Házikert

Így szárítjuk a fűszereket a szüret után

Agrofórum Online

Talán mondhatom már azt, hogy régi motoros vagyok a fűszerszárításban és nem csak azért, mert már gyerekkorban rámragadt, hogy mindent megszedtem és leszárítottam vagy préseltem, hanem egy élelmiszermanufaktúra egyik tulajdonosaként gyakori vendég nálunk a saját szárítású fűszer és sok év kísérletezés volt, mire minden úgy száradt, ahogyan én szerettem volna. Magas ízélménnyel és megmaradó színekkel, ahogyan illendő, ha már prémium élelmiszert akarunk gyártani.

A szárításra rengeteg információt lehet találni a neten és főleg a gyógynövényszakértők között találni sok csodabogarat, akiktől érdemes tanulni. Mivel minden gyógy- és aromanövénynek megvan az az időszaka, amikor a legmagasabb benne a hatóanyag, az illóolajtartalom és a legszebb a színe, így az egyik cél a szárításnál, hogy ezeket az értékes összetevőket meg is őrizzük.

Forró padlástérben, sötétben

A fűszerek házi szárításának nagy hagyománya van a világ minden táján, hazánkban is. A legrégibb módszer a forró padláson, sötétben való szárítás. Ez nem feltétlen ideális minden fűszernövénynek, de a legtöbb esetben sikerrel járhatunk.

A tetőlécekre végig felakaszthathatjuk kisebb csokrokba kötve (fejjel lefelé akasztva) vagy ha van lehetőség és tér rá, szárítókeretekre is tehetjük. A padláson keletkező nagy meleg hamar megszárítja a növényi részeket és a sötétben a színüket is megőrzik.

Kiakasztgatva levegőre

Eleinte én is a hagyományos módon szárítottam a fűszereinket, de a padlás nem kifejezetten egy steril, higiénikus hely azért. A leszedett fűszereket kis csokrokba kötöm, húskampókkal a stáblon (háztető alsó része, ereszcsatorna vagy más elérhető közelségű hely) alá akasztgatom őket, ahol jár a levegő, de a nap nem tűzi a kis csokrokat. A nyári melegben hamar elkezdenek vizet veszteni és csak éjszaka viszem őket be már a szárítókeretekre, ahol egy amúgy télen használt párátlanítógéppel hamar kivonom belőlük a vizet és máris csomagolhatóak le akár nagy befőttesüvegekbe, akár zsákokba.

Hidegszárítás

A legtöbb aromát a hidegszárítással tudom a fűszerekben megőrizni. Az évek során sok kísérletezés után már gyakorlatilag csak így szárítunk fűszereket. Mivel a bennük található illóolajok érzékenyek a melegre és gyorsabban kipárolognak ha forró a levegő, így ma már szárítókeretek közé és gép páraelszívóval szárítunk. Egyrészt tisztább és higiénikusabb maga a szárítás, gyorsan meg is van és a hideg (maximum szobahőmérséklet) levegő nem indítja annyira el az aromák kipárolgását. Hogy mennyire működik a dolog ezzel az elvvel, bátran egy házi kis dessztillálóberendezéssel ki is lehet próbálni, melyik verziónál lehet több illóolajat kinyerni.

Mikor szedjük?

A holisztikus és spirituális irányvonalakban sokféle verziót találunk erre is. Növekvő vagy csökkenő Holdállásnál, kora reggel vagy késő este…Ebben rengeteg az eltérő vélemény és mindenki saját hite szerint vallja a tuti módszert. Az évek során a megfigyeléseink alapján növény és fajtafüggő is, mikor melyik fenofázisban és melyik napszakban a legideálisabb megszedni a fűszereinket. Egy bazsalikomot friss felhasználásnál célszerűen reggel érdemes szedni, míg a szárítmánynak valót főleg inkább az esti órákban vagy késő délutániban.

Ugyanígy eltérhet a menták esetében is, de ott még a fajtáknál is eltérő, melyik mikor rendelkezik magasabb illóolajtartalommal. A hegyi menta esetében a virágzási időben jóval kevesebb az illóolajtartalom, míg kora nyáron, amikor még a vegetatív növekedésé a főszerep, sokkal ízletesebb és teltebb aromákat lehet elővarázsolni.

Ha nem a kis csokorba kötés mellett döntünk és van bőven helyünk, akkor nagy textilterítőkre vagy raschell hálóra is kiteríthetjük a frissen szedett fűszereket. Bár ez helyigényesebb, gyorsan át tudnak a hajtások, levelek száradni, mint csokorba kötve.

Túl sok a levél, kevés a füge? – így alakítsa a koronát nyáron!

2025. július 13. 13:10

A túlburjánzó fügelomb nyáron a termést is visszavetheti – mutatjuk, hogyan érdemes alakítani a koronát a jobb hozamért.

Nyári metszés – a júliusi kert karbantartása

2025. július 13. 08:10

A nyári metszés nemcsak esztétikai kérdés – segíti a növények egészségét, terméshozamát és ellenálló képességét is a forróságban.

Sövénynyírás, ahogy a profik csinálják

2025. július 10. 08:10

Szeretné, hogy sövénye rendezett és egészséges maradjon? Megmutatjuk az ideális időpontot, technikát és eszközöket is!

Leander ápolása júliusban – tippek a bőséges virágzáshoz

2025. július 9. 08:10

A leander júliusban virágzik a legszebben – de ehhez vízre, tápanyagra és figyelmes gondozásra is szüksége van.

Hogyan, hol és mikor termesszünk kaprot?

2024. július 30. 13:10

A kapor viszonylag hidegtűrő növény, ha fagypont felett tartják. Kora tavasszal, a fagyveszély elmúltával magról vethető.

Cserepes növények, amelyek túlélik a telet odakint

2024. december 16. 09:40

Télen is örömét lelheti a kinti zöld növényekben. Vannak olyan cserjék, virágok és fűszernövények, amelyek ellenállnak a hidegnek.

Fűszerszüret: citromfű, menta és bazsalikom

2022. július 19. 06:38

A fűszereknél nemcsak a szüretelés helyes módja és ideje a fontos, hanem a tárolás, feldolgozás is, hogy megmaradjanak az értékes illatanyagok, aromák, színek.

Keresőkutyák találhatják meg az invazív, mérgező növényeket

2024. június 7. 09:10

Izgalmas kísérletben vizsgálják, hogy a kutyák megtalálják-e a termés minőségét veszélyeztető, mérgező gyomnövényeket a szántóföldi kultúrákban.