Az áfonya nemcsak ízletes, hanem vitaminokban és antioxidánsokban gazdag gyümölcs. A megfelelő gondozás biztosítja, hogy az áfonya egészségesen fejlődjön és bőséges termést hozzon.
Ha a növény minden szükséges tápanyagot megkap, akkor nemcsak ízletes, hanem lédús gyümölcsökkel hálálja meg a törődést.
A megfelelő talaj
Fontos, hogy a talaj pH-értéke 4,0 és 5,5 között legyen. Laza, jó vízelvezetésű, tőzeges vagy homokos talaj a legjobb.
Ha a talaj túl kötött, érdemes tőzeggel vagy fenyőkéreggel javítani a szerkezetét. Szerves anyagokkal dúsított talaj segíti a növekedést (komposzt, fenyőkéreg, tőzegmoha).
A megfelelő ültetési hely
Az áfonya legalább napi 6 óra közvetlen napfényt igényel. A bokrokat érdemes szélvédett helyre ültetni. Az áfonya sekély gyökérzetű, ezért nem szabad túl közel ültetni tápanyagkonkurens növényekhez.
Metszés csak ritkán
Az áfonyát nem szükséges évente metszeni, de időnként érdemes ritkítani. A metszés segíti az új hajtások fejlődését és a bőségesebb termést.
A legjobb időpont a metszésre: késő tél vagy kora tavasz, mielőtt a rügyek fakadni kezdenek. Távolítsuk el az elhalt vagy beteg ágakat. Az egymást keresztező ágakat ritkítsuk meg, hogy jobb legyen a levegőáramlás.
Rendszeres öntözés
Az áfonya sekély gyökérzetű, ezért rendszeresen kell öntözni. Nyáron minden második nap öntözzük meg. Ne hagyjuk kiszáradni a talajt, de a pangó vizet is kerüljük.

Trágyázás tavasszal
Tavasszal adjunk neki speciális savanyú trágyát (pl. rododendron-trágya). Komposzt, kávézacc is hasznos lehet a talaj javítására. Csak óvatosan a nitrogénnel. Ha túl sok, csökkentheti a termés mennyiségét.
Sokrétű védelem
A madarak ellen védőhálóval vagy madárriasztókkal védekezhetünk. Lisztharmat és levélfoltosság esetén időben távolítsuk el a fertőzött leveleket. Jó légáramlás biztosítása segít megelőzni a gombás betegségeket.
A megfelelő időben történő betakarítás
Az áfonya akkor érett, amikor teljesen kék és könnyen leválik a bokorról. Ha túl korán szedjük le, savanyú lehet. Ha túl későn, túl puha lesz. A legjobb idő a kora reggeli órákban szedni, amikor a gyümölcs még hűvös.
+ Hogyan tároljuk az áfonyát?
Hűtőszekrényben 3-5 napig friss marad. Mélyhűtőben fagyasztva akár 12 hónapig eltartható. Az áfonyát először egy tálcán fagyasszuk le, majd tegyük zacskóba – így a bogyók nem ragadnak össze!