3℃ -2℃
február 3. Balázs, Oszkár, Celerina
Házikert

Hogyan lehet saját avokádófánk?

Agrofórum Online

Az avokádó csíráztatása régi-új „hobbi”. Hiszen mindazok, akik imádják az avokádót és kedvelik a növényeket, fájó szívvel dobják ki reggeli után az életerős avokádó magokat, amelyekből szépséges növény fejlődhetne.

A régi módszer: fogpiszkálókkal

Évekkel ezelőtt indult el egy „csíráztatási trend”, amelyet kifejezetten az avokádóra találtak ki: három-négy fogpiszkálót kellett a magba szúrni (szegény mag), majd az ily módon kitámasztott avokádó magot egy vízzel teli pohár tetejére tenni úgy, hogy a teteje a levegőn maradjon.

A mag néhány nap elteltével aprócska gyökereket hozott, eztán kellett elültetni a földbe. A magból hamarosan meseszép növény, később egy picike fa fejlődött ki, ami vidám és kedves díszévé vált bármely lakásnak, irodának, konyhának, terasznak.

Ez a módszer sajnos nagy valószínűséggel nem eredményezett termést (legalábbis a lelkes amatőr próbálkozók köreiben), de lett egy szép növényünk, amelynek ily módon mi „adtunk életet”.

Az új módszer: nedves papírtörlőkkel

Nos, az új csíráztató módszer a réginél valamivel barátibb. Nincs szükség ugyanis fogpiszkálókra, sem szurkálásra. Az avokádó magot egy pohár vízbe kell tenni, amíg szépen átnedvesedik, aztán le kell húzni a magot fedő vékony héj réteget és a magot egy vizes papírkendőbe kell csavarni.

Azt is alaposan meg kell öntözni vízzel, majd egy fedeles műanyag dobozba tenni és meleg, napfényes helyen tartani a többi csíráztatása szánt maggal együtt. Az első gyökerek megjelenése után az avokádó magot vízzel teli kis vázákba kell tenni, majd amikor a gyökérzete már kellőképpen fejletté válik, termőfölddel teli cserépbe kell ültetni és egy napfényes, jól szellőző helyre tenni.

Sajnos ezzel a módszerrel sem várhatunk termést, de a saját kis avokádó fánk, bár pici, de szépséges lesz, főként, ha megfelelő körülmények között tartjuk.

A csíráztatásról szóló videót itt lehet megtekinteni: 

(Fotó: Pixabay)

12 növény az év minden szakára: változatos színek, hosszú virágzás

2025. február 2. 16:10

A folyamatosan virágzó növények biztosíthatják, hogy a kertünk egész szezonban színes és virágokkal teli legyen.

A komposzttea elkészítése

2025. február 2. 05:40

A komposzttea elkészítése egyszerű folyamatnak tűnik, de be kell tartanunk az eddigi tapasztalatokból adódó fontos szabályokat, hogy jó minőségű oldatot kapjunk. A víz és a komposzt minőségén kifejezetten nagy a hangsúly.

Nézzük át a vetőmagkészletünket: ezeket kell megfigyelni a tavaszra készüléskor!

2025. február 1. 05:40

A megfelelő előkészületekkel a tavaszi vetési szezon gördülékenyen indulhat, és bőséges terméssel hálálja meg a gondos tervezést.

Csicsóka: egészséges gumós növény, ideális cukorbetegeknek és diétázóknak

2025. január 31. 14:40

A csicsóka rendkívül fagyálló, akár -30 °C-ig képes átvészelni a telet. A gumói a földben maradhatnak télen is.

Hogyan termesszünk saját csírákat befőttesüvegben?

2022. december 27. 08:26

Gondolta volna, hogy étkezésre szánt csírákat tulajdonképpen egy befőttesüvegben is termeszthet?

Miért és hogyan érdemes a burgonya gumóját ültetés előtt csíráztatni?

2021. március 17. 08:36

A burgonya előcsíráztatása házikerti körülmények között is bevált módszernek számít.

Nyári ízek a téli szürkeségben, avagy termesztési javaslatok az ehető csírákhoz

2021. január 31. 15:26

A legfinomabb befőttek már elfogytak, a tányérjaink üresebbek zöldek nélkül, az idény gyümölcsök-zöldségek időszaka még távolinak tűnik, a szervezetünk pedig szomjazik a természetes vitaminokra. A mai cikkben utánajárunk egy vitaminbombának.

Mikrozöldek termesztése otthon

2022. szeptember 7. 08:34

A mikrozöldek az elmúlt évtizedben a kulináris világ meghatározó részévé váltak, és káprázatos színekkel, valamint élénk ízvilággal gazdagították az ételeinket.