Házikert

Mi legyen a vágott fenyővel karácsony után?

Agrofórum Online

A vágott fenyő a legtöbbek szemében csak hulladék, kidobásra kerül, és majd egyszer összegyűjtik a közterületekről. Házikertben is többnyire a komposztdomb mellé kerül, mert rá nem tesszük, de kerülgetjük hetekig, hónapokig. Hozok pár gondolatot, hogy mit tehetünk a vágott fenyővel ünnepek után!

A vágott fenyő, bár sokak szemében hulladék az ünnepek után, azért mégiscsak szerves anyag, amely többféle módon felhasználható.

Egy tavalyi cikkben már összegyűjtöttem néhány általános felhasználási tippet. Most továbbgondoltam a dolgot: kreatív kerti elemekhez, talajtakaráshoz, talajsavanyításhoz és akár még rovarhotelhez is alkalmazható. A jelenleg divatos új irányzatról, mint gasztronómiai érték, szintén szó lehet a hasznosítása során.

Kreatív kerti elemként is felhasználhatjuk

Mint faanyag készíthetünk belőle sokféle kerti elemet. Miután a tűlevelek lepotyogtak róla, onnantól faanyagként felhasználható. A gallyakat lehet ráfűzhető napelemes lámpa állványaként használni, beáshatjuk a talajba növényfuttatóként is akár, de ledarálva ágdarálóval kiváló mulcsanyag lesz a díszkertben.

Rovarhotelnek jók a vastagabb törzsek

A vastagabb törzsekből korongokat is vághatunk és fúróval kis járatokat tehetünk bele, amibe majd a rovarok télire beköltözhetnek. Rovarhotel alapanyagként a vékonyabb gallyak is jók lesznek, mert összekötegelve egy-egy fakkba betéve szintén jó búvóhelyet adhatnak.

Mivel a fenyőknek magas a gyantatartalma, így egy tartós építmény elemei lesznek.

A vágott fenyő olyan szerves anyag, ami többféle módon felhasználható az ünnepek után (fotó: Pixabay)

Őrült gasztronómiai ötlet vagy tényleg gourmet-ság?

Az utóbbi napokban kapott nagy hírverést az, hogy buzdítják az embereket a tűlevélből való chutney-k, keverékek készítésére. Ez nagy aggodalmat válthat ki szerintem a toxikológusokban, hiszen étkezésre kizárólag vegyszermentes és teljesen tiszta alapanyagokat használhatnánk csak fel, de ez egy vágott fenyőnél messzemenőkig nem garantált.

A fenyőrügyszirup vagy fenyőrügylekvár már ősidők óta értékes népgyógyászati kincs, viszont abból az alapanyagból, amit az erdőben, frissen, tiszta helyről gyűjtenek be és dolgoznak fel. Kiváló immunerősítők és hurutoldók készíthetők belőle, ha megfelelően van feldolgozva. De ez a fenyőrügy nem egyenlő a vágott fenyő már száradó tűleveleivel!

Alapesetben, ha tiszta fenyőtűvel van dolgunk, akkor fanyar, gyantás ízvilágú alapanyagként a szakácsok használják már egy ideje, de csak mint plusz fűszer vagy mint plusz íz. Ha már mindenképp a fenyővel kacérkodunk étkezési oldalon, akkor inkább a fenyőmaggal dolgozzunk, mint különlegesség.

A még szép gallyakat használjuk dekorálásra!

Ha még szépnek, életerősnek tűnik a fenyő, akkor a gallyakat feldarabolva felhasználhatjuk dekorációk készítésére is. A nagyon üres virágágyásokba is lefektethetjük, mint örökzöldeket, és tavaszig az is plusz védelem lesz az ágyásban lakó növényeknek. Ugyanígy koszorúba, asztaldíszbe, kopogtatóba is alkalmasak lehetnek a még el nem száradt hajtások, így bátran lehetünk kreatívak a zero waste jegyében.

Legfontosabb élelmiszercímkék és jelentésük

2025. december 20. 05:40

A termékcímkén megkülönböztető jelzések, bizonyos esetekben lényeges számadatok szerepelnek, amelyek együttesen csak arra a terméktípusra jellemző tulajdonságokat jelölnek.

Hogyan válasszunk ágdarálót? – Útmutató tudatos kerttulajdonosoknak

2025. december 19. 05:40

Egy jól megválasztott ágdarálóval nemcsak könnyebb lesz a kerti munka, hanem az apríték révén értékes mulcs vagy komposzt is készülhet.

Téli mulcsozási technikák és anyagok – A talaj védelme a hideg hónapokban

2025. december 18. 05:40

Aki télen is védi a talajt, tavasszal egészségesebb, ellenállóbb és gyorsabban fejlődő növényekkel számolhat.

Sárgul a sárkányfa? Eláruljuk, mi bántja

2025. december 17. 11:10

A sárkányfa az egyik legstrapabíróbb szobanövény, mégis gyakran sárgulni kezd. A háttérben több ok is állhat.

A csípős paprika csodálatos gyógyhatása

2023. február 19. 05:38

A csípős paprikáknak számos jótékony hatása ismert már, és rengeteg kutatást végeztek a kapszaicinnel ennek tudományos alátámasztására.

Szüreti mulatság és veterán gépek bemutatója várja az érdeklődőket Vácrátóton

2019. szeptember 7. 14:44

A vácrátóti szüreti mulatság a bor, a kultúra és a gasztronómia kapcsolatát hivatott erősíteni a hagyományok életben tartása mellett.

Kukorica főzés – tippek, idő és ízesítés

2024. július 30. 09:10

Az egészséges kukoricaszemek harsogó sárgák, feszesek, kerekek, az őket beborító levelek élénk zöldek, véletlenül sem szárazak!

Legyen saját fűszerkertünk - 5. rész

2020. április 4. 06:36

Hogyan nevelhetünk egészséges fűszernövényeket a saját kertünkben? Milyen környezeti igényei vannak a különleges ételek nem mindennapi fűszernövényeinek? Íme a koriander és a zamatos turbolya!