Házikert

Miért fás a karalábé?

Agrofórum Online

Mondanám, hogy az erdő legyen fás és ne a karalábé, de a megoldás nem ebben rejlik. A zsenge és friss karalábét akár többször is vethetjük a kertben, ezért nem árt megismerni az igényeit.

A karalábé tipikusan az a kerti zöldség, amit kétszer is indíthatunk egy szezon alatt. Egyszer az elsőt még kora tavasszal, a másodikat a nyár közepe táján, de ekkor már szükséges lesz a földibolháktól megvédeni, mert a száraz időszakban kedvelt földibolha-csemege lesz.

Amit a karalábéról tudni érdemes

A karalábé a kezdő kiskerttulajdonosoknak is jó lesz első növényként, mert viszonylag könnyen nevelhető. Értéke a földfelszín felett lévő szára, mely megvastagodik és zsenge karalábéfejet nevel. A legzsengébb a fehér, úgynevezett vajkaralábé, másik, a lila külsejű fajták viszont jobbak betárolásra. Az év első szakaszában, így mi mindig a fehéreszöld fajtákat termesztjük, utána a lilákra térünk át a nyár közepén.

A karalábé érdekessége, hogy gumónak nevezzük köznyelvben az értékes “fejet”, de se nem gumó botanikai értelemben, se nem fej. Egyszerűen csak a megvastagodó szár.

A karalábét kétszer is indíthatjuk egy szezon alatt

Általában tavasszal palántázzuk, április-május környékén kerül ki a kertbe. A nyári változatot viszont vethetjük helyre is: gyakran a magaságyás kiüresedett helyére vetem és nagyon szépen cseperedő karalábé lesz a végeredmény.

De mitől fás a karalábé?

A kérdésre a válasz abban keresendő, hogy mi az igénye a karalábénak?

A karalábénak viszonylag kicsi a gyökere, hajtása idővel el is fásodik a talaj felett megtartva vele a fejlődő gumót.

Pont emiatt, mivel a karalábénak kicsi a gyökere, kevés talajból veszi fel a számára szükséges tápanyagot, így tápanyagban gazdag, jó víztartó-képességű talajon kell termeszteni. Ehhez érdemes talajkeveréket használni: komposztos, tőzeges keverékkel járunk a legjobban. Sok vizet igényel – főleg, ha légköri aszály is van -, hiszen a gumója csak így marad zsenge.

Mi van akkor, ha nem fejesedik, nem nő a gumó, hanem csak elnyurgul?

Sűrű ültetésnél, főleg ha árnyékba kerül, akkor a növény elkezdi a fényt keresni és ezáltal elnyurgul a gumónövesztés helyett.

Az igényei a 40×20 cm tő- és sortávolság valójában, így ha kellő helyet hagyunk a növényeknek, akkor az is segíti a gumónövesztést, mert nemcsak elférnek a növények, de nem is árnyékolják le egymást a fentebb említett okból.

Tehát a zsenge karalábénak két nagy titka van: a megfelelő talaj mellett a sok öntözés és a megfelelő térállás biztosítása.

Hasznos zöldfelületek – amik hozzáadnak a természethez

2025. szeptember 18. 05:40

A hasznos zöldfelületek létrehozása nemcsak a természetnek tett szívesség, hanem befektetés is a saját jövőnkbe.

Teleltetés előtt: mitől sárgul a leander?

2025. szeptember 17. 16:10

A leander ősszel gyakran sárgul és hullajtja leveleit – de ez még nem a vég kezdete. Mutatjuk, mikor és hogyan teleltessük biztonságosan.

Kell-e baromfi egy kertbe? – Előnyök, hátrányok és megfontolandó szempontok

2025. szeptember 17. 05:40

Az alábbi cikk segít mérlegelni a döntést: valóban szüksége van-e baromfira a kertjében – vagy inkább csak a romantikus elképzelések csábítják?

Mikor bolygassuk a pünkösdi rózsát, és mikor ne?

2025. szeptember 16. 13:10

Nem mindegy, mikor nyúlunk a pünkösdi rózsához – az őszi átültetés a bőséges tavaszi virágzás záloga.

Hogyan teleltethetjük sötét helyen az álló muskátlit?

2023. október 11. 04:38

Idei muskátlinövényeimtől (álló muskátlik) nem válnék meg, gondoltam, hogy átteleltetem azokat. Hogyan teleltessem? Hűvös, száraz tárolóval rendelkezem csupán, ami nem fagy át, viszont sötét.

Kertészeti ültetvénytelepítés: szeptemberben érkeznek a pályázatok!

2024. augusztus 12. 14:10

Szeptember 10. és szeptember 23. között nyílik meg a támogatási kérelmek benyújtásának lehetősége.

Így gondozzuk a gyepet, hogy szép legyen!

2023. április 23. 15:37

Nézzük sorra, mit kell tennünk azért, hogy idén végre ne a szomszéd fűje legyen zöldebb!

Apró maradt a burgonya! Mi okozhatta ezt a jelenséget?

2023. szeptember 20. 04:39

A most hétvégén betakarított burgonyánk legtöbbje nagyon apró maradt. Mi okozhatta ezt?