8℃ 4℃
december 9. Natália, Valéria, Filótea
Házikert

Avokádó csíráztatás otthon

Agrofórum Online

Az avokádó csíráztatás régi-új „hobbi”. Hiszen mindazok, akik imádják az avokádót és kedvelik a növényeket, fájó szívvel dobják ki reggeli után az életerős avokádó magokat, amelyekből szépséges növény fejlődhetne.

A régi módszer: fogpiszkálókkal

Évekkel ezelőtt indult el egy „csíráztatási trend”, amelyet kifejezetten az avokádóra találtak ki: három-négy fogpiszkálót kellett a magba szúrni (szegény mag), majd az ily módon kitámasztott avokádó magot egy vízzel teli pohár tetejére tenni úgy, hogy a teteje a levegőn maradjon.

A mag néhány nap elteltével aprócska gyökereket hozott, eztán kellett elültetni a földbe. A magból hamarosan meseszép növény, később egy picike fa fejlődött ki, ami vidám és kedves díszévé vált bármely lakásnak, irodának, konyhának, terasznak.

Ez a módszer sajnos nagy valószínűséggel nem eredményezett termést (legalábbis a lelkes amatőr próbálkozók köreiben), de lett egy szép növényünk, amelynek ily módon mi „adtunk életet”.

avokádó csíráztatás

Az új módszer: nedves papírtörlőkkel

Nos, az új csíráztató módszer a réginél valamivel barátibb. Nincs szükség ugyanis fogpiszkálókra, sem szurkálásra. Az avokádó magot egy pohár vízbe kell tenni, amíg szépen átnedvesedik, aztán le kell húzni a magot fedő vékony héj réteget és a magot egy vizes papírkendőbe kell csavarni.

Csiráztatás

Azt is alaposan meg kell öntözni vízzel, majd egy fedeles műanyag dobozba tenni és meleg, napfényes helyen tartani a többi csíráztatása szánt maggal együtt. Az első gyökerek megjelenése után az avokádó magot vízzel teli kis vázákba kell tenni, majd amikor a gyökérzete már kellőképpen fejletté válik, termőfölddel teli cserépbe kell ültetni és egy napfényes, jól szellőző helyre tenni.

Sajnos ezzel a módszerrel sem várhatunk termést, de a saját kis avokádó fánk, bár pici, de szépséges lesz, főként, ha megfelelő körülmények között tartjuk.

A csíráztatásról szóló videót itt lehet megtekinteni: 

(Fotó: Pixabay)

Medinilla megmentése: amikor minden perc számít

2025. december 8. 14:10

A medinilla megmentése sokszor csak néhány apró finomhangoláson múlik, de ha rossz irányba indulunk, gyorsan elveszíthetjük a növényt.

Abélia: egy értékes cserjénk filmcímbe illő névvel

2025. december 8. 05:40

Az abélia nemcsak szép, hanem környezetbarát választás is. Virágai hosszú ideig kínálnak nektárt a méheknek és más beporzóknak.

Szobanövények: téli növényvédelem a lakásban

2025. december 7. 05:40

A szobanövények téli növényvédelme főként a megelőzésről, a párásításról, a helyes öntözésről és az időben elkapott kártevőkről szól.

Megmenthető a hervadó karácsonyi kaktusz? Igen!

2025. december 6. 11:10

A karácsonyi kaktusz hervadása sokszor visszafordítható. Csak értenünk kell, mit üzen a növény.

Csíráztatás és palántanevelés télen

2025. február 4. 13:10

A téli magvetés lehetőséget ad arra, hogy korán kezdjük el a kertészeti szezont, így már tavaszra erős és egészséges palántákkal gazdagíthatjuk a kertünket.

Mi a különbség a mikrozöld és a csíra között?

2025. november 22. 05:40

A csíráztatás és a mikrozöldek nevelése fenntartható és egészséges alternatívát jelent a lecsökkent zöldség- és gyümölcsválaszték idején.

Otthon nevelt kávécserje igényei és ápolása

2022. november 21. 05:37

Azért kezdtem neki pár éve a kávécserje nevelésének, mert Szumátrától Brazílián át a legkülönfélébb helyekről kaptam csíráztatható kávészemeket, és egy lehetőségem volt “nem” elrontani.

Hogyan termesszünk saját csírákat befőttesüvegben?

2022. december 27. 08:26

Gondolta volna, hogy étkezésre szánt csírákat tulajdonképpen egy befőttesüvegben is termeszthet?