Házikert

Mennyire eredményesek a Magyarországon kialakított méhlegelők?

Agrofórum Online

Budapesten végzett kutatás bizonyítja, hogy a méhlegelőkön számottevően több beporzó rovart találhatunk, de a rendszer azért még finomításra szorul.

Az intenzív mezőgazdasági növénytermesztés számos előnnyel jár, ugyanakkor egyre nyilvánvalóbbak a káros hatásai is. Magyarországon ez már a második világháborút követően látványossá vált, amikor a termelőszövetkezeti-nagyüzemi szemlélet miatt fasorok és más természetes védősávok kerültek kiirtásra.

Lassan azonban ezek „visszalopakodnak” a szántóföldek szomszédságába, és hasznuk már csak azért is jelentős, mivel ezek nélkülözhetetlen méhlegelők a kétségkívül hasznos beporzók számára. A zöldítési programokkal összhangban Magyarországon is egyre többen alakítanak ki egyéves vagy évelő méhlegelőket, amelyekkel jelentősen fékezhetők a káros folyamatok.

Ezeknek a megfelelői a városi méhlegelők, amelyek ugyanazt a funkciót töltik be, mint a fentebb említett változatok. Budapesten is rengeteg efféle védősávot alakítottak ki, és a nyomaték kedvéért táblákkal meg is jelölték őket, miszerint: „Nem gaz, Méhlegelő”, vagyis a beporzó rovarok becsalogatását, megtartását célozzák azzal, hogy élő- és táplálkozóhelyet biztosítsanak számukra.

A méhlegelők összkiterjedése közel 30 hektárt tesz ki a fővárosban. De milyen eredménnyel járnak? Erre volt kíváncsi a 24.hu hírportál, annál is inkább, mivel egy friss kutatás ökológiai szempontból vizsgálta a hatékonyságukat, összehasonlítva a kezelési módszereket.

Az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói 2021 óta monitorozzák a méhlegelőket. Még a folyamat legelején járunk, de az máris látszik, hogy ökológiai szempontból pozitív változások indultak be.

A méhlegelőkön kétszer több beporzó rovart figyeltek meg, mint a hagyományosan kezelt kontroll területeken.

Fontos megállapítása a kutatásnak, hogy a méhlegelők telepítése során a minél több őshonos fajt tartalmazó magkeverékeket kellene előtérbe helyezni, amely önmagát fenntartó élőhelyet képes létrehozni. Az egyéves fajokkal vetett virágfoltok csupán a szezon második felében szolgáltak táplálékkal, amikor a nyár közepére kifejlődtek a virágos növények, ez tehát nem a legideálisabb megoldás.

„A legjobb az lenne, ha az adott park elzárt, kevésbé használt és taposott részein őshonos, lehetőleg évelő fajokat telepítenének, máshol pedig mozaikos kaszálást alkalmaznának”

 – foglalta össze a 24.hu-nak Szigeti Viktor biológus, az ÖK tudományos munkatársa.

(Fotó: Myriams-Fotos/Pixabay)

Elődeink tudása – ízelítő a népi gyógyászatból I.

2025. január 29. 05:40

Általában nem könnyű kikeveredni mostanság a vírusos megbetegedésekből, emiatt is kezdtem el utánanézni a régi, növényi alapú recepteknek, amik talán segíthetnek.

Hogyan válasszuk ki a vetőmagokat a következő évre?

2025. január 28. 05:40

Az alábbiakban bemutatjuk, mire érdemes figyelni a vetőmagok kiválasztásakor.

A rózsa tavaszi növényvédelmi teendői

2025. január 27. 13:10

A rózsák növényvédelmi szezonja tavasszal, a szokatlan meleg miatt gyakorlatilag ezekben a napokban a metszéssel indul.

A szobai hibiszkusz téli gondozása

2025. január 27. 08:10

A szobai hibiszkusz téli gondozása nem egyszerű. Számos körülményt kell optimalizálni, hogy a növény jól érezze magát a téli hónapokban.

A „Solid-set” projekt

2016. december 1. 18:11

A Michigani Állami Egyetem szakemberei 2016 nyarán mutatták be legújabb fejlesztésű gyümölcstermesztési rendszerüket, amely lehetőséget teremt az ültetvények növényvédelmének, öntözésének és lombtrágyázásának automatizálására.

Mexikóban a nem génmódosított kukorica előállítását kutatják

2023. szeptember 25. 06:10

Három méter magas kukoricaszár nőtt ki egy kiterjedt chapingói táblán, ami korai jele egy lehetséges jövőbeli alternatíva számára.

Hüvelyes zöldségek: szuperfoodnak számítanak, mégis keveset fogyasztunk belőlük

2021. február 11. 06:35

A hüvelyes zöldségek igazi szuperfoodnak számítanak: magas a rosttartalmuk, amely többek között segít a vércukorszint egyenletes szinten tartásában és hozzájárul az egészséges emésztéshez és a normál koleszterinszint fenntartásához is.

Miért ízes a paradicsom?

2021. július 17. 07:36

A kutatócsoport által kifejlesztett új módszernek köszönhetően a pigmentkoncentrációk elemzése nagyszámú mintában, valamint más gyümölcsök és zöldségek esetében is sikerrel megoldható, amely információk hozzájárulhatnak nemesítési irányok kialakításához.