Házikert

Mit mikor ültessünk a magaságyásba? – A siker kulcsa az ideális sorrend

Agrofórum Online

A vetési és ültetési szezon márciusban kezdődik és – egy jól átgondolt ültetési tervvel – egész szezonban tart. Az alapos tervezés kiemelt jelentőségű magaságyás esetén, hiszen kis területből szeretnénk kihozni a maximumot.

Az ideális talaj kialakítása már ősszel elkezdődik a magaságyásban. Ha nagyobb kertünk van, és sok olyan fahulladék vagy durvább komposzt keletkezik, amellyel nem tudunk mit kezdeni, alakítsunk ki belőle hügelkultúrát. Az alapja fa, amit levelekkel, komposzttal vagy trágyával fedünk, majd kerti földet helyezünk rá.

A bomlás során termelt hőnek köszönhetően optimális talajhőmérsékletet biztosítunk növényeink számára, ráadásul meggátoljuk, hogy a termőföld összetömörödjön. A tavasszal, újonnan kialakított magaságyás esetén sem kell elkeseredni, jól megválasztott minőségű földdel feltöltve, nincs szükség talajjavításra.

Nézzük, milyen növényeket érdemes választani hónapról-hónapra:

Március:

A tavasz hírnökei már kiültethetők a magaságyásba: a retek, a rukkola, a fejes saláta, a spenót, a cékla és a petrezselyem.

Április:

A retek és társai mellé már csatlakozik az újhagyma, a mogyoróhagyma és a póréhagyma.

Május:

Most már tényleg beindul az élet: az előnevelt paradicsom-, uborka-, cukkini-, paprika- és chilipalánták kikerülhetnek a magaságyásba.

Június/július:

A nyári meleg kedvez a brokkolinak, karfiolnak, karalábénak és sárgarépának.

Augusztus:

Ideje őszi salátákat vagy endíviát termeszteni!

Szeptember/október:

Újra vethetjük a fagyálló zöldségeket, a rukkolát, a retket, a bébicéklát, a zellert vagy a petrezselymet.

Novembertől:

Amennyiben megoldható, érdemes fóliával letakarva téliesíteni a magaságyást. Ez megakadályozza, hogy a tápanyagok kimosódjanak tavaszig.

Télen sem kell lemondani a friss zöldségekről, a mángold és a spenót ideális megoldás.

Zöldtrágyát is lehet biztosítani a következő szezonra, olyan növényekkel, amelyek megkötik a nitrogént a talajban, mint például a lóhere, amit februárban be lehet dolgozni a talajba.

Büdöske gondozása nyári hőségben – a legjobb tippek

2025. augusztus 13. 14:10

A büdöske nyáron is ragyoghat, ha tudja, hogyan kell gondozni a hőségben. Mutatjuk a hosszú virágzás titkait!

Mit jelent, ha sok a szitakötő a kertben?

2025. augusztus 12. 05:40

A szitakötőket szerintem mindenki szereti. Igazi nyári idillikus hangulatot kölcsönöznek a kertnek, vidám táncukkal feldobják a kerti tavakat és környéküket.

Virágpompában a kánikulában – ezek a növények bírják a hőséget

2025. augusztus 11. 13:10

A kánikula nem minden virág kedvence, de van néhány faj, ami a nyári meleget is ragyogó virágzással hálálja meg.

Milyen fűszernövényeket száríthatunk kezdőként?

2025. augusztus 11. 05:40

Érdemes olyan fűszernövényekkel kezdeni a szárítás kipróbálását, amelyek jól tűrik a szárítást, könnyen kezelhetők, és nem igényelnek különleges eszközöket vagy technikákat.

Kevesebb fejes salátát termesztenek

2023. március 15. 14:33

A KSH adatai szerint Magyarországon a fejes saláta termőterülete, ezzel együtt a betakarított termés mennyisége csökkenő tendenciát mutatott az előző években – hívja fel a figyelmet az AKI. Az elemzés szerint 2021-ben 237 hektáron 8,45 ezer tonna salátát termeltek.

Elődeink tudása I. – ízelítő a népi gyógyászatból

2025. január 29. 05:40

Általában nem könnyű kikeveredni mostanság a vírusos megbetegedésekből, emiatt is kezdtem el utánanézni a régi, növényi alapú recepteknek, amik talán segíthetnek.

A növények visszajelzései alapján folyik a termesztés Hollandiában

2024. január 23. 07:10

A jövő víziója egy olyan mezőgazdaságot tár elénk, amelyben a termesztők közvetlen kapcsolatba léphetnek a növényeikkel és reagálhatnak rájuk, folyamatosan finomítva a termesztési stratégiáikat a növények visszajelzései alapján.

Hajtatott fejes saláta víz-, talaj- és tápanyagigénye, öntözése és trágyázása, I.

2024. január 12. 10:10

A hajtatott primőröket szokásos felosztani hőmérsékleti igényük szerint melegigényesekre (paprika, paradicsom, uborka, padlizsán és sárgadinnye) és alacsony hőmérsékletet jobban tűrőkre (hónapos retek, káposztafélék és levélzöldségek). Ilyen formában történő felosztás nemcsak környezeti igényük esetében helytálló, sok vonatkozásban a termeszthetőségükre is igaz.