15℃ 6℃
május 9. Gergely, Katinka, Alberta, Édua
Ház, táj blog

Komposztálási kisokos

Agrofórum Online

Élelmiszer-eredetű hulladék szükségszerűen keletkezik minden háztartásban. Ezek közül szerencsére sok alkalmas arra, hogy komposztáljuk. Mit érdemes tudni a komposztálásról? Mik a tiltólistás hulladékok, és melyek kerülhetnek a komposztra?

A komposztálás kiváló lehetőség arra, hogy az emberi szervezet számára nem hasznosítható élelmiszer „részekkel” (pl. tojáshéj, banánhéj, burgonya héja stb.) ne a kommunális hulladék mennyiségét növeljük, hanem megtaláljuk a legjobb felhasználási módját a konyhában keletkező, természetes hulladékoknak.

Ahhoz, hogy sikeresen komposztáljuk a háztájon keletkező hulladékokat, elegendő pár egyszerű szabályt betartanunk, és tisztában lennünk a komposztálás folyamatával és céljával.

Tulajdonképpen mi a komposztálás?

A komposztálás egy olyan eljárás, amely természetes biológiai folyamatokon alapul, és amelynek eredményeképpen humuszképző anyagok és szervetlen ásványi sók keletkeznek. A folyamat során az összegyűjtött, természetes eredetű hulladékot mikro- és makroorganizmusok lebontják, így keletkezik a komposzt.

A komposzt nem más, mint egy mesterséges körülmények között létrehozott, humuszszerű anyag, amely a növények számára szükséges tápanyagokat tartalmazza. A jó komposzt sötétbarna színű, magas szervesanyag-tartalmú, aprómorzsás állagú.

A komposztálás során nemcsak a konyhai hulladékot, hanem a kerti zöldhulladékot is hasznosíthatjuk, így kerülhetnek a komposztba falevelek, nyesedékek, lekaszált fű, fáról lepotyogott gyümölcsök, viharban letört növényi részek és így tovább.

A legjobb, ha a komposzt sötétbarna színű, aprómorzsás szerkezetű

A komposzt felhasználása

A komposztot széleskörűen alkalmazzák a mezőgazdaságban, a kertészetekben és a házikertekben is. A kertünkben használhatjuk magában, „virágföldként”, vagy szervesanyag-utánpótlásra, trágyaként. Ezzel nemcsak a növényeinknek teszünk jót, hanem hozzájárulunk az egészséges talajélet fenntartásához: a talajban élő hasznos szervezetek (pl. giliszta) is jobban örülnek a komposztnak, mint a műtrágyának.

Mire van szükségünk a komposztáláshoz?

Mindenekelőtt sok türelemre, kellő mennyiségű elhatározásra és környezettudatos személetre van szükségünk, emellett rendelkeznünk kell olyan szabad területtel, amely a komposztálás helyszíneként szolgálhat. A komposzt tárolásához vásárolhatunk kifejezetten komposztáláshoz gyártott, praktikus tárolókat, vagy megépíthetjük a sajátunkat: a legegyszerűbb, ha faléceket vagy komplett raklapokat használunk.

Egyes komposzt-alapanyagok előkészítéséhez kelleni fog pár kéziszerszám is: nagyobb növényi részek darabolásához metszőollóra, ezenkívül gereblyére, ásóra, esetleg rostára és szükségünk lehet. Ezek az eszközök a komposzt minőségének növeléséhez járulnak hozzá, ugyanis segítségükkel minél jobban fel tudjuk aprítani és össze tudjuk keverni a különböző anyagokat.

Az egészséges komposzthalomban jól megférnek egymás mellett a kerti és a konyhai hulladékok

Ha mindez megvan, már csak egy kis gyakorlatra kell szert tennünk a komposzt készítése során.

Mehet – nem mehet

Nagyon fontos tudnunk, hogy nem minden élelmiszer-eredetű hulladék alkalmas komposztálásra. Egyetlen rosszul kiválasztott, és „komposztra dobott” élelmiszer-hulladék károsan befolyásolhatja a komposzt minőségét, szélsőséges esetben megakadályozhatja a komposztálás folyamatát.

Lássuk, melyek azok a hulladékok, amelyek a komposztra kerülhetnek, és melyek azok, amelyeket semmiképpen se tegyünk a hasznosítható hulladékok közé.

Komposztálható hulladékokNem komposztálható hulladékok
Konyhában keletkezett zöldség- és gyümölcshulladékKészételek maradékai
Fáról lehullott gyümölcsHús, csont
TojáshéjForgalmas utak mellől származó növényi maradvány (lomb, avar)
Kávé- és teazaccNem lebomló anyagok (műanyag, fém, üveg, cserép stb.)
Hervadt virágOlaj- és zsírmaradékok
Szobanövények elszáradt leveleiFertőzött növényi részek (ág, levél, termés)
VirágföldCitrusfélék (narancs, lime, citrom) héja
Nyesedékek, felaprított gallyakHázi kedvencek száraz és nedves tápja
FalevélÁsványi szén- és briketthamu
Levágott fűSzínes papír
Növényevő, kistestű állatok ürüléke 
Szalma, faforgács, fűrészpor 
Tiszta fa vagy faszén hamuja 
Levágott haj, köröm 

Ne bántsd!

A komposztálás során milliárdnyi, szabad szemmel nem látható segédünk dolgozik a komposzt alkotórészeinek lebontásán. Azokat a fajokat sem szabad bántani, amelyeket szemmel is észlelünk, és hasonlítanak egy-egy esküdt kerti ellenségünkre. Ilyen a rózsabogár lárvája, amely rendkívül hasznos munkát végez a komposzt készítése során, ezért semmiképpen ne bántsuk őt, mert nem egyenlő a cserebogár pajorjával! A két faj lárvája közti különbségről egy remek összefoglalót is olvashatunk.

Hasznosak – ne bántsd!

Ügyeljünk a fenti szabályokra, hogy szép, egészséges komposztot hozhassunk létre a növényeink számára!

Kapcsolódó cikkek:

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Elődeink tudása II. – köhögés és gyógynövények

2025. április 30. 05:40

A leggyakoribb „lábon kihordott” betegségeknek a különböző súlyosságú megfázások számítanak, amik miatt nem feltétlenül maradunk ki az iskolából vagy a munkából. A gyógyulásunkat, sőt még a betegség megelőzését is sok növény teája segítheti.

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

Kapcsolódjunk be a Tavaszi természetles programba!

2025. április 12. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület április 1-től ismét elindította a Tavaszi természetles országos programot, amelynek keretein belül önkéntesen becsatlakozhatunk az Egyesület munkájába.

Mitől repedtek fel a Goldrich fajtájú kajszifa termései?

2023. július 16. 04:39

4 éves Goldrich fajtájú kajszibarackfám tavaly néhány szemet, az idén kb. öt kg-ot termett. Mindkét évben az érés előtt egy héttel a barackok alja megnyílt, ezáltal rovarok támadták és penészedni kezdett. Sehol nem találok erre a hibára utalást. Mi lehet az oka?

Gloxínia: újra divatos szobanövény

2022. május 3. 07:36

Különleges bársonyos tapintású leveleivel és izgalmas színekben kapható hatalmas virágaival a gloxínia kimondottan ajándékba adható növény.

Hogyan lesz a baromfitrágyából tápanyagforrás?

2024. október 30. 15:10

A baromfitrágya komposztként történő használata csodát tesz a kertben. De hogyan hasznosítsuk újra, hogyan lesz belőle tápanyag?

Lehet-e talajt javítani vetés után vagy állományban?

2022. szeptember 26. 07:34

Gyakran merül fel, hogy lehet-e és érdemes-e állományban a talajokat javítani.