buroklevelei: a vöröshagyma burokleveleinek előkészítéséhez hasonlatosan kell felhasználni.

A gyümölcsleveket hideg festékként alkalmazhatjuk:
- Gránátalmalé: sötétebb rózsaszínre festi a tojást.
- Áfonyalé: sötétebb kékeslilára festi a tojást.
- Szőlőlé, feketeribizlilé: lilára festi a tojást.
- Céklalé: ez adja a legélénkebb bíborszínt a tojásnak. A savanyúságnak eltett és a frissen főtt céklának a leve is alkalmazható színezékként. Arra ügyeljünk, hogy hamarabb befogja a tojást, így kevesebb idő is elegendő lehet a kívánt szín eléréséhez (addig is vigyázzunk a ruhánkra!).
Még teákkal és kávéval is festhetünk:
- Kamillatea: készítsük el a teát (ugyanúgy, ahogy azonnali fogyasztásra szánnánk, csak ízesítés nélkül), majd pottyantsuk bele a tojást! Szép halványsárga színt kapunk.
- Csipkebogyó teája: a kamillateával ellentétben a csipkebogyóból hideg festéket készítünk, ahogy a teát is előkészítenénk. Nagyon világos árnyalatú rózsaszínt fogunk kapni a világos tojáshéjon.
- Citromfű tea: a spenótlevélhez hasonlóan halványzöld színt kapunk a világos héjú tojáson.
- Erős fekete tea: hideg festékként alkalmazva szép barna színt kapunk a tojáson.
- Kávé: erősre főzött, majd lehűtött kávéba áztassuk be a frissen főzött tojást, és sötétbarna színt kapunk a tojáshéjon.
Megehetjük, nem ehetjük
A mesterséges színezőanyagokkal ellentétben a természetes festékanyagok nem jutnak át a tojás héján, így nem festik meg a főtt tojás fehérjéjét, és bátran el is fogyaszthatjuk húsvét hétfőn vagy az ünnep után a megmaradt színes tojásokat.
Kapcsolódó cikkek: