A fűszerek egy részét érdemes türelemmel kivárva csak májusban magvetni, mert kiültetni még sokáig nem lehet a fagyérzékenységük miatt. Így a mai írás a májusi vetésekről szól a fűszerek témájában.
Mediterrán fűszerek
A mediterrán származású fűszerek mind fáznak még, ha korán kiültetjük, ráadásul a Fagyosszentek előtt nem is célszerű még más palántákat sem kitenni a szabadba, maximum napközben a természetes napfényhez szoktatás a praktikus. A magvetést viszont a fűszerek esetében ilyenkor kezdem, mert nagyjából ekkor szabadul fel a growboxban és kis lakásoknál az ablakpárkányon is a hely a paprika-paradicsom és chilipalánták után. Bár még ezeket sem érdemes kiültetni, de helyigényük májusra már akkora, hogy költözniük kell a párkányról.
Mit vetek ilyenkor?
A koriander, kapor, bazsalikom, fűszerkömény, ánizs, borsikafű, majoranna és oregánó magvetését májusra szoktam időzíteni.
Nagy szaporítótálcákat megtöltünk finom, porhanyós talajkeverékkel, mely főleg komposztos, átszitált talajból, kevés perlitből a levegőssé tételért és kókuszrostból áll.
A kókuszrost semleges, a komposztos keverék pont annyi tápanyagot tartalmaz, amennyire az első pikírozásig szüksége lehet a növényünknek, a perlittől meg egy laza talajkeveréket kapunk, amiben a felszín hamar kiszárad, míg a talajban a szellőzésnek hála nem füllednek be a gyökerek.
Miért fontos, hogy a talaj felszíne száraz legyen viszonylag gyorsan? Mert a palántadőlés egyik rákfenéje az, hogy a talajfelszín tartósan nedves és a fűszernövényeknél vékony, lágyabb hajtásrendszer van a többi palántaféléhez később. Így jobban meg is tudnak erősödni a parányi növények.
Hangyák, mint ősellenség
Az utóbbi években megfigyeltük, hogy a paprika és paradicsomszárak rágásáról elkezdtek áttérni a hangyák a friss fűszernövények hajtásaira, ami szintén palántanevelésnél igen komoly gond. Az elmúlt években teszteltük már a sütőporos szórást a növénykezdemények között vagy más természetes megoldásokat, de talán a lefőzött kávézacc az, ami a leghatásosabb volt ellenük. A kávézaccban csersavak is vannak, mely savanyíthatja a talajt. Ezt azért nem minden fűszernövény szereti, erre figyeljünk oda.
Hova ültessünk fűszereket?
Ha jártasok vagyunk az egymást segítő növények rendszerében, akkor vegyeskultúrában is gondolkodhatunk. A fűszerek egy része jól kombinálható más zöldségekkel vagy akár dísznövényekkel is, így nem véletlen a levendula, zsálya vagy rozmaringbokor a díszkertben sem. De egy szép színeslevelű bazsalikom is jól mutat citromfüvek társaságában. A fűfélék mellé a metélőhagyma is izgalmas kombináció lehet a tavaszi lilás-rózsaszín virágaik miatt, ami nem mellesleg szintén ehető.
A fűszerek nagy része fényigényes, így napos kertekben fejlődnek igazán jól.