Házikert

Mi készüljön a sok szilvából, almából és körtéből?

Agrofórum Online

Nyakunkon a gyümölcsszüret, már ha nem fagyott le még kora tavasszal és év közben is tudtuk öntözni. Sok-sok alma, körte és szilva terem egy időben, így ha ügyesen dolgozunk, akkor sokféle téli elemózsia tárolható be belőlük.

Leszámítva pár gyümölcsfajt, a legtöbb nem betárolható télire frissfogyasztású gyümölcsként, így időben el kell kezdeni azon gondolkodni, hogy mi lesz belőle, ha túltermelésben vagyunk.

Lekvártól a chipszig

A legismertebb téli tartósítási mód a lekvárfőzés, ezt még gyerekkorunkban meg is tanultuk. De ahogy teltek az évek, a világ is kitárult előttünk, és számtalan jó más megoldás lett a téli betárolásra. A lekvár, mondjuk úgy, csak a kezdet, ha a gyümölcsfeldolgozásról van szó.

A chutney-k (ejtsd: csátnik) világa már egy izgalmasabb dolog, mert ott lehet a gyümölcsöt zöldségekkel is keverni, lehet bátrabban fűszerezni, sőt kell is és tehetünk hozzá akár csípőset is. A chutney-k esetében elengedhetjük a fantáziánkat, mert ha jó recepteket kísérletezünk ki, akkor a húspácolástól kezdve a köretkiegészítéseken át bármire felhasználható lesz a végeredmény.

A szilvát rengeteg módon felhasználhatjuk, tartósíthatjuk, akár a következő szüretig élvezhetjük a bő termés eredményét

A kompótot se felejtsük el: a kompótokból is több irány van. Készülhet édesen, de ecetesen is, mint egy félig-meddig savanyúság. A kompót is szolgálhat télen köretként húsok mellé, de egy édes kompót bármikor átalakítható gyümölcslevessé is a téli időszakban.

Ha szeretünk főzni, akkor meg pláne gyerekjáték a receptekhez párosítás, mert a szilva jól elviseli a fűszereket, de egy körtét is lehet édesen és akár sósan is készíteni.

Szilvásgombóc mélyhűtve

Bár az eljövendő energiaárak talán nem támogatják a mirelit tárolást, de ideális esetben előre készthetünk gyümölcsös gombócokat, akár szilvából, almából és körtéből is. A kész gombócokat bunda nélkül először tálcán egyesével fagyasszuk le főzés nélkül, majd ha átfagytak, akkor zacskózzuk csak be! Télen elég lesz csak kifőzni és grízes vagy zsemlemorzsás bundába megforgatni.

Chipszet is készítsünk! Aszaljunk kedvünkre!

Mondanám, hogy nincs is jobb a házinál! De ez tényleg így van, még akkor is, ha elsőre macerásnak tűnik. Nagyon vékonyra szeletelve a gyümölcsökből chipszet vagy aszalványt is lehet készíteni. Az benne a plusz izgalom, hogy ha kellően leszárítottuk, akkor poríthatjuk is, ami annyiban jó, hogy télen hozzáadható porként müzlikhez, levesekhez sűrítésként, pudingokhoz, illetve jól jöhet húspácoláskor vagy joghurtok ízesítésekor.

A chipszhez tepsiben alacsony hőfokon süssük meg csörgősig a körte vagy almaszeleteket! A szilva ennél lédúsabb, inkább az aszalás áll jobban neki.

Medinilla megmentése: amikor minden perc számít

2025. december 8. 14:10

A medinilla megmentése sokszor csak néhány apró finomhangoláson múlik, de ha rossz irányba indulunk, gyorsan elveszíthetjük a növényt.

Abélia: egy értékes cserjénk filmcímbe illő névvel

2025. december 8. 05:40

Az abélia nemcsak szép, hanem környezetbarát választás is. Virágai hosszú ideig kínálnak nektárt a méheknek és más beporzóknak.

Szobanövények: téli növényvédelem a lakásban

2025. december 7. 05:40

A szobanövények téli növényvédelme főként a megelőzésről, a párásításról, a helyes öntözésről és az időben elkapott kártevőkről szól.

Megmenthető a hervadó karácsonyi kaktusz? Igen!

2025. december 6. 11:10

A karácsonyi kaktusz hervadása sokszor visszafordítható. Csak értenünk kell, mit üzen a növény.

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

2019. január 30. 04:36

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást indukálunk).

Mitől ráncosodik a Nemtudom szilva? Tudjuk!

2023. szeptember 15. 12:10

A Felső-Tiszavidék kedvelt gyümölcse a lekvár és a Szatmári pálinka kiváló alapanyagául is szolgáló Nemtudom szilva. Ellenálló fajta, mégis ráncosodhat. De miért?

Himlősek a szilvafák?

2020. augusztus 14. 10:35

Kajszi- és szilvafáimon himlő vírusra utaló jeleket találtam, lehet valahogy gyógyítani, esetleg a többi tünetet nem mutató fáimat megvédeni?

Szőlő: van ahol a feketerothadás szüretel

2018. július 12. 05:50

Kertészeti kultúrákban a csapadékosabb vidékeken a hosszú ideig tartó levélnedvesség igen kedvező feltételeket teremt az alma- és körtevarasodás fertőzés terjedéséhez. A betegség egyaránt veszélyezteti a lombozatot és a gyümölcsöket.