Kiskerti teendők

Áfonyatermesztés: 7 tipp a gazdag termésért

Agrofórum Online

Az áfonya nemcsak ízletes, hanem vitaminokban és antioxidánsokban gazdag gyümölcs. A megfelelő gondozás biztosítja, hogy az áfonya egészségesen fejlődjön és bőséges termést hozzon.

Ha a növény minden szükséges tápanyagot megkap, akkor nemcsak ízletes, hanem lédús gyümölcsökkel hálálja meg a törődést.

A megfelelő talaj

Fontos, hogy a talaj pH-értéke 4,0 és 5,5 között legyen. Laza, jó vízelvezetésű, tőzeges vagy homokos talaj a legjobb.

Ha a talaj túl kötött, érdemes tőzeggel vagy fenyőkéreggel javítani a szerkezetét. Szerves anyagokkal dúsított talaj segíti a növekedést (komposzt, fenyőkéreg, tőzegmoha).

A megfelelő ültetési hely

Az áfonya legalább napi 6 óra közvetlen napfényt igényel. A bokrokat érdemes szélvédett helyre ültetni. Az áfonya sekély gyökérzetű, ezért nem szabad túl közel ültetni tápanyagkonkurens növényekhez.

Metszés csak ritkán

Az áfonyát nem szükséges évente metszeni, de időnként érdemes ritkítani. A metszés segíti az új hajtások fejlődését és a bőségesebb termést.

A legjobb időpont a metszésre: késő tél vagy kora tavasz, mielőtt a rügyek fakadni kezdenek. Távolítsuk el az elhalt vagy beteg ágakat. Az egymást keresztező ágakat ritkítsuk meg, hogy jobb legyen a levegőáramlás.

Rendszeres öntözés

Az áfonya sekély gyökérzetű, ezért rendszeresen kell öntözni. Nyáron minden második nap öntözzük meg. Ne hagyjuk kiszáradni a talajt, de a pangó vizet is kerüljük.

Trágyázás tavasszal

Tavasszal adjunk neki speciális savanyú trágyát (pl. rododendron-trágya). Komposzt, kávézacc is hasznos lehet a talaj javítására. Csak óvatosan a nitrogénnel. Ha túl sok, csökkentheti a termés mennyiségét.

Sokrétű védelem

A madarak ellen védőhálóval vagy madárriasztókkal védekezhetünk. Lisztharmat és levélfoltosság esetén időben távolítsuk el a fertőzött leveleket. Jó légáramlás biztosítása segít megelőzni a gombás betegségeket.

A megfelelő időben történő betakarítás

Az áfonya akkor érett, amikor teljesen kék és könnyen leválik a bokorról. Ha túl korán szedjük le, savanyú lehet. Ha túl későn, túl puha lesz. A legjobb idő a kora reggeli órákban szedni, amikor a gyümölcs még hűvös.

+ Hogyan tároljuk az áfonyát?

Hűtőszekrényben 3-5 napig friss marad. Mélyhűtőben fagyasztva akár 12 hónapig eltartható. Az áfonyát először egy tálcán fagyasszuk le, majd tegyük zacskóba – így a bogyók nem ragadnak össze!

Esővízgyűjtés a kertben – így spórolhat a vízdíjon

2025. szeptember 25. 05:40

Az esővíz gyűjtése és felhasználása hatékony megoldást kínál mindazoknak, akik szeretnék mérsékelni költségeiket és óvni a természetet.

Őszi veteményezés titkai: mit érdemes most elültetni?

2025. szeptember 21. 05:40

Az őszi veteményezés kiváló módja annak, hogy kertje ne maradjon üresen a hidegebb hónapokban sem.

Ezt rontják el legtöbben a tulipán ültetésénél

2025. szeptember 11. 13:10

A tulipán ültetése nem bonyolult, de van pár szabály, amit érdemes betartani a bőséges virágzás érdekében.

Rózsák gondozása ősszel – tippek a jövő évi virágzásért

2025. szeptember 9. 13:10

Ősszel a rózsák különös figyelmet igényelnek: a helyes metszéssel, tápanyag-utánpótlással és talajtakarással biztosíthatjuk a téli védelmet.

A megfelelő növényt a megfelelő helyre! I. rész – a talaj kémhatása

2019. január 9. 08:07

Hogy is szokott zajlani a legtöbb esetben az udvarunkba, kertünkbe kerülő növények megvásárlása? Elmegyünk a kiválasztott/bejáratott árudába félig kiforrt elképzelésekkel arról, hogy mit is szeretnénk, majd a meglátni és megszeretni varázsában a kosarunkba, majd kertünk talajába kerül a növény.

Mit érdemes tudni az articsókáról és termesztéséről?

2023. március 13. 04:38

Mit lehet tudni az articsókáról és termesztéséről? Állítólag nagyon egészséges a fogyasztása.

Érdemes beáztatni a magokat vetés előtt?

2020. március 26. 04:38

K. Csaba kérdése: Azt tanácsolták ismerőseim, hogy vetés előtt áztassam be a magokat. Mi az előnye, érdemes-e csinálni?

Tasakospatkányok 24 óra alatt ástak életet a St. Helens-hegyen

2024. november 19. 16:10

Pontosabban: a tasakospatkányok a felszínre hozták a mikorrhiza gombákat, amelyek pedig a növények fejlődését gyorsították fel.