Házikert

Mi legyen a be nem érett zöldségekkel a kertben?

Agrofórum Online

Az ősz nemcsak a gyors betakarításról híres, hanem arról is, hogy rengeteg be nem ért zöldséggel fogunk találkozni. De mit tehetünk ezekkel, és mi a megoldás, ha gyorsítanánk az érést?

Ameddig a nagy fagyok be nem jönnek, főleg fóliaházas technológiánál alkalmazható a kényszerérés, amit saját fóliaházainkban is úgy végzünk, hogy elzárjuk az öntözést, a növények elkezdenek vizet veszteni és gyorsan a még zöld terméseket beérlelik. Ez működik chilinél, paprikáknál, és akár paradicsomnál is.

Nem minden zöldség utóérő

A fent említett zöldségeken kívül viszont rengeteg nem utóérő zöldség van, így azokkal is csak kezdeni kell valamit. Egy részét felhasználhatjuk savanyúságként: mini cukkiniket, mini patisszonokat és más tökféléket. Ugyanígy a gyökérzöldségek között is soknál lehet, hogy nem gumósodott be: a céklák levele például zöld smoothie-kba is beletehető, amivel egészségünket is megtámogatjuk a téli időszakban.

A salátafélék sem biztos, hogy befejesedtek

Sok leveles zöldség, akár a mángold, akár a salátafélék, nem feltétlenül tudnak elérni arra a méretre, ahogy szedni szoktuk. Ezeket friss “tépősalátaként” is használhatjuk, mert bár a tépősaláta is egyfajta saláta, de a mini levelekből ugyanúgy készülhet friss saláta. Ha viszont fátyolfóliával letakarjuk ezen ágyásokat, akkor nagyon sokáig tudunk még szüretelni belőle.

Komposztra vele!

Ha már végképp mindent végignéztünk, hogy mi mire lehet még jó, de sok egyéb zöldség vagy hajtás marad ki, akkor ezeket nyugodtan szecskázzuk le és mehet a komposztra. Így nemcsak a tápanyagok körforgását hozzuk létre, de nem is megy feleslegbe a sok zöld növényi rész.

Az éretlen paradicsomok felhasználása sem reménytelen
Az éretlen paradicsomok felhasználása sem reménytelen (fotó: Pixabay)

Minél apróbbra vágjuk a növényi részeket, annál hamarabb fog elkomposztálódni. Ez természetesen az ágakkal és gallyakkal is így van. Nem kell aggódni a diólevél miatt sem egyébként, mert az is nyugodtan mehet a komposztba!

Az állatok egy része is megeheti a be nem érett zöldséget, gyümölcsöt

Aki állatokat is tart, annak az a jó hír, hogy a be nem érett zöldségek jó részét nyugodtan megehetik az állatok is. Mi rendszeresen feleltetjük a paprikacsumát, elfagyott újhagymát és a paradicsomot is a mangalicákkal, a nyulaink is kedvelik a paprikacsumát és mellé szedünk némi tyúkhúrt is.

Savanyúság mindenek felett!

Kapjuk nyugodtan elő a nagymamától megörökölt szakácskönyveket, mert a jó öreg savanyúságreceptekre ilyenkor is számíthatunk. Bár most nagy divatja van a fermentálásnak, azt nem mindenki szereti. De egy jó „dobálós” savanyúság vagy a klasszikus vegyesvágott savanyúság ugyanúgy a család kedvence lesz.

Egyedül arra figyeljünk, hogy ha tartósítószer mentesen akarjuk elrakni, akkor savas irányba vigyük a savanyúság pH-ját, mert a lúgos pH-nál beerjedhet, megromlik! Ez főleg sokak kedvencénél a zöld paradicsomnál fog jelentkezni.

Kiemelt kép: Pixabay

Miért nem virágzik a tulipán?

2025. április 23. 11:10

A tulipán virágzásának elmaradása gyakori, de megelőzhető probléma. Legyen szó rosszul megválasztott ültetési időről, tápanyaghiányról vagy elöregedett hagymákról.

Ginkgo biloba a kertbe: így ültessük és gondozzuk a páfrányfenyőt!

2025. április 22. 11:10

A Ginkgo biloba, más néven páfrányfenyő, a világ egyik legrégebbi fafaja, ami jól viseli a városi légszennyezettséget és a talajsótartalom ingadozását is. Ha egyszer meggyökeresedik, az aszályt is könnyedén átvészeli.

Csalántrágya készítése: természetes tápanyag a kertnek

2025. április 21. 13:10

A csalántrágya (csalánlé) egyre népszerűbb a környezettudatos kertészek körében. Egyszerűen elkészíthető, teljesen természetes és rendkívül hatékony.

Miért praktikus a hügelkultur?

2025. április 21. 05:40

Egyre több kertben építenek dombágyást (hügelkultur), melynek sok előnye van, főleg most a változó klímaviszonyok mellett. Lássuk az előnyeit!

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Szeptember

2023. szeptember 17. 06:40

Beköszöntött a színes és napsütötte ősz, ami szeptember havában még gazdagon ontja a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket is.

Az ipari paradicsomtól a hajtatott paprikáig - Zöldségágazati évértékelő 2019

2020. január 30. 20:09

Összességében fejlődő pályán van egy veszélyes zöldségtermesztés, ami a klímaváltozás és a nehéz piaci viszonyok közé esik, mivel a vállalkozás fennmaradása vállalkozásként történik.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2022. február 1. 14:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.

Mit érdemes tudni az articsókáról és termesztéséről?

2023. március 13. 04:38

Mit lehet tudni az articsókáról és termesztéséről? Állítólag nagyon egészséges a fogyasztása.