Időjárás
Időjárás

Visszatérnek az éjszakai fagyok

Visszatérnek az éjszakai fagyok

MTI

Visszaesik a hőmérséklet a jövő hét elején: visszatérnek az éjszakai fagyok és napközben sem várható 10 Celsius-foknál magasabb csúcshőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Hétfőn gomolyfelhős idő várható többórás napsütéssel. Késő délutánra az ország középső része kivételével csökken a felhőzet, néhol fordulhat elő zápor, esetleg hózápor. Az északi szél sokfelé megélénkül, megerősödik, a Nyugat-Dunántúlon és a Bodrogközben viharossá is fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 8 és 13 fok között valószínű.

Kedden az ország délkeleti, keleti felére vastag, zárt felhőzet húzódik, míg északnyugatra, nyugatra napos, gomolyfelhős idő valószínűbb. Délkelet, kelet felé haladva növekvő eséllyel valószínű csapadék, amelynek nagyobb része jó eséllyel lehet havas eső, havazás. Az északi szelet sokfelé erős, a Nyugat-Dunántúlon és a Zemplén térségében helyenként viharos lökések kísérhetik. Hajnalra döntően fagypont köré hűl le a levegő, a szélvédett, fagyzugos északi völgyekben azonban ennél több fokkal hidegebb is lehet. Délutánra 3 és 9 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Szerdán zárt felhőzet nagyobb eséllyel az ország keleti felén lehet, nyugatabbra gomolyfelhős idő valószínűbb. A keleti részeken van esélye esőnek, havas esőnek, havazásnak egyaránt. Többfelé lesz élénk, a Dunántúlon és a Zemplén térségében erős az északias szél. Hajnalban mínusz 3, plusz 2 fok valószínű, kelet felé haladva lesz a kevésbé hideg idő. Délután 3-9 fokra kell számítani.

Csütörtökön döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég. Akár több helyen is lehet csapadék, amelynek formája eső, havas eső, havazás egyaránt lehet. Az északi, északnyugati szelet sokfelé erős, helyenként viharos lökések kísérik. Hajnalban mínusz 3, plusz 3 fok várható, délután 3-10 fok valószínű.

Nagypénteken általában erősen felhős vagy borult idő várható. Több helyen lehet nagyobb eséllyel már eső. Megélénkülhet, néhol megerősödhet az északi, északnyugati szél. A hajnali mínusz 2, plusz 4 fokról délutánra 6 és 12 fok közé emelkedhet a hőmérséklet.

Nagyszombaton délkelet, kelet felől szakadozhat, csökkenhet a felhőzet, ezzel együtt pedig kevesebb helyen kell csapadékra számítani. Helyenként megerősödik az északi, északkeleti szél. A hajnali mínusz 2, plusz 5 fokról délutánra 7 és 14 fok közé melegedhet fel a levegő.

Húsvétvasárnap változóan felhős időre van kilátás, elszórtan fordulhat elő záporos csapadék. Az északi, északkeleti szél több helyen megélénkülhet, néhol erős lökések is lehetnek. Hajnalra 0, plusz 7 fok közé hűl le, délutánra 8 és 15 fok közé melegszik fel a levegő.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Visszatérnek a talajmenti fagyok, veszélyben a gyümölcstermés!

2024. április 20. 10:10

Az időjárásunkban a hét elején bekövetkezett fordulat jól jött a mezőgazdaság számára. Elsősorban a csapadékra volt óriási szükség, és főként az Alföld középső részén még további esőknek is örülnének, de az előttünk álló egy hétben csak elszórt záporokra van kilátás.

Nagy baj lehet a korai nyárból – a jövő héten a 30 fokot ostromló csúcsokra számíthatunk

2024. április 6. 14:10

A virágzó gyümölcsfáinkra kedvező a meleg és száraz idő, ugyanakkor a tavaszi vetések – főleg az Alföldön – már nagyon várják az esőt.

Már egy mínusz 2 fokos fagy is komoly károkat okozhat a gyümölcsösökben

2024. március 18. 13:10

Most kell szorítani a gyümölcsösökért, hiszen a héten fagyos légtömeg szivárog a Kárpát-medencébe, és fennáll a veszélye annak, hogy súlyos károkat szenvednek az ültetvényeink.

Pontatlanok az éghajlati modellek, baj lesz, ha felszabadul a talajba fagyott szén

2024. március 10. 10:10

Annak módja, ahogyan a tudomány jelenleg pénzügyi forrásokhoz jut, torzíthatja a fontos éghajlati előrejelzéseket, állítják kutatók.

Komoly fagy várható a jövő héten

2020. március 29. 08:03

Az előrejelzés szerint jelenleg a szerda tűnik a leghidegebbnek, akkor kora reggelre a fagyzugos helyeken mínusz 8-mínusz 10 fokig is lehűlhet a levegő.

Virágzáskor csak méhkímélő technológiával védekezhetünk

2020. április 7. 12:45

A fák és az aljnövényzet virágzása miatt csak méhkímélő növényvédelmi technológiával permetezhetünk az ültetvényekben.

Súlyos fagykárokat szenvedtek a hazai kajsziültetvények

2023. május 3. 15:12

Április elején mínusz 3 és mínusz 8 °C közötti fagyokat mértek a magyar kajszibarack-ültetvényekben.

Mexikói csodahajnalka: ezzel futtassuk be a kerítést!

2023. július 16. 05:37

A mexikói csodahajnalka, ahogyan a neve is mutatja, igazi csoda. Próbáljuk ki, megéri a törődést!