Ház, táj blog

Koronavírus – Zökkenőmentes a tojástermelés, de szükség lenne a húsliszt engedélyezésére

Agrofórum Online

Jelenleg összességében zökkenőmentes a tojástermelés Magyarországon, az alapanyag-ellátás tekintetében kizárólag az importszójával volt eddig átmeneti probléma, amit a kamionforgalom csökkenésével, az áruforgalom fennakadásaival lehet magyarázni. A gazdálkodók szerint egy ideiglenes szabályozás-változás azonban ezt is megoldhatná.

„Javasoltuk a Baromfi Terméktanácsnak, hogy átmenetileg engedélyezzék a vágóhídi melléktermékből előállított húsliszt etetését. Szeretnénk, ha az erről szóló tilalmat a minisztérium a jelen helyzetben feloldaná. Ez nagyon nagy segítség lenne az ágazat számára, ugyanis kiválthatnánk az importszóját”

– fogalmazott az Agrofórum kérdésére Salga Ottó. A kerekegyházi Kereki-Farm Kft. tulajdonos-ügyvezetője hozzátette: szemesterményből egyelőre van elég, azt már korábban mindenki betárolta, így csak a fehérjeforrás jelenthet problémát.

Hatással lesz ugyanakkor a piaci árakra a premix drágulása, hiszen ennek alapanyaga Kínából érkezik.

„Ezt a 20-25 százalékos áremelkedést már előre jelezték, ami hamarosan be is fog gyűrűzni. Ehhez pedig még hozzátársul az euró drágulása és a forint gyengülése”

– hangsúlyozta a szakember.

Az információcsere és a szabályok betartása is fontos

„Információcserével nagyon sokat tudunk egymásnak segíteni, ami a mi esetünkben napi szinten folyik. Akinek van feleslege szójából vagy más alapanyagból, azzal tud segíteni a gazdatársaknak. Fontosnak tartom az információáramlást, legyen szó pozitív vagy negatív hírekről. Mindenki vigyázzon magára, és tartsa be a szabályokat. Nekünk most a legfontosabb az, hogy tudjunk normálisan termelni, az alapanyagok biztosítottak legyenek, és ehhez várjuk a hatóságoktól a segítséget”

– emelte ki az Agrofórum kérdésére Salga Ottó.

A jelen helyzetben természetesen a termelők is azt remélik, hogy viszonylag gyorsan lecseng a koronavírus-járvány, és visszaáll minden a régi kerékvágásba. A gazdálkodók ekkor visszaesésre számítanak, jelenleg azonban keresletipiac alakult ki, és az utóbbi napokban 20 százalékos áremelkedést lehetett megfigyelni a tojás árában.

A tojástermelők viszont egyelőre zavartalanul folytathatják a munkát, bár kisebb nehézségek vannak és lesznek is.

Hazai védjegyek I.

2025. december 28. 05:40

A védjegy használójának meg kell felelnie a védjegyhez kapcsolódó egyedi követelményrendszernek, amelyet időről időre ellenőriz az erre kijelölt hatóság vagy független szervezet.

Karácsonyfa – régi hagyományok, új szokások

2025. december 22. 05:40

A karácsony legelterjedtebb jelképe a feldíszített fenyőfa, amely ebben a formájában egy újabb keletű szokás a téli keresztény ünnepkörben.

Legfontosabb élelmiszercímkék és jelentésük

2025. december 20. 05:40

A termékcímkén megkülönböztető jelzések, bizonyos esetekben lényeges számadatok szerepelnek, amelyek együttesen csak arra a terméktípusra jellemző tulajdonságokat jelölnek.

Az élelmiszer-védjegyek jelentősége

2025. december 16. 05:40

Az élelmiszerek csomagolásán sokféle jelölés jelenik meg, amelyek a termék előállításának, életútjának, vagy akár csomagolásának minősítését is jelzik.

Csökken az élelmiszer-infláció, a lisztnél, tojásnál látványos az áresés

2023. szeptember 10. 07:10

Újabb lélektani határ alá csökkent az élelmiszer-infláció Magyarországon azzal, hogy augusztusban kevesebb mint 20 százalékra mérséklődött az élelmiszerek drágulása – mutattak rá az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által pénteken ismertetett inflációs adatokra reagálva.

A tojáshéj 15 felhasználási módja az otthonunkban és a kertünkben

2023. március 5. 06:36

A tojáshéj több annál, mint hogy csupán a benne lévő tápláló tojássárgája és tojásfehérje hasznos „tárolóedénye” legyen.

Ennyivel drágulnak majd az élelmiszerek az árstop eltörlése után

2023. július 10. 11:40

A 2022 elején bevezetett élelmiszerár-stopot többszöri hosszabbítás után 2023. augusztus 1-jén vezeti ki a magyar kormányzat. Már látjuk, milyen mértékben ugrik meg az egyes termékek ára.

Egy 13 éves baromfitenyésztő, aki igen jól keres a vállalkozásával

2023. november 30. 07:10

Nem biztos, hogy mindenkinek egyetemi diplomára van szüksége ahhoz, hogy felismerjen egy olyan piaci rést, amelyen a saját elképzelései alapján virágzó vállalkozást indíthat. Ám ha mindezt valaki általános iskolásként éri el, az még inkább becsülendő.