Házikert

Hüvelyesek betárolása: ötletek zsizsikesedés ellen

Agrofórum Online

A téli időszak egyik kérdése mindig a betárolt termények megtartása és kártevőktől, kórokozóktól való védelme. Míg egy burgonyánál, kukoricánál, káposztafélénél a rágcsálók miatt kell aggódni a pincében, addig a bab és borsóféléknél a zsizsikektől a szekrényben vagy a kamrapolcon.

Éppen ezért mai témának a hüvelyesek betárolását hoztam, hiszen mindannyian találkoztunk már zsizsikkel a konyhaszekrényben vagy a kamrapolcon, amit utána nagy bosszúság és sok takarítás után tudtunk kiebrudalni csak a kamrából. Ez a bosszantó kártevő bekerülhet egyébként akár boltban vett babfélékkel is, nem feltétlen mi hoztuk be a kertből.

Forró sütő mindent megold

Még nagymamai tanács volt, hogy bármilyen borsót, babot betárolunk szárazon, előtte menjen a forró kemencébe tepsibe kiterítve, vagy a modernebb időkben már a forró sütőbe. A sütőben a kártevők a hő hatására elpusztulnak, és így miután kihűlt a szárazbab már mehet is légmentesen lezárt nejlonzsákba vagy nagy befőttesüvegekbe. Mindenképpen várjuk meg viszont, míg teljesen kihűlnek a szemek, hogy ne tudjon betároláskor lecsapódni a pára a zacskón vagy üvegen belül, mert akkor megpenészedhet a teljes termény.

Szép is, finom is! (fotó: Pexels)

Mélyhűtőt neki!

Bár a jelenlegi energiaárak miatt ritkán választom a mélyhűtőben tárolást, de ha nem a forró levegő, akkor a rettentő hideg az, amivel az ilyen tárolási kártevőket likvidálni lehet. A kifejtett babot, borsót bezsákoljuk és télire nem a kamrapolcon, hanem a mélyhűtőben találunk neki helyet. Így amikor szükségünk van rá, csak előkapjuk a babot vagy borsót és már mehet is a levesbe főni. Nem mellesleg fagyasztás után jobban, gyorsabban is fog megfőni, ami akár előny is lehet.

Kamrapolcra félkészen konzervként

Ha sem szárazon, sem mélyhűtve nem raknánk el, mert kevés időnk van alapvetően főzni, akkor készítsük elő, hogy konzervként elrakhassuk.

A babokat háromnegyednyire főzzük meg, hogy még a babhéj ne váljon le a szemekről. Forró sós vízben megfőzve, a főzőlevet leöntve csak a babokat tegyük a befőttesüvegekbe. Ezt követően forraljunk újabb adag sós vizet, csipet citromsavval (hogy savas irányba toljuk picit a pH-t, így jobb lesz a tartósítás) és merjük rá léként a babokra, majd zárjuk le az üvegeket! Aki biztosra akar menni tartósítószert is használhat, de mi nem szoktunk. Szárazdunsztolással lassan kihűlnek az üvegek, közben rászívja a kupakot is a vákuum és már mehet is a kamrapolcra. (Egy literre 10 g sóval számolunk általában, fele annyival mint a fermentálásnál a brine.)

Így amikor télen babra lenne szükségünk, akkor már egy előfőzöttből dolgozhatunk, lecsökkentve ezzel a konyhában töltött időnket is.

Téli veteményeskert: mit szüretelünk télen?

2025. december 10. 05:40

A téli betakarítás nemcsak gazdaságos, hanem különleges élményt is nyújt: friss, vitamindús zöldségek kerülhetnek ilyenkor is az asztalra.

Medinilla megmentése: amikor minden perc számít

2025. december 8. 14:10

A medinilla megmentése sokszor csak néhány apró finomhangoláson múlik, de ha rossz irányba indulunk, gyorsan elveszíthetjük a növényt.

Abélia: egy értékes cserjénk filmcímbe illő névvel

2025. december 8. 05:40

Az abélia nemcsak szép, hanem környezetbarát választás is. Virágai hosszú ideig kínálnak nektárt a méheknek és más beporzóknak.

Szobanövények: téli növényvédelem a lakásban

2025. december 7. 05:40

A szobanövények téli növényvédelme főként a megelőzésről, a párásításról, a helyes öntözésről és az időben elkapott kártevőkről szól.

Kezdődik a növényvédelmi szezon a szántókon, gyümölcsösökben

2018. március 23. 07:13

Kell még jó néhány nap, hogy bármiféle talajmunkát lehessen végezni a határban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (16. rész)

2020. február 5. 08:16

A borsó esetében növényvédelmi szempontból a termesztési szezon nagyobbik része elsősorban a rovarkártevők számára alakult kedvezően, a májusi csapadékos hónap pedig a kórokozók járványszerű fellépését idézte elő.

Nagy terméshozam kis helyen: a biointenzív kertészet

2024. április 3. 16:10

A biointenzív kertészet a természeti folyamatokra és az ökológiai egyensúlyra támaszkodik a növények termesztése során.

Borsó vetőmag-előállítás profi technológiával - szélsőségek között is

2022. június 7. 12:14

Május végén szépen virágzott a borsó a 900 hektáron hagyományos szántóföldi növényeket termesztő Gergely Farm egyik tábláján.