4℃ -6℃
február 21. Eleonóra, Zelmira, Péter
Házikert

Hüvelyesek betárolása: ötletek zsizsikesedés ellen

Agrofórum Online

A téli időszak egyik kérdése mindig a betárolt termények megtartása és kártevőktől, kórokozóktól való védelme. Míg egy burgonyánál, kukoricánál, káposztafélénél a rágcsálók miatt kell aggódni a pincében, addig a bab és borsóféléknél a zsizsikektől a szekrényben vagy a kamrapolcon.

Éppen ezért mai témának a hüvelyesek betárolását hoztam, hiszen mindannyian találkoztunk már zsizsikkel a konyhaszekrényben vagy a kamrapolcon, amit utána nagy bosszúság és sok takarítás után tudtunk kiebrudalni csak a kamrából. Ez a bosszantó kártevő bekerülhet egyébként akár boltban vett babfélékkel is, nem feltétlen mi hoztuk be a kertből.

Forró sütő mindent megold

Még nagymamai tanács volt, hogy bármilyen borsót, babot betárolunk szárazon, előtte menjen a forró kemencébe tepsibe kiterítve, vagy a modernebb időkben már a forró sütőbe. A sütőben a kártevők a hő hatására elpusztulnak, és így miután kihűlt a szárazbab már mehet is légmentesen lezárt nejlonzsákba vagy nagy befőttesüvegekbe. Mindenképpen várjuk meg viszont, míg teljesen kihűlnek a szemek, hogy ne tudjon betároláskor lecsapódni a pára a zacskón vagy üvegen belül, mert akkor megpenészedhet a teljes termény.

Szép is, finom is! (fotó: Pexels)

Mélyhűtőt neki!

Bár a jelenlegi energiaárak miatt ritkán választom a mélyhűtőben tárolást, de ha nem a forró levegő, akkor a rettentő hideg az, amivel az ilyen tárolási kártevőket likvidálni lehet. A kifejtett babot, borsót bezsákoljuk és télire nem a kamrapolcon, hanem a mélyhűtőben találunk neki helyet. Így amikor szükségünk van rá, csak előkapjuk a babot vagy borsót és már mehet is a levesbe főni. Nem mellesleg fagyasztás után jobban, gyorsabban is fog megfőni, ami akár előny is lehet.

Kamrapolcra félkészen konzervként

Ha sem szárazon, sem mélyhűtve nem raknánk el, mert kevés időnk van alapvetően főzni, akkor készítsük elő, hogy konzervként elrakhassuk.

A babokat háromnegyednyire főzzük meg, hogy még a babhéj ne váljon le a szemekről. Forró sós vízben megfőzve, a főzőlevet leöntve csak a babokat tegyük a befőttesüvegekbe. Ezt követően forraljunk újabb adag sós vizet, csipet citromsavval (hogy savas irányba toljuk picit a pH-t, így jobb lesz a tartósítás) és merjük rá léként a babokra, majd zárjuk le az üvegeket! Aki biztosra akar menni tartósítószert is használhat, de mi nem szoktunk. Szárazdunsztolással lassan kihűlnek az üvegek, közben rászívja a kupakot is a vákuum és már mehet is a kamrapolcra. (Egy literre 10 g sóval számolunk általában, fele annyival mint a fermentálásnál a brine.)

Így amikor télen babra lenne szükségünk, akkor már egy előfőzöttből dolgozhatunk, lecsökkentve ezzel a konyhában töltött időnket is.

Miért nem virágzik az orchidea? – Hibák és megoldások

2025. február 21. 14:40

Az orchidea virágzásának elmaradása sokszor apró, de könnyen orvosolható gondozási hibákra vezethető vissza.

Ha mindig üde növényekre vágyik, így öntözze őket!

2025. február 21. 08:10

Kiemelten fontos egy rendszeres és a növény igényeihez igazított öntözési rutin kialakítása, amely a napszakokat is figyelembe veszi.

Mit jelent a rebarbara erőltetése?

2025. február 21. 05:40

A rebarbarát ismét kezdjük felfedezni és egyre többen ültetjük a kiskertjeink veteményeseibe. Termesztése nem bonyolult, és bizonyos trükkökkel befolyásolni is tudjuk a növekedését.

5 növény, melyek nem lakásba valók: a szabadban lesznek igazán szépek

2025. február 20. 11:10

Nem kell azonnal elkeseredni, amikor a vásárolt növényük otthon elhalványodik. Vannak olyan fajok, amik nem érzik jól magukat a lakásban.

GLOBUS: A nagyjából jó nem elég, csak a százszázalékos…

2019. november 11. 11:06

Elsősorban borsó, kukorica és zöldbab, illetve szárazáru feldolgozása történik a GLOBUS-nál. A borsó, a kukorica és a zöldbab egyaránt hazai termelőktől érkezik a gyárba.

Egyre nagyobb üzlet a borsó

2021. szeptember 29. 06:47

A borsóárak globális megugrását az alacsony kínálat és a növekvő növényi fehérje iránti kereslet okozta.

Borsó vetőmag-termesztés Biolchim-stresszcsökkentéssel

2022. július 4. 07:36

Nova, Folicist és Greenleaf Bor. Három olyan Biolchim termék, amely segített a gesztelyi borsóállománynak átvészelni az idei rendkívül száraz, stresszes évjáratot.

No-till - A gépi talajművelést elhagyó növénytermesztés segítői: a takarónövények

2020. február 26. 16:01

A minimum till, illetve a no-till, vagyis a talajművelést részben vagy egészben elhagyó növénytermesztési technológia alapja a megfelelő takarónövények kiválasztása, hiszen a nehéz vasak munkáját, és az inputanyagok kiváltását is ezek végzik.