Házikert

Hogyan lehet saját avokádófánk?

Agrofórum Online

Az avokádó csíráztatása régi-új „hobbi”. Hiszen mindazok, akik imádják az avokádót és kedvelik a növényeket, fájó szívvel dobják ki reggeli után az életerős avokádó magokat, amelyekből szépséges növény fejlődhetne.

A régi módszer: fogpiszkálókkal

Évekkel ezelőtt indult el egy „csíráztatási trend”, amelyet kifejezetten az avokádóra találtak ki: három-négy fogpiszkálót kellett a magba szúrni (szegény mag), majd az ily módon kitámasztott avokádó magot egy vízzel teli pohár tetejére tenni úgy, hogy a teteje a levegőn maradjon.

A mag néhány nap elteltével aprócska gyökereket hozott, eztán kellett elültetni a földbe. A magból hamarosan meseszép növény, később egy picike fa fejlődött ki, ami vidám és kedves díszévé vált bármely lakásnak, irodának, konyhának, terasznak.

Ez a módszer sajnos nagy valószínűséggel nem eredményezett termést (legalábbis a lelkes amatőr próbálkozók köreiben), de lett egy szép növényünk, amelynek ily módon mi „adtunk életet”.

Az új módszer: nedves papírtörlőkkel

Nos, az új csíráztató módszer a réginél valamivel barátibb. Nincs szükség ugyanis fogpiszkálókra, sem szurkálásra. Az avokádó magot egy pohár vízbe kell tenni, amíg szépen átnedvesedik, aztán le kell húzni a magot fedő vékony héj réteget és a magot egy vizes papírkendőbe kell csavarni.

Azt is alaposan meg kell öntözni vízzel, majd egy fedeles műanyag dobozba tenni és meleg, napfényes helyen tartani a többi csíráztatása szánt maggal együtt. Az első gyökerek megjelenése után az avokádó magot vízzel teli kis vázákba kell tenni, majd amikor a gyökérzete már kellőképpen fejletté válik, termőfölddel teli cserépbe kell ültetni és egy napfényes, jól szellőző helyre tenni.

Sajnos ezzel a módszerrel sem várhatunk termést, de a saját kis avokádó fánk, bár pici, de szépséges lesz, főként, ha megfelelő körülmények között tartjuk.

A csíráztatásról szóló videót itt lehet megtekinteni: 

(Fotó: Pixabay)

Így marad gyönyörű a jukka a nyár végéig

2025. augusztus 19. 13:10

A jukka nyári virágzása látványos, de csak megfelelő gondozással tartható meg a friss, díszes állapot egészen a szezon végéig.

Mit kell tudni a fitoplazmáról?

2025. augusztus 19. 05:40

Miután hazánk szőlőültetvényei is sorban fertőződnek a szőlő legpusztítóbb, bejelentésköteles kórokozójával, a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó fitoplazmával, sajnos érdemes közelebbről is megismerkednünk ezzel a kórokozóval.

5 ok, amiért a beporzók rajonganak a kasvirágért

2025. augusztus 17. 13:10

A kasvirág nemcsak szép, hanem nélkülözhetetlen is a beporzók számára – egész nyáron táplálja őket és életet visz a kertbe.

Miért jó a paradicsom gyökerét a talajban hagyni?

2025. augusztus 16. 16:10

A paradicsom gyökerei a talajban kincset érnek. Javítják a talajszerkezetet, táplálják a talajéletet és növelik a termékenységet.

Hogyan termesszünk saját csírákat befőttesüvegben?

2022. december 27. 08:26

Gondolta volna, hogy étkezésre szánt csírákat tulajdonképpen egy befőttesüvegben is termeszthet?

Csíráztatás és palántanevelés télen

2025. február 4. 13:10

A téli magvetés lehetőséget ad arra, hogy korán kezdjük el a kertészeti szezont, így már tavaszra erős és egészséges palántákkal gazdagíthatjuk a kertünket.

Miért nem csírázik ki soha az összes elvetett zöldségmag? Hogyan javítható a kelés aránya?

2023. január 28. 04:37

Magvetésre készülök, szeretném megtudni, hogy miért nem csírázik ki soha az összes elvetett zöldségmag? Előáztatással, előcsíráztatással javítható a kelés aránya?

Mikrozöldek termesztése otthon

2022. szeptember 7. 08:34

A mikrozöldek az elmúlt évtizedben a kulináris világ meghatározó részévé váltak, és káprázatos színekkel, valamint élénk ízvilággal gazdagították az ételeinket.