Házikert

Mi legyen a vágott fenyővel karácsony után?

Agrofórum Online

A vágott fenyő a legtöbbek szemében csak hulladék, kidobásra kerül, és majd egyszer összegyűjtik a közterületekről. Házikertben is többnyire a komposztdomb mellé kerül, mert rá nem tesszük, de kerülgetjük hetekig, hónapokig. Hozok pár gondolatot, hogy mit tehetünk a vágott fenyővel ünnepek után!

A vágott fenyő, bár sokak szemében hulladék az ünnepek után, azért mégiscsak szerves anyag, amely többféle módon felhasználható.

Egy tavalyi cikkben már összegyűjtöttem néhány általános felhasználási tippet. Most továbbgondoltam a dolgot: kreatív kerti elemekhez, talajtakaráshoz, talajsavanyításhoz és akár még rovarhotelhez is alkalmazható. A jelenleg divatos új irányzatról, mint gasztronómiai érték, szintén szó lehet a hasznosítása során.

Kreatív kerti elemként is felhasználhatjuk

Mint faanyag készíthetünk belőle sokféle kerti elemet. Miután a tűlevelek lepotyogtak róla, onnantól faanyagként felhasználható. A gallyakat lehet ráfűzhető napelemes lámpa állványaként használni, beáshatjuk a talajba növényfuttatóként is akár, de ledarálva ágdarálóval kiváló mulcsanyag lesz a díszkertben.

Rovarhotelnek jók a vastagabb törzsek

A vastagabb törzsekből korongokat is vághatunk és fúróval kis járatokat tehetünk bele, amibe majd a rovarok télire beköltözhetnek. Rovarhotel alapanyagként a vékonyabb gallyak is jók lesznek, mert összekötegelve egy-egy fakkba betéve szintén jó búvóhelyet adhatnak.

Mivel a fenyőknek magas a gyantatartalma, így egy tartós építmény elemei lesznek.

A vágott fenyő olyan szerves anyag, ami többféle módon felhasználható az ünnepek után (fotó: Pixabay)

Őrült gasztronómiai ötlet vagy tényleg gourmet-ság?

Az utóbbi napokban kapott nagy hírverést az, hogy buzdítják az embereket a tűlevélből való chutney-k, keverékek készítésére. Ez nagy aggodalmat válthat ki szerintem a toxikológusokban, hiszen étkezésre kizárólag vegyszermentes és teljesen tiszta alapanyagokat használhatnánk csak fel, de ez egy vágott fenyőnél messzemenőkig nem garantált.

A fenyőrügyszirup vagy fenyőrügylekvár már ősidők óta értékes népgyógyászati kincs, viszont abból az alapanyagból, amit az erdőben, frissen, tiszta helyről gyűjtenek be és dolgoznak fel. Kiváló immunerősítők és hurutoldók készíthetők belőle, ha megfelelően van feldolgozva. De ez a fenyőrügy nem egyenlő a vágott fenyő már száradó tűleveleivel!

Alapesetben, ha tiszta fenyőtűvel van dolgunk, akkor fanyar, gyantás ízvilágú alapanyagként a szakácsok használják már egy ideje, de csak mint plusz fűszer vagy mint plusz íz. Ha már mindenképp a fenyővel kacérkodunk étkezési oldalon, akkor inkább a fenyőmaggal dolgozzunk, mint különlegesség.

A még szép gallyakat használjuk dekorálásra!

Ha még szépnek, életerősnek tűnik a fenyő, akkor a gallyakat feldarabolva felhasználhatjuk dekorációk készítésére is. A nagyon üres virágágyásokba is lefektethetjük, mint örökzöldeket, és tavaszig az is plusz védelem lesz az ágyásban lakó növényeknek. Ugyanígy koszorúba, asztaldíszbe, kopogtatóba is alkalmasak lehetnek a még el nem száradt hajtások, így bátran lehetünk kreatívak a zero waste jegyében.

Sövénymetszés ősszel – egyszerű trükkök kerttulajdonosoknak

2025. október 7. 14:10

Az őszi metszés nem csak formai kérdés – ha rosszul időzíti, könnyen kárt tehet a növényben.

Konyhakerti trend: újra divat a régi zöldségfajták termesztése

2025. október 7. 05:40

A régi zöldségfajták termesztése összekapcsol bennünket a múlt értékeivel, miközben segít felkészülni a jövő kihívásaira.

Mely növények teszik tönkre a házat?

2025. október 6. 08:10

Ha a kert szépítése közben az alapozás vagy a fal sérül, az esetleg a növényválasztás sara — ismerje meg, mely fajokat jobb messzebb ültetni.

Ehető virágok a kertben – színes tányérok, egészséges ízek

2025. október 6. 05:40

Az ehető virágok termesztése egyszerre praktikus és élvezetes. Széppé teszik a kertet, táplálják a beporzókat és különleges élményt adnak a konyhában.

Mert nem csak a húsevőké a töltött káposzta - 3. rész

2021. május 1. 04:36

Van-e élet hús nélkül, vagyis létezik-e a hús nélküli töltött káposzta. Azt gondolom, nem árulok el titkot, ha azt mondom van. Lássunk néhány ínycsiklandozó receptet!

Jó borok és egy falatnyi éden

2021. október 2. 06:38

A Folly Arborétumhoz közel eső birtokelemeken folyik a szőlőtermesztés, amely, akárcsak az arborétum szeretete és gondozása, generációról generációra szálló örökség a Folly családban.

A magyar szürkemarha olasz diadala

2018. október 20. 03:36

Öt nap alatt a világ különböző pontjairól érkező érdeklődők közül, közel 50.000-en kaptak direkt információt a magyar kultúráról és az idei évben kiemelt három régióról (EGER, MÁTRA, SZEKSZÁRD) és közel 15.000-en látogatták meg a magyar standot és kóstoltak a Farm to Table jegyében.

Poroszlói kalandok - vizák, sajtok, betyárok

2022. február 25. 05:36

A Tisza-tó és környéke az elmúlt évtizedben elképesztő fejlődésen ment keresztül, jól érzékelhető, hogy igen népszerű mind a hazai, mind a külföldi turisták között.