Ház, táj blog

Komoly gondban a burgonyatermesztés a koronavírus miatt

Agrofórum Online

A burgonyatermesztés területe Európában több mint tíz százalékkal csökkenhet a visszaeső kereslet és az alacsony árak miatt.

A burgonyatermesztés drámai visszaesésére számít a koronavírus hatásai miatt az Északnyugat-európai Burgonyatermesztők Szervezete (NEPG). Ennek oka a koronavírus vendéglátóiparra gyakorolt hatása, alacsonyabb kereslet és a rendkívül mérsékelt árszint jellemzi a piacot.

Az NEPG azt feltételezi, hogy az EU északnyugati részén a termelők jövő tavasszal összesen 15 százalékkal kevesebb területet ültetnek majd be burgonyával. A feldolgozott burgonyatermékek iránti kereslet Európában és világszerte jelentősen visszaesett. A gyárak jelenlegi nyersanyagigénye csak körülbelül 85 százaléka a pandémiát megelőző utolsó szezonhoz képest – írta a német agrarheute.com mezőgazdasági szakportál.

Az öt nagy nyugat-európai burgonyatermelő ország ebben a szezonban 27,9 millió tonnára becsüli a termést. Ez 4,5 százalékkal, azaz egymillió tonnával lenne több, mint az előző szezonban. Az alacsony árak és a magas költségek miatt azonban nem biztos, hogy minden burgonya kikerül a földből. A betakarítás is hosszabb a szokásosnál, és Nyugat-Belgiumban, illetve Nagy-Britanniában nehezebb a nagyon párás időjárás miatt. Még mindig vannak olyan területek, ahol nem kezdték meg a betakarítást.

A burgonya feldolgozásának jelenlegi alacsony árszintje egyértelművé teszi a piaci feszültségeket. A novemberi szerződéses ár mindössze 5,0 euró 100 kilogrammra, és 2021 áprilisára is csak 6,5 eurót várnak. Egy évvel ezelőtt az ár 15,50 euró volt 100 kilogrammonként, ami körülbelül háromszor olyan magas mint a mostani szint.

Az európai burgonyafeldolgozók továbbra is nagyon nagy késztermékkészletet tárolnak a hűtőházaikban. Ezért lényegesen kevesebb nyersanyagra van szükségük a következő időszakban. Várhatóan jövőre jelentősen csökkentik a termelőkkel kötött szerződéseik számát. A burgonya termesztésének és tárolásának tényleges költségei alapján az NEPG nem számít lényegi változásra a szerződéses árakban.

Az elmúlt 5 évben a NEPG-termelők 7,7 százalékkal bővítették termesztési területeiket. Franciaországban csaknem 14, Németországban pedig 10 százalékos volt a növekedés, de a többi ország is növelte területét. Ez a termesztésbővítés ellentétes a koronavírus miatti keresletösszeomlással.

Osztálykirándulás az élelmiszer-biztonság jegyében – tudatosságra int a Nébih

2025. június 20. 05:42

A cikkben szereplő praktikus tanácsok segítenek azoknak, akik otthon készítik elő az útravalót az egy- vagy többnapos kalandokra.

Szelíd óriások a kertben – ne bántsuk őket!

2025. június 15. 05:40

Három csodás, őshonos rovarunkat mutatjuk be: az óriás tőrösdarazsat, a mezei tücsköt és a kék fadongót, melyektől egyáltalán nem kell tartanunk.

Növényfelismerő applikációk – mit érdemes tudni a használatukról?

2025. május 27. 05:40

Kézenfekvő megoldás, hogy a mindig nálunk lévő mobiltelefonokra letöltsünk egy növényfelismerő applikációt, hiszen gyorsan elővesszük, készítünk egy fényképet a kérdéses növényről, és várjuk az alkalmazás segítségét: a fajmeghatározást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Zsenge burgonyagumók előállítására irányuló technológiai változatok

2018. november 6. 07:36

A burgonya jelenleg a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye. A termelés volumenében csak a rizs és a búza előzi meg. Napjainkban több mint 100 országban, mintegy 20 millió hektáron 320-340 millió tonna nagyságrendben termesztik. A termelés felfutásával egyidejűleg a hasznosítás tekintetében is jelentős változások következtek be.

Újra több burgonyát termelnek a britek

2019. március 22. 09:36

Az egészség fontos, de az élvezet a fő oka annak, hogy élelmiszereket vásárolunk. A burgonya ízletes, kényelmes és megfizethető.

Fóliák hasznosítása, V. – Burgonya hajtatás

2024. február 16. 16:40

A burgonya a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye, termelési volumenben csak a rizs és a búza előzi meg.

Nagyon sok a fertőzött burgonya

K. Dániel kérdése: Betakarítás során sok beteg burgonyagumóval találkoztam, mit tegyek jövőre, hogy elkerüljem ezt a betegséget?