26℃ 19℃
június 2. Kármen, Anita, Péter, Marcellinusz
Házikert

Mitől keserű az uborka?

Agrofórum Online

Sokan panaszkodnak arra, hogy “savanyú a szőlő”, amikor megkóstolják az uborkájukat, mert az rendesen keserű. Vajon mi okozza, hogy az uborka keserű lesz? Ennek jártunk utána!

Évről évre eltérő mértékben, de a gyakori kérdések listáján