8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Házikert

Mitől keserű az uborka?

Agrofórum Online

Sokan panaszkodnak arra, hogy “savanyú a szőlő”, amikor megkóstolják az uborkájukat, mert az rendesen keserű. Vajon mi okozza, hogy az uborka keserű lesz? Ennek jártunk utána!

Évről évre eltérő mértékben, de a gyakori kérdések listáján az élen jár az a kérdés, hogy mitől keserű az uborka? Fajta kérdés lenne? A vízellátáshoz van köze, vagy a mostanában általános aszályhoz? Vagy mindhez egyszerre?

Fajtakérdés a keserű ízű uborka

Kereskedelemben és termelői kiszerelésekben is lassan elmondható, hogy a vetőmagos cégek kínálatában túlsúlyban van a keseredés mentesnek hirdetett uborka. Így jó esetben már egy stabilabb alapról indulunk a palántanevelésnél is, ha minőségi vetőmagot vásárolunk. Sajnos kutatási adatokat nem találtam arra vonatkozóan, hogy vajon a visszaszedett vetőmag háztáji szinten mennyire fog keseredésre hajlamos termést hozni, de az biztos, hogy a magas minőségű, fémzárolt uborkáknál, ha megígérik, hogy minőségi lesz az uborka, akkor nagy csalódás nem érhet minket. Főleg, ha biztosítjuk a forgalmazó által előírt fajtára jellemző körülményeket is.

Ingadozó vízellátás és a rossz uborkaminőség

Az uborka és a legtöbb kabakos nagyon érzékeny az ingadozó vízmennyiségre, így nemcsak a terméshús belső szétrepedését okozza az ingadozó vízellátottság, de akár a keseredéshez is vezet. Van ahol persze ez a tulajdonság jól jön, mert a balzsamkörte esetében így lehet fokozni a keserűanyagok termelődését, de ott magát a “gyümölcsöt” is pont a keserűségéért fogyasztjuk.

Az uborka keserű ízéért egy kukurbitacin nevű anyag a felelős (fotó: Pexels)

A kukurbitacin – a keserűség oka

Az uborka, mint Cucumis sativus a Cucurbitaceae család tagja, már a nevéből is sejthető, hogy utal valamire. A kukurbitacin nevű anyagra. Az uborka keserű ízéért a kukurbitacin (C13) a felelős. Szeretjük vagy sem a géntechnológiát, egy érdekes dolog van itt a háttérben keseredés-mentességet illetően.

Hogyan lesz akkor keseredésmentes az uborka, ha “gyárilag benne van”?

A géneket, amely lehetővé teszi a kukurbitacinok termelődését, valamint a kukurbitacinok bioszintézisének útját kínai és amerikai kutatók fedezték fel. Az új tudományos eredmények lehetővé teszik nemcsak a keserűanyagok termelődésének kiküszöbölését, hanem a keserűanyagok előállítását is. (Y. Shang et al. Biosynthesis, regulation, and domestication of bitterness in cucumber. Science, 2014; 346 (6213): 1084 DOI:10.1126/science.1259215).

A keserű íz azért természetes az uborkában (is), mert így védekezik a növény a termését lelegelő állatok ellen. Nem mellesleg az emberi szervezetnek is szüksége van a keserűanyagokra, mert a májtisztítás egyik alapeleme a keserűanyagok fogyasztása (pl. fejes saláta, spenót, grapefruit stb.).

Az uborka nem bírja a stresszt

Mintha csak magunkról emberekről lenne szó, az uborka sem bírja a stresszt. Konyhanyelven megfogalmazva az uborka esetében a keserűanyagok termelődését minden külső stressz fokozni tudja. Legyen az időjárás változása, a hőingás, a vízmennyiség-ingadozása, a nem megfelelő napsütéses órák száma.

Ugyanígy keseredni képes az uborka akkor is, ha elhanyagoljuk az ápolási munkát és a már talajon futó hajtásrendszereket hirtelen felkötözzük! Így akár azt is lehetne mondani, hogy az uborka kényes zöldség, de ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott körülményekre, akkor viszont egy nagyon jó termésmennyiséget adó zöldségről van szó.

Kiemelt kép: Pexels

Milyen szobanövényt vegyünk nőnapra?

2025. március 3. 04:40

Választhatunk igazán elegáns és klasszikus szobanövényeket is ajándékba, de érdemes megnézni a megajándékozott otthonát, hogy a növény biztosan jól érezze magát új helyén. Íme néhány szép és könnyen gondozható lehetőség!

Veszélyes párosítások: szobanövények, amik nem férnek meg

2025. március 2. 08:10

Vannak szobanövények, amelyek bár lehet, hogy szépen mutatnak egymás mellett, nagyon nem jó, ha egymás társaságában nevelkednek.

Palántaföld: gyakori hibák a kiválasztásnál és az előkészítésnél

2025. március 2. 05:40

A sikeres palántanevelés érdekében alapvető fontosságú a megfelelő palántaföld kiválasztása és előkészítése.

Szűrt víz vagy csapvíz: mi a legjobb választás a növényeknek?

2025. március 1. 16:10

Bizony jobb, ha tudja: az Ön által használt víz minősége nagyban hozzájárul a növények egészséges fejlődéséhez.

Mennyi vetőmagot vásároljunk családunk zöldségellátására?

2019. január 3. 14:18

Megtervezhetjük, mennyi vetőmagot vásároljunk egyes zöldségfajtákból, hogy fedezzük családunk igényeit abban az időszakban, amikor termeszteni tudunk a kertünkben. Ehhez el kell döntenünk, milyen zöldségfajtákat szeretnénk termeszteni idén, mekkora terület áll ehhez rendelkezésre, majd ennek tudatában becsülhetjük meg a szükséges vetőmag-mennyiséget.

A tönköly, a tönke és az alakor – Kalászos kísérletek biogazdálkodóknak

2022. november 23. 18:26

A célirányos nemesítés már évek óta zajlik hazánkban, az új, speciális fajtákra viszont még várni kell.

Ismét hibridbúzák végeztek az élen

2020. szeptember 2. 13:44

Itt vannak a GOSZ–VSZT–NAK Őszi Búza Posztregisztrációs Fajtakísérlet friss eredményei.