17℃ 9℃
március 27. Hajnalka, Lídia, Auguszta
Zöldség-Gyümölcs

Búcsút mondhatunk a zöldség-gyümölcs műanyag csomagolásnak

Agrofórum Online

Környezetvédelmi okokból száműzné a boltokból a friss zöldség-gyümölcs kategória műanyag csomagolását az Európai Unió. Más élelmiszer-kategóriákra nem vonatkozna a tiltó rendelkezés.

Az Európai Parlament és a Tanács ideiglenes megállapodásra jutott a csomagolás csökkentésére, újrafelhasználására és újrahasznosítására vonatkozó, megújított szabályokról. Ez azonban rosszul érinti a zöldség-gyümölcs kategóriát, amelynek a műanyag csomagolást teljesen száműznie kellene.

Az EU környezetvédelmi szempontok alapján döntött

Az Európai Bizottság szerint az új intézkedések – amelyek a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló rendelet (PPWR) néven ismertek – növelik az élelmiszer-biztonságot és fellendítik a körforgásos gazdaságot. A megállapodás, amelyet az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak hivatalosan is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy hatályba léphessen, 2030-ra

a csomagolások mennyiségének 5 százalékos, 2035-re 10 százalékos, 2040-re pedig 15 százalékos csökkentését írja elő.

Ezen belül külön szabályozás vonatkozna a műanyag csomagolási hulladékra. Ugyanis 2030. január 1-jétől betiltanának számos különböző egyszer használatos műanyag csomagolási formátumot, köztük a feldolgozatlan friss gyümölcsök és zöldségek csomagolását is. Az iparági vezetők viszont úgy érzik, ezek a módosítások óriási károkat okoznak a szektornak, és nem értik, hogy miért csak a frisstermék-ágazatra vonatkoznak.

Az ágazat ebben a formában ellenzi

Philippe Binard, a Freshfel Europe ipari szövetség általános küldötte szerint a tilalom rosszul átgondolt, diszkriminatív és valószínűleg illegális. „Nem látjuk okát annak, hogy betiltsák a gyümölcsök és zöldségek csomagolását, különösen nem a gyümölcsök és zöldségek műanyag csomagolását” – mondta.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek őszi talaj-előkészítése és trágyázása I.

2021. szeptember 21. 07:37

A hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek közül az ipari, illetve tárolási sárgarépa és petrezselyem talajigényével kapcsolatosan osztunk meg néhány hasznos gondolatot.

Szén-dioxid-trágyázás

2020. április 3. 04:36

Üvegházakban, fóliasátrakban – abból adódóan, hogy megnövekszik az asszimiláció következtében az oxigéntartalom – szükség lehet a szén-dioxid mesterséges pótlására.

A cékla sokoldalú felhasználása

2020. február 4. 04:36

A cékla egészségre gyakorolt hatása: jelentős a cukor-, pekitin- és C-vitamin-tartalma. Védi az erek falait, így csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések és a stroke kialakulásának esélyét. Csökkenti a koleszterinszintet.

Lila elszíneződés a paprika termésén - Mi okozza a jelenséget?

2019. március 13. 10:59

Néhány kártevő és betegség is kiválthatja az említett színelváltozást, de ilyen esetben egyéb jellegzetes, a kártevőre és kórokozóra jellemző tünetek is felfedezhetők a bogyón vagy a leveleken, amelyek egyértelművé teszik az antociánosodás okát. Többnyire a jelenség abiotikus környezeti tényezőkre vezethető vissza.