Házikert

Mi legyen a vágott fenyővel karácsony után?

Agrofórum Online

A vágott fenyő a legtöbbek szemében csak hulladék, kidobásra kerül, és majd egyszer összegyűjtik a közterületekről. Házikertben is többnyire a komposztdomb mellé kerül, mert rá nem tesszük, de kerülgetjük hetekig, hónapokig. Hozok pár gondolatot, hogy mit tehetünk a vágott fenyővel ünnepek után!

A vágott fenyő, bár sokak szemében hulladék az ünnepek után, azért mégiscsak szerves anyag, amely többféle módon felhasználható.

Egy tavalyi cikkben már összegyűjtöttem néhány általános felhasználási tippet. Most továbbgondoltam a dolgot: kreatív kerti elemekhez, talajtakaráshoz, talajsavanyításhoz és akár még rovarhotelhez is alkalmazható. A jelenleg divatos új irányzatról, mint gasztronómiai érték, szintén szó lehet a hasznosítása során.

Kreatív kerti elemként is felhasználhatjuk

Mint faanyag készíthetünk belőle sokféle kerti elemet. Miután a tűlevelek lepotyogtak róla, onnantól faanyagként felhasználható. A gallyakat lehet ráfűzhető napelemes lámpa állványaként használni, beáshatjuk a talajba növényfuttatóként is akár, de ledarálva ágdarálóval kiváló mulcsanyag lesz a díszkertben.

Rovarhotelnek jók a vastagabb törzsek

A vastagabb törzsekből korongokat is vághatunk és fúróval kis járatokat tehetünk bele, amibe majd a rovarok télire beköltözhetnek. Rovarhotel alapanyagként a vékonyabb gallyak is jók lesznek, mert összekötegelve egy-egy fakkba betéve szintén jó búvóhelyet adhatnak.

Mivel a fenyőknek magas a gyantatartalma, így egy tartós építmény elemei lesznek.

A vágott fenyő olyan szerves anyag, ami többféle módon felhasználható az ünnepek után (fotó: Pixabay)

Őrült gasztronómiai ötlet vagy tényleg gourmet-ság?

Az utóbbi napokban kapott nagy hírverést az, hogy buzdítják az embereket a tűlevélből való chutney-k, keverékek készítésére. Ez nagy aggodalmat válthat ki szerintem a toxikológusokban, hiszen étkezésre kizárólag vegyszermentes és teljesen tiszta alapanyagokat használhatnánk csak fel, de ez egy vágott fenyőnél messzemenőkig nem garantált.

A fenyőrügyszirup vagy fenyőrügylekvár már ősidők óta értékes népgyógyászati kincs, viszont abból az alapanyagból, amit az erdőben, frissen, tiszta helyről gyűjtenek be és dolgoznak fel. Kiváló immunerősítők és hurutoldók készíthetők belőle, ha megfelelően van feldolgozva. De ez a fenyőrügy nem egyenlő a vágott fenyő már száradó tűleveleivel!

Alapesetben, ha tiszta fenyőtűvel van dolgunk, akkor fanyar, gyantás ízvilágú alapanyagként a szakácsok használják már egy ideje, de csak mint plusz fűszer vagy mint plusz íz. Ha már mindenképp a fenyővel kacérkodunk étkezési oldalon, akkor inkább a fenyőmaggal dolgozzunk, mint különlegesség.

A még szép gallyakat használjuk dekorálásra!

Ha még szépnek, életerősnek tűnik a fenyő, akkor a gallyakat feldarabolva felhasználhatjuk dekorációk készítésére is. A nagyon üres virágágyásokba is lefektethetjük, mint örökzöldeket, és tavaszig az is plusz védelem lesz az ágyásban lakó növényeknek. Ugyanígy koszorúba, asztaldíszbe, kopogtatóba is alkalmasak lehetnek a még el nem száradt hajtások, így bátran lehetünk kreatívak a zero waste jegyében.

Waxvirág: nem csupán a virágkötők kedvence

2025. május 13. 05:40

Ismerje meg most közelebbről a waxvirágot vagy viaszágat, ezt a sokoldalú, mégis könnyen gondozható növényt!

Boglárka gondozása: így lesz hosszú a virágzása

2025. május 12. 16:10

A boglárka (Ranunculus asiaticus) színpompás virágai tavasszal igazi látványosságot jelentenek a kertben vagy a balkonon.

Mókus a kertben – aranyos látogató vagy bosszantó vendég?

2025. május 12. 11:10

A vörös mókus őshonos faj Magyarországon. Főként erdős területeken él, de egyre gyakoribb vendég a kertekben is.

Mit érdemes tudni a rebarbaráról?

2025. május 12. 05:40

Nézzük most meg azt, hogy mit érdemes tudni a rebarbaráról, erről a sokoldalú évelő növényről!

Már most elkezdték a karácsonyi sütemények készítését

2023. augusztus 20. 05:40

Még magas nyári hőmérséklet uralkodik mindenfelé, de Németországban az Érchegység és Drezda első pékségei már stabilan a karácsonyra koncentrálnak. Náluk már az első stollenek kerülnek a sütőbe.

A magyar szürkemarha olasz diadala

2018. október 20. 03:36

Öt nap alatt a világ különböző pontjairól érkező érdeklődők közül, közel 50.000-en kaptak direkt információt a magyar kultúráról és az idei évben kiemelt három régióról (EGER, MÁTRA, SZEKSZÁRD) és közel 15.000-en látogatták meg a magyar standot és kóstoltak a Farm to Table jegyében.

A sváb gasztronómia gyöngyszeme: a kródumpraj

2021. március 19. 04:39

A helyi német közösség egyik kedvencének számító kródumpraj az az étel, amiről a környező településen élő magyarok is azt gondolják, ez egy "echte" német.

Sörpuccs a borvidéken

2021. december 8. 16:09

Etyek az elmúlt évtizedben a bornak és a pezsgőnek köszönhetően a hazai gasztroforradalom egyik ikonikus helyszínévé vált, persze ehhez kellettek azok a borászok is, akik egyértelműen a minőség pártjára álltak. Világosan látszik az is, hogy a csendes borok felől a buborékok felé fordul a borvidék; 2023-ig kell már csak arra várnunk, hogy eredetvédett „Etyeki pezsgőt” ihassunk, amely talán nagyon gyorsan olyan ismert és elismert kifejezés lesz, mint a Tokaji aszú. A gasztroforradalmárok között azonban nemcsak borászok vannak: sonkamester, csokoládé- és sajtkészítő is öregbíti már a település nevét, de van egy első hallásra igazi kakukktojás is közöttük. Ha jobban megismerjük kiderül, hogy mégis csak van köze a borhoz: a musthoz például sörlevet kever. Vagy a sörléhez mustot? Az Etyeki Sörmanufaktúra főzdevezető-tulajdonosával, Radányi Orsolyával beszélgettünk.