Házikert

Így válasszunk paprikafajtát a kertbe!

Agrofórum Online

Amikor valaki random fajtákat kép alapján összevásárol a gazdaboltok kínálatából, netán a nagy áruházláncok polcairól, akkor egy nagyon nagy hibát szoktak elkövetni a hobbikertészek. Rendre megkérdezik tőlem, hogyan válasszanak paprikafajtát a kertbe?

A hangzatos fajtanevek és szépen befotózott borítóképek mögött sok egyéb információ is lapul, és gyakran olyan fóliaházba való fajták termesztését kezdi el a hétköznapi hobbikertész, hogy nem is csoda, ha beletörik a bicskája.

Intenzív fajták és háztáji paprika

Az intenzív fajtákkal az az alapvető probléma, hogy olyan mesterséges körülmények közé vannak nemesítve, melyet házikerti körülmények között nem tudunk tartani. Gondoljunk csak akár a páraigényre, a kiegyensúlyozott tápanyag-ellátottságra, vagy akár a kiegyensúlyozott éjszakai hőmérsékletre. Míg egy üvegházat és fóliaházat kellő hőfokon tudunk tartani vagy minimális hőmérsékleti anomáliákat tudunk biztosítani, az szabadföldön, kint a kertben gyakorlatilag lehetetlen.

A paprikafélék komolyan megsínylik a manapság egyre gyakoribb abszurd időjárást. Azt mondják, melegszik a klímánk, az utóbbi két évben még az alföldi homokhátsági részen is gyakori volt az éjszakai 15 fokos hőmérséklet, míg nappal 40 fokos hőség tombolt légköri aszállyal.

A paprikának alapesetben teljesen más igényei lennének. Még a napsütéses órák száma meg is lenne, de az elképesztő hőmérsékletingadozások és a gyakori viharos, hideg esős és szeles napok nem kedveznek a termelésnek. Ehhez már olyan jó egészséggel megáldott paprikatövekre van szükségünk, amit nagyon kevesen tudnak kialakítani.

A növényeknek is ugyanúgy van immunrendszerük, csak ezt kicsit másképp kell értelmezni, mint az emberi szervezet esetében. De egy erős immunrendszerű növény a betegségekre is kevésbé lesz fogékony, és sokkal kiegyenlítettebben tud teremni, bőségesen tud megajándékozni termésmennyiséggel.

"Sokszínű" növény a paprika
„Sokszínű” növény a paprika (fotó: Pixabay)

A paprika igényes növény

A paprika rendkívül igényes a talajra. A talaj jó vízellátottsága mindenképpen jó levegőellátottsággal kell, hogy párosuljon.

A régi időkben árasztásos öntözést alkalmaztak, melyet kombináltak a sorközök kapálásával. Szabadföldi termesztésnél meghálálja a szezonban akár 2-3 alkalommal végzett kapálást, mely nemcsak a gyomirtásra irányul, hanem a talaj levegőzésének fenntartására is.

Hajtatásos termesztésben nyilván nehezebb a kapálást kivitelezni. Sokszor pontosan ezért történik a konténeres termesztés kőgyapoton vagy kókuszroston, mert ott nincs is erre szükség. Ezek a modern termesztőközegek mind a vízellátottságot, mind a levegőzöttséget kiválóan megteremtik. Ezért is tudtak nagyon gyorsan teret hódítani, elterjedni. Mindemellett ezek a közegek mentesek a gyommagvaktól és minden olyan betegségtől, amelyek a nem megfelelő minőségű talaj által terjedhetnek (pl. a fuzárium, a fonálféreg stb.).

Viszont pont itt izgalmas, hogy amikor háztáji paprikát nevelnénk, akkor a nagyüzemi fajták többnyire nem lesznek megfelelőek erre a célra, mert teljesen más technológiához igazodva lettek kinemesítve.

Mi a baj a szedett vetőmaggal?

Nagyon gyakori kérdés, hogy “megszedhetjük-e a paprika magját”? A kérdés nem egyszerű. Sokszor azt kell mondanom, hogy semmi értelme. De sok esetben vannak már annyira tájfajták, melyeknél már nincs akkora különbség az eredeti paprikafajtához képest a következő növényeknél.

Sok fajta F1, tehát ha megszednénk a magját, akkor a fajta szabadosan fogalmazva szétesik és sokféle más paprikaforma és ízvilág is lesz a belőle „készült” növényeken, ami nyilván viszont nem cél.

Ha a “szomszéd nénitől” kapunk palántát, amire meg azt mondja, hogy száz éve ezt használja és ezt veti vissza, és így lesz a paprikája, akkor ott már többnyire nem lesz nagy meglepetés.

A háztáji kiszerelésekben kapható vetőmagoknál is érdemes a fajtáknak utánaolvasni, mert attól még, hogy kis kiszerelésben kapható, nem feltétlenül kerüljük el azt, hogy nagyüzemi fajtát vásárolunk. És akkor a kör bezárult: az adott fajtának az igényeit kell tudni biztosítani.

Kiemelt kép: Pixabay

Csigainvázió a kertben: így védekezzünk hatékonyan!

2025. március 10. 18:05

A csigák megjelenése gyakran okoz jogos bosszúságot a kertészek számára. Érdemes minél korábban felkészülnünk.

Chili termesztése otthon: vetéstől a termésig

2025. március 10. 08:10

A chilik – akárcsak a paprikák – eredetileg Dél-Amerikából származnak, ezért természetüknél meleg- és fényigényesek.

Kora tavaszi metszés: mihez ne nyúljunk még?

2025. március 9. 13:10

Vannak növények, amelyeket vagy más évszakban kell metszeni, vagy egyáltalán nem igényelnek rendszeres visszavágást.

Hogyan maradhatnak tovább frissek a vágott virágok?

2025. március 9. 11:10

A frissen vásárolt virágok sokszor néhány nap után hervadni kezdenek. Ha betartunk néhány szabályt, hosszabb ideig élvezhetjük őket.

Jól teljesített a BASF mezőgazdasági részlege

2020. március 1. 15:07

A BASF stratégiája, hogy a szinergiák kihasználásával organikus és akvizíciókkal is bővítse agrárszegmensét.

SAATEN-UNION őszibúza-fajták. Minőség és mennyiség zseniális kombinációban.

2018. július 27. 14:21

A szélsőségesen változó időjárási és piaci körülmények olyan búzafajtákat igényelnek, amelyek nagyobb termőképesség, jobb stressztűrés és magasabb szintű betegség-ellenállóság mellett tudják biztosítani az élelmiszer- és a takarmánycélú alapanyagot.

A korábbinál nagyobb bevételre és eredményre számít a BASF

2021. május 1. 08:38

A jelentős agrárérdekeltséggel is rendelkező német vegyipari cég, a BASF teljes árbevétele az első negyedévben 16 százalékkal 19,4 milliárd euróra emelkedett a várt 17,36 milliárd euróval szemben.

Elérhető a Väderstad új online vetőmagráta-kalkulátora

2024. április 25. 17:40

A kalkulátorban a gazdálkodók könnyen kiszámíthatják az adott vetőmagráta alapján a növénykultúra vetéséhez szükséges vetőmagmennyiséget.