8℃ 4℃
december 9. Natália, Valéria, Filótea
Házikert

Mennyire eredményesek a Magyarországon kialakított méhlegelők?

Agrofórum Online

Budapesten végzett kutatás bizonyítja, hogy a méhlegelőkön számottevően több beporzó rovart találhatunk, de a rendszer azért még finomításra szorul.

Az intenzív mezőgazdasági növénytermesztés számos előnnyel jár, ugyanakkor egyre nyilvánvalóbbak a káros hatásai is. Magyarországon ez már a második világháborút követően látványossá vált, amikor a termelőszövetkezeti-nagyüzemi szemlélet miatt fasorok és más természetes védősávok kerültek kiirtásra.

Lassan azonban ezek „visszalopakodnak” a szántóföldek szomszédságába, és hasznuk már csak azért is jelentős, mivel ezek nélkülözhetetlen méhlegelők a kétségkívül hasznos beporzók számára. A zöldítési programokkal összhangban Magyarországon is egyre többen alakítanak ki egyéves vagy évelő méhlegelőket, amelyekkel jelentősen fékezhetők a káros folyamatok.

Ezeknek a megfelelői a városi méhlegelők, amelyek ugyanazt a funkciót töltik be, mint a fentebb említett változatok. Budapesten is rengeteg efféle védősávot alakítottak ki, és a nyomaték kedvéért táblákkal meg is jelölték őket, miszerint: „Nem gaz, Méhlegelő”, vagyis a beporzó rovarok becsalogatását, megtartását célozzák azzal, hogy élő- és táplálkozóhelyet biztosítsanak számukra.

A méhlegelők összkiterjedése közel 30 hektárt tesz ki a fővárosban. De milyen eredménnyel járnak? Erre volt kíváncsi a 24.hu hírportál, annál is inkább, mivel egy friss kutatás ökológiai szempontból vizsgálta a hatékonyságukat, összehasonlítva a kezelési módszereket.

Az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói 2021 óta monitorozzák a méhlegelőket. Még a folyamat legelején járunk, de az máris látszik, hogy ökológiai szempontból pozitív változások indultak be.

A méhlegelőkön kétszer több beporzó rovart figyeltek meg, mint a hagyományosan kezelt kontroll területeken.

Fontos megállapítása a kutatásnak, hogy a méhlegelők telepítése során a minél több őshonos fajt tartalmazó magkeverékeket kellene előtérbe helyezni, amely önmagát fenntartó élőhelyet képes létrehozni. Az egyéves fajokkal vetett virágfoltok csupán a szezon második felében szolgáltak táplálékkal, amikor a nyár közepére kifejlődtek a virágos növények, ez tehát nem a legideálisabb megoldás.

„A legjobb az lenne, ha az adott park elzárt, kevésbé használt és taposott részein őshonos, lehetőleg évelő fajokat telepítenének, máshol pedig mozaikos kaszálást alkalmaznának”

 – foglalta össze a 24.hu-nak Szigeti Viktor biológus, az ÖK tudományos munkatársa.

(Fotó: Myriams-Fotos/Pixabay)

Medinilla megmentése: amikor minden perc számít

2025. december 8. 14:10

A medinilla megmentése sokszor csak néhány apró finomhangoláson múlik, de ha rossz irányba indulunk, gyorsan elveszíthetjük a növényt.

Abélia: egy értékes cserjénk filmcímbe illő névvel

2025. december 8. 05:40

Az abélia nemcsak szép, hanem környezetbarát választás is. Virágai hosszú ideig kínálnak nektárt a méheknek és más beporzóknak.

Szobanövények: téli növényvédelem a lakásban

2025. december 7. 05:40

A szobanövények téli növényvédelme főként a megelőzésről, a párásításról, a helyes öntözésről és az időben elkapott kártevőkről szól.

Megmenthető a hervadó karácsonyi kaktusz? Igen!

2025. december 6. 11:10

A karácsonyi kaktusz hervadása sokszor visszafordítható. Csak értenünk kell, mit üzen a növény.

A Bayer elkötelezett a fenntarthatóbb élelmiszer-termelési rendszer mellett

2019. október 15. 04:37

A Bayer tavaly az összes versenytársánál többet – pro forma számítások szerint 2,3 milliárd eurót – fordított Crop Science üzletága kutatás-fejlesztési tevékenységeire a mezőgazdaságban.

Az intenzív brazíliai szójatermesztés súlyos betegséget okoz gyerekeknél

2023. december 4. 09:10

A szója kezelésére szolgáló növényvédő szerek túlzott mértékű és nem szakszerű kijuttatása okozhatja a betegséget.

Corteva: fókuszban a fenntartható megoldások

2023. szeptember 12. 05:40

A Corteva továbbra is elkötelezett, hogy termékeivel és megoldásaival választ adjon a termelők kihívásaira.

Mitől muskotály a muskotály?

2016. december 1. 18:08

A muskotályos íz a borfogyasztók körében nagy népszerűségnek örvend. A reduktív borkészítési technológia hozzájárul a fűszeres és muskotályos szőlőfajták illat- és aromaanyagainak a feltárásához és megtartásához.