Házikert

Hogyan, hol és mikor termesszünk kaprot?

Agrofórum Online

A kapor az egyik legnépszerűbb hazai fűszernövény, amelyet viszonylag könnyű termeszteni, és amelyet rengeteg ételhez lehet a későbbiekben felhasználni.

A kapor egyéves fűszernövény, amelyet levelei, magjai és virágai miatt termesztenek. Ezeket pikáns ételek fűszerezésére használják, de gyakran tartósítják, befőzik, konzerválják és (sóval keverve, nyersen) télire is elteszik. Tollszerű lombjának íze a zeller és az édeskömény keresztezésére emlékeztet.

A kapor Európában és Ázsiában őshonos. Vonzza a beporzókat és a pillangókat, különösen a keleti fekete fecskefarkú lepkét. Önmagát elveti, ezért a virágfejek levágásával tarthatjuk kordában a magvetést.

A kapor viszonylag hidegtűrő növény, ha fagypont felett tartják. Kora tavasszal, a fagyveszély elmúltával magról vethető. Gyorsan nő, a palánták általában körülbelül 10 nap múlva jelennek meg.

Hogyan ültessünk kaprot?

Bár kapható cserépben is, általában a legjobb, ha a kapormagot közvetlenül a kertbe vetjük, mivel hosszú gyökérzete van, és nem szereti, ha megbolygatják.

Mikor kell elvetni?

Tavasszal vagy ősszel érdemes elvetni. A legjobban 15 és 20 Celsius-fok közötti hőmérsékletű talajban csírázik. A palánták 10-14 nap múlva jelennek meg – a folyamatos termés érdekében kéthetente további magokat vethetünk.

A termőhely kiválasztása

Válasszunk napos helyet, termékeny, jó vízelvezetésű talajjal. Azt is fontolóra vehetjük, hogy egy nagy, elegendő vízelvezető lyukakkal ellátott cserépben termesztjük a kaprot. Nem árt, ha tudjuk: a kapor nem szereti a hideg, nyirkos körülményeket.

Társnövények és „ellenségek”

Számos növény, köztük a bazsalikom, a kukorica és a spárga kiváló társnövénye lehet a kapornak. Más növényeket, mint a sárgarépát, a paprikát, a burgonyát és a levendulát nem szerencsés kapor mellé ültetni.

Távolság, mélység és alátámasztás

A magokat 0,5-1 cm mélyen vessük el és enyhén fedjük be földdel. A magokat egymástól 2,5-5 cm távolságra vessük el. Ha sorokba ültetjük, a sorokat egymástól 30 cm távolságra kell kialakítani. A kapor fajtától függően akár 150 cm magasra is megnőhet. Használjunk bambusznádat a növény szárának megtámasztására, ha a kapor a nehéz magfejtől meginogna. Ezenkívül érdemes eltávolítani a nehéz virágfejeket, hogy több lombot és hajtást tudjunk elérni.

Fényigény

A kaprot olyan helyre ültessük a kertbe, amely naponta legalább 6-8 órán át folyamatos napfényben lesz. Ha különösen meleg helyen lakunk, egy kis délutáni árnyék nem árt, és ezt a növény nagyra értékeli a forró nyári hónapok során.

Talaj

A kapor a gazdag, laza és jó vízelvezetésű talajt kedveli. A talaj pH-értéke szempontjából nem válogat, de a legjobban az enyhén savanyú talajban fejlődik. Ne feledjük, hogy a kapornak karógyökere van (egy középső főgyökér, amelyből kisebb gyökerek nőnek ki), ezért a tömör talaj problémát jelenthet. Mivel a kapor önvetésre képes, fontos, hogy olyan helyre ültessük, ahol szabadon mozoghat, vagy ahol még azelőtt betakaríthatjuk, hogy elvetné magát.

Öntözés

Tartsa a kapor földjét folyamatosan nedvesen, anélkül, hogy a talaj elázna vagy túlvizesedne. Az öntözések között semmiképpen ne hagyja, hogy a talaj teljesen kiszáradjon, mert ez a növény idő előtti magvetését okozhatja.

Hőmérséklet és páratartalom

A kapor hidegtűrő, és akár a -3 °C-ot is elviseli. Ennek ellenére a kapor számára az optimális hőmérséklet az, amikor a talaj hőmérséklete körülbelül 21 Celsius-fok, ami a tavasztól nyár végéig tart. A kapornak nincs különösebb páratartalom-igénye.

Műtrágyázás

A legtöbb fűszernövényhez hasonlóan a kapor sem igényli a tápoldatozást. Ha a kertünk talaja szerves anyagokban gazdag, a kapornak nem lesz szüksége további műtrágyára. Ha a talaj kissé szegényes marad, aromásabb növények teremnek rajta.

