Mit tehetünk a gyümölcshullás ellen?

Mit tehetünk a gyümölcshullás ellen?

Agrofórum Online

R. Magdolna kérdése: Gyümölcsfáimról minden évben sok termés hullik le a tavasz és nyár folyamán is. Mitől lehet ez?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfák terméshullását több tényező is okozhatja, nem ritka, hogy ezen okok egyszerre, komplexen okozzák a tüneteket. A gyümölcshullás okáért a rovarok és a betegségek is nagymértékben hozzájárulhatnak. Amennyiben növényeinken sem vírusos, gombás vagy rovarok által okozott kártételt nem találunk, úgy a növényvédelemi problémákat az okok közül kizárhatjuk. Sok esetben a korai terméshullás egész egyszerűen nem más, mint természetes gyümölcshullás. Nem minden terméskezdemény jut el az érésig, egy bizonyos részük már korábban lehull. Ez a folyamat a gyümölcsfák önszabályozásának tekinthető, amely által a gyümölcseik egy részétől megszabadulnak.

Általában 3 hullási időszakot lehet elkülöníteni. Késői érésű gyümölcsfajoknál, fajtáknál (pl. őszi érésű almafajták) az első közvetlenül virágzás után van, a második júniusban a harmadig pedig az érés előtt. A korábban érő gyümölcsöknél az időpontok előbbre, a későbbieknél pedig későbbre tolódhatnak. A hullás szakaszossága a gyümölcsökben lejátszódó élettani változásokkal magyarázható. A virágzás utáni hullás (tisztító hullás) legtöbbször a hiányos termékenyülés következménye, ami különösen az önmeddő fajoknál és fajtáknál fordulhat elő. Abban az esetben, ha túl sok gyümölcs kötődik a fa a túlterhelés ellen védekezik. Csak annyi gyümölcs marad a fán, amennyi megérleléséhez a lombfelület elegendő tápanyagot tud termelni. A levelek által megtermelt energia nem csak a gyümölcsök fejlődéséhez, hanem a hajtásnövekedéshez is szükséges. Egy gyümölcs kineveléséhez átlagosan 20-40 levélre van szükség.

Környezeti tényezők is okozhatják a gyümölcshullást. A késői fagy, vagy akár a szokatlanul hűvösebb, hideg időjárás is kiválthatja. Az egyenetlen csapadékellátás és természetesen a tápanyaghiány mind-mind szerepet játszhatnak abban, hogy egy fa képes-e megtartani a gyümölcseit, vagy pedig elkezdi lehullajtani azokat. A gyümölcshullás sok esetben elkerülhetetlen, mégis van, amit tehetünk ellene. Végezzünk termésritkítást, a szebb, nagyobb gyümölcsök érdekében kézzel távolítsuk el a gyümölcskezdemények egy részét. Ügyeljünk a fák rendszeres megfelelő mennyiségű vízellátására, valamint a szükséges tápanyagok utánpótlására is.

Átláthatóbbá kell tenni a növényvédő szerek engedélyezését

2019. január 17. 07:33

Nyilvánosan hozzáférhetővé kellene tenni a növényvédő szerek engedélyezési eljárása során felhasznált tanulmányokat, köztük a vonatkozó adatokat és a növényvédő szerek felhasználására vonatkozó információt.

Poloskák jelentősége a napraforgóban

2019. március 21. 17:37

A korszerű biológiai alapok nyújtotta potenciál kiaknázásában, kulcsszerepe van a növényvédelemnek. A napraforgóban károsító polifág fajok közé tartoznak a poloskák, amelyek közül a mezeipoloskák és a hozzájuk hasonló kárt okozó bodobácsok érdemelnek említést.

Cseresznye, meggy tavaszi növényvédelme

2018. május 3. 12:35

Idén 3 nagyobb ültetvényt is szakirányíthatok, melyből az egyikben 20 hektár cseresznye, egy másikban pedig mintegy 60 hektárnyi meggy található.