Házikert

Hüvelyesek betárolása: ötletek zsizsikesedés ellen

Agrofórum Online

A téli időszak egyik kérdése mindig a betárolt termények megtartása és kártevőktől, kórokozóktól való védelme. Míg egy burgonyánál, kukoricánál, káposztafélénél a rágcsálók miatt kell aggódni a pincében, addig a bab és borsóféléknél a zsizsikektől a szekrényben vagy a kamrapolcon.

Éppen ezért mai témának a hüvelyesek betárolását hoztam, hiszen mindannyian találkoztunk már zsizsikkel a konyhaszekrényben vagy a kamrapolcon, amit utána nagy bosszúság és sok takarítás után tudtunk kiebrudalni csak a kamrából. Ez a bosszantó kártevő bekerülhet egyébként akár boltban vett babfélékkel is, nem feltétlen mi hoztuk be a kertből.

Forró sütő mindent megold

Még nagymamai tanács volt, hogy bármilyen borsót, babot betárolunk szárazon, előtte menjen a forró kemencébe tepsibe kiterítve, vagy a modernebb időkben már a forró sütőbe. A sütőben a kártevők a hő hatására elpusztulnak, és így miután kihűlt a szárazbab már mehet is légmentesen lezárt nejlonzsákba vagy nagy befőttesüvegekbe. Mindenképpen várjuk meg viszont, míg teljesen kihűlnek a szemek, hogy ne tudjon betároláskor lecsapódni a pára a zacskón vagy üvegen belül, mert akkor megpenészedhet a teljes termény.

Szép is, finom is! (fotó: Pexels)

Mélyhűtőt neki!

Bár a jelenlegi energiaárak miatt ritkán választom a mélyhűtőben tárolást, de ha nem a forró levegő, akkor a rettentő hideg az, amivel az ilyen tárolási kártevőket likvidálni lehet. A kifejtett babot, borsót bezsákoljuk és télire nem a kamrapolcon, hanem a mélyhűtőben találunk neki helyet. Így amikor szükségünk van rá, csak előkapjuk a babot vagy borsót és már mehet is a levesbe főni. Nem mellesleg fagyasztás után jobban, gyorsabban is fog megfőni, ami akár előny is lehet.

Kamrapolcra félkészen konzervként

Ha sem szárazon, sem mélyhűtve nem raknánk el, mert kevés időnk van alapvetően főzni, akkor készítsük elő, hogy konzervként elrakhassuk.

A babokat háromnegyednyire főzzük meg, hogy még a babhéj ne váljon le a szemekről. Forró sós vízben megfőzve, a főzőlevet leöntve csak a babokat tegyük a befőttesüvegekbe. Ezt követően forraljunk újabb adag sós vizet, csipet citromsavval (hogy savas irányba toljuk picit a pH-t, így jobb lesz a tartósítás) és merjük rá léként a babokra, majd zárjuk le az üvegeket! Aki biztosra akar menni tartósítószert is használhat, de mi nem szoktunk. Szárazdunsztolással lassan kihűlnek az üvegek, közben rászívja a kupakot is a vákuum és már mehet is a kamrapolcra. (Egy literre 10 g sóval számolunk általában, fele annyival mint a fermentálásnál a brine.)

Így amikor télen babra lenne szükségünk, akkor már egy előfőzöttből dolgozhatunk, lecsökkentve ezzel a konyhában töltött időnket is.

Legfontosabb élelmiszercímkék és jelentésük

2025. december 20. 05:40

A termékcímkén megkülönböztető jelzések, bizonyos esetekben lényeges számadatok szerepelnek, amelyek együttesen csak arra a terméktípusra jellemző tulajdonságokat jelölnek.

Hogyan válasszunk ágdarálót? – Útmutató tudatos kerttulajdonosoknak

2025. december 19. 05:40

Egy jól megválasztott ágdarálóval nemcsak könnyebb lesz a kerti munka, hanem az apríték révén értékes mulcs vagy komposzt is készülhet.

Téli mulcsozási technikák és anyagok – A talaj védelme a hideg hónapokban

2025. december 18. 05:40

Aki télen is védi a talajt, tavasszal egészségesebb, ellenállóbb és gyorsabban fejlődő növényekkel számolhat.

Sárgul a sárkányfa? Eláruljuk, mi bántja

2025. december 17. 11:10

A sárkányfa az egyik legstrapabíróbb szobanövény, mégis gyakran sárgulni kezd. A háttérben több ok is állhat.

Talajműveléssel vagy talajműveléssel nélkül?

2021. június 16. 10:01

A napraforgó épphogy kibújt, a kukorica már megmutatta magát, az árpa állománya nagyon szép, a borsó pedig virágzik. Mindez a Püski határában fekvő no-till tartamkísérleti területen, ahol a négy kultúra négy ismétlésben, parcellánként no-till és min-till körülmények között bizonyíthatja a technológiák hatékonyságát, esetleg gyengeségét. Május 19-i szigetközi terepszemlénk során Lajos Mihállyal, az Agrofil-SZMI Kft. ügyvezetőjével tekintettük meg a parcellákat.

Egyre nagyobb üzlet a borsó

2021. szeptember 29. 06:47

A borsóárak globális megugrását az alacsony kínálat és a növekvő növényi fehérje iránti kereslet okozta.

Az ipari paradicsomtól a hajtatott paprikáig - Zöldségágazati évértékelő 2019

2020. január 30. 20:09

Összességében fejlődő pályán van egy veszélyes zöldségtermesztés, ami a klímaváltozás és a nehéz piaci viszonyok közé esik, mivel a vállalkozás fennmaradása vállalkozásként történik.

Borsó vetőmag-termesztés Biolchim-stresszcsökkentéssel

2022. július 4. 07:36

Nova, Folicist és Greenleaf Bor. Három olyan Biolchim termék, amely segített a gesztelyi borsóállománynak átvészelni az idei rendkívül száraz, stresszes évjáratot.