Nagy tearajongóként úgy vélem, hogy sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon hogyan néz ki a hazai teatermesztés, ha már a kávétermesztésről tudjuk, hogy nem megvalósítható. Lehet-e hazánkban eredményesen teát termeszteni?
A teacserje (Camellia) egy olyan növény, melyre sokan egzotikumként gondolnak. Első körben nem is európai gondolatunk van erről, hanem inkább Ázsia, például Ceylon (már Srí Lanka) ugrik be, pedig a világ igen sok része alkalmas tea termesztésére. Ennek kapcsán beszélgettem Varga Marianna, magyar teanagykövettel, akinek saját Kaméliakertje is van a Dunakanyarban.
A teának 2 fő fajtája van: a Camellia sinensis var. sinensis, ami ellenállóbb, kisebb levelű tea, Kínában és Ázsián kívül ez terem elsősorban, míg a Camellia sinensis var. Assamica, ami egy melegebb, szubtrópusi klímát igénylő fajta, Indiában és Srí Lankán nő
– válaszolja Varga Marianna teanagykövet.
Történelmi jelentőségű tea
Sokan tanultunk az 1773-as Bostoni teadélutánról, ami az amerikai függetlenségi háború előzménye volt igazából. Az 1765-ös bélyegtörvény (Stamp Act) és az 1767-es, számos termékre, többek közt a teára új adókat kivető Townshend törvények felkorbácsolták a telepesek érzelmeit, akik sérelmezték, hogy úgy kell adókat fizetniük, hogy közben nincsen képviseletük a brit parlamentben. John Hancock bojkottot szervezett a Brit Kelet-indiai Társaság Kínából behozott teája ellen, így annak eladásai a gyarmatokon az addigi 320 000-ről mindössze 520 fontra zuhantak. Így ahogyan egykor a só és más fűszer, a tea is jelentős történelmi szereplővé vált.
Ha ilyen értékes, akár mi is termeszthetnénk?
Európában csak a var. sinensis valamilyen hibridje bírja a klímát. A Kamélia teakertben Varga Marianna kertészmérnök, teaszakértő holland hidegtűrő hibrideket és török teákat termeszt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a telet mindkettő jól bírja – 15 fokig, ám a forró, aszályos nyarakat a török teák jobban bírják. És ez fontos tényező lesz később is, hiszen egy elaszályosodó éghajlat felé rohan az emberiség.

Milyen lehetőségeink vannak teák terén?
Bármilyen meglepő, de attól, hogy valamit fehér teaként, zöld teaként vagy fekete teaként ismerünk, attól még ugyanarról beszélünk növényi oldalról.
A teacserje leveléből lehet fehér tea, zöld tea, vagy fekete tea, csupán a feldolgozás, szárítás módjától függ, milyen tea lesz a végeredmény. Magyarországon még mindig a fekete tea a legnépszerűbb, de az utóbbi 10 évben egyre közkedveltebb a frissítő, üde zöld tea, főleg tavasszal, nyáron. Azért is érdemes a zöld teákkal megbarátkozni, mert nyáron, hidegen készítve a legjobb egészséges üdítőt, vagyis jeges teát ezekből lehet készíteni
– vallja Varga Marianna teaszakértő.
Tehát összegezve, ha valaki hazai teatermesztésre szánja el magát, akkor nem lehetetlen a küldetés. Mi tagadás, nekem is van 5 tő a kertemben, és bár az első éveket kicsit nehezebben bírták, ma már kellemes látványú cserjékké cseperedtek, így bátran merem ajánlani, hogy próbálkozzon vele a kedves Olvasó saját kertjében is!
Kiemelt kép: Pixabay