Házikert

Hogyan lehet saját avokádófánk?

Agrofórum Online

Az avokádó csíráztatása régi-új „hobbi”. Hiszen mindazok, akik imádják az avokádót és kedvelik a növényeket, fájó szívvel dobják ki reggeli után az életerős avokádó magokat, amelyekből szépséges növény fejlődhetne.

A régi módszer: fogpiszkálókkal

Évekkel ezelőtt indult el egy „csíráztatási trend”, amelyet kifejezetten az avokádóra találtak ki: három-négy fogpiszkálót kellett a magba szúrni (szegény mag), majd az ily módon kitámasztott avokádó magot egy vízzel teli pohár tetejére tenni úgy, hogy a teteje a levegőn maradjon.

A mag néhány nap elteltével aprócska gyökereket hozott, eztán kellett elültetni a földbe. A magból hamarosan meseszép növény, később egy picike fa fejlődött ki, ami vidám és kedves díszévé vált bármely lakásnak, irodának, konyhának, terasznak.

Ez a módszer sajnos nagy valószínűséggel nem eredményezett termést (legalábbis a lelkes amatőr próbálkozók köreiben), de lett egy szép növényünk, amelynek ily módon mi „adtunk életet”.

Az új módszer: nedves papírtörlőkkel

Nos, az új csíráztató módszer a réginél valamivel barátibb. Nincs szükség ugyanis fogpiszkálókra, sem szurkálásra. Az avokádó magot egy pohár vízbe kell tenni, amíg szépen átnedvesedik, aztán le kell húzni a magot fedő vékony héj réteget és a magot egy vizes papírkendőbe kell csavarni.

Azt is alaposan meg kell öntözni vízzel, majd egy fedeles műanyag dobozba tenni és meleg, napfényes helyen tartani a többi csíráztatása szánt maggal együtt. Az első gyökerek megjelenése után az avokádó magot vízzel teli kis vázákba kell tenni, majd amikor a gyökérzete már kellőképpen fejletté válik, termőfölddel teli cserépbe kell ültetni és egy napfényes, jól szellőző helyre tenni.

Sajnos ezzel a módszerrel sem várhatunk termést, de a saját kis avokádó fánk, bár pici, de szépséges lesz, főként, ha megfelelő körülmények között tartjuk.

A csíráztatásról szóló videót itt lehet megtekinteni: 

(Fotó: Pixabay)

Csigainvázió a kertben: így védekezzünk hatékonyan!

2025. március 10. 18:05

A csigák megjelenése gyakran okoz jogos bosszúságot a kertészek számára. Érdemes minél korábban felkészülnünk.

Chili termesztése otthon: vetéstől a termésig

2025. március 10. 08:10

A chilik – akárcsak a paprikák – eredetileg Dél-Amerikából származnak, ezért természetüknél meleg- és fényigényesek.

Kora tavaszi metszés: mihez ne nyúljunk még?

2025. március 9. 13:10

Vannak növények, amelyeket vagy más évszakban kell metszeni, vagy egyáltalán nem igényelnek rendszeres visszavágást.

Hogyan maradhatnak tovább frissek a vágott virágok?

2025. március 9. 11:10

A frissen vásárolt virágok sokszor néhány nap után hervadni kezdenek. Ha betartunk néhány szabályt, hosszabb ideig élvezhetjük őket.

Mikrozöldek termesztése otthon

2022. szeptember 7. 08:34

A mikrozöldek az elmúlt évtizedben a kulináris világ meghatározó részévé váltak, és káprázatos színekkel, valamint élénk ízvilággal gazdagították az ételeinket.

Nyári ízek a téli szürkeségben, avagy termesztési javaslatok az ehető csírákhoz

2021. január 31. 15:26

A legfinomabb befőttek már elfogytak, a tányérjaink üresebbek zöldek nélkül, az idény gyümölcsök-zöldségek időszaka még távolinak tűnik, a szervezetünk pedig szomjazik a természetes vitaminokra. A mai cikkben utánajárunk egy vitaminbombának.

Hogyan termesszünk kurkumát otthon?

2024. szeptember 25. 07:10

Ha meleg éghajlatú helyen él, akkor a kurkumát egész évben a szabadban termesztheti konténerekben vagy a földben.

Hogyan termesszünk saját csírákat befőttesüvegben?

2022. december 27. 08:26

Gondolta volna, hogy étkezésre szánt csírákat tulajdonképpen egy befőttesüvegben is termeszthet?