Betakarítás

A leveleket a fejlődés későbbi szakaszában is betakaríthatjuk, bár a kapor általában a vetés után körülbelül 8 héttel érik be és virágzik. Amint a virágok kifejlődnek, a növények nem hoznak többé lombot, és a magok fejlődésére összpontosítanak. A magokat akkor lehet betakarítani, amikor azok barnulni kezdenek. Figyeljünk oda, különben maguktól kiszóródnak. A magok frissen felhasználhatók, vagy két-három hétig hűtőben tárolhatók.

A kapor felhasználása

A kaporlevelek frissen, fagyasztva vagy szárítva felhasználhatók: kenyerekhez, salátákhoz, levesekhez és öntetekhez adhatók. Emellett burgonyához, lazachoz, más halételekhez, bárányhúshoz és számos zöldséghez, többek között borsóhoz, céklához és spárgához is remekül illik.

  • Frissen vágva: Vágjuk le a leveleket, a hajtásokat és a virágokat, és frissen ízesítsük velük az ételeket. A virágok savanyításhoz vagy virágkötészeti díszítésekhez is felhasználhatók.
  • A kapor szárítása: A leveles szálakat fejjel lefelé, csokorba kötve, jól szellőző, sötét helyen több hétig lógassuk fel. Ha megszáradtak, távolítsuk el a leveleket, és tegyük őket egy légmentesen záródó edénybe.
  • A magok felhasználása: Szedjük le a magokat, amint a növényen megbarnulnak. Tegyük a magfejet egy zacskóba, hagyjuk két hétig száradni, távolítsuk el a magokat, és tároljuk őket egy légmentesen záródó edényben. Tegyük el a magokat a következő évi ültetéshez, vagy használjuk fel egészben vagy őrölve az év során az ételek ízesítésére.
  • A kapor savanyítása: Az intenzív kapros íz eléréséhez használjuk a leveleket, a virágfejeket és a magokat. Tegyük a kaprot egy befőttesüvegbe a savanyítani kívánt zöldségekkel együtt, és keverjük össze forró vízzel, ecettel, sóval és cukorral.

Teleltetés

A kapor nem éli túl a téli fagyokat, és nem fog tovább nőni a beltérben napfény nélkül. A hűvösebb hőmérséklet beálltával takarítsuk be e zsenge egynyári növény magjait, hogy a következő szezonban elvethessük őket.

Gyakori kártevők és betegségek

A kapor gyakorlatilag problémamentes növény. Vonzza a hasznos rovarokat a kertjébe – a recésszárnyú fátyolkák és a zengőlégyfélék a növény virágporával táplálkoznak, és a közelben rakják le petéiket. A lárvák viszont levéltetvekkel táplálkoznak, amelyek sok növénynél okozhatnak problémát.

Unja a hulló lombot? Válasszon ilyen fákat!

2025. szeptember 20. 14:10

Megmutatjuk, hogyan válassz ki a fákat, hogy ne fulladjon bele az ősz során a lehullott levelek tengerében.

Kertészkedés gyerekkel – mit bízhatunk rájuk?

2025. szeptember 20. 08:10

Az őszi kert nemcsak munka, hanem lehetőség is arra, hogy gyermeke játékosan tanuljon és aktívan bekapcsolódjon a kerti feladatokba.

Növények a fesztiválok középpontjában I.

2025. szeptember 20. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Az első részben a tökfélék, a gesztenye, a dió és a hagyma a főszereplők.

7 évelő, amik az őszi fagyokig díszítenek

2025. szeptember 19. 14:10

Nem kell búcsút inteni a színeknek ősszel sem – mutatjuk azt a 7 évelőt, amelyek szezon végén is virágba borítják a kertet.

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Így szárítjuk a fűszereket a szüret után

2021. június 29. 05:29

Talán mondhatom már azt, hogy régi motoros vagyok a fűszerszárításban és nem csak azért, mert már gyerekkorban rámragadt, hogy mindent megszedtem és leszárítottam vagy préseltem, hanem egy élelmiszermanufaktúra egyik tulajdonosaként gyakori vendég nálunk a saját szárítású fűszer és sok év kísérletezés volt, mire minden úgy száradt, ahogyan én szerettem volna. Magas ízélménnyel és megmaradó színekkel, ahogyan illendő, ha már prémium élelmiszert akarunk gyártani.

Most vetjük az őszi zöldségeket!

2022. augusztus 25. 05:36

Az őszi vetések rendkívül praktikusak, mert az évnek ebben a szakában már a napi hőmennyiség is alacsonyabb, így a nagy forróságot nem kedvelő zöldségnövények, melyek még rövid tenyészidejűek is, bátran vethetők!

A borsmenta szárítása, fagyasztása és tartósítása

2022. október 7. 13:32

A borsmentát könnyű tartósítani, így aromás frissítő ízét télen is élvezhetjük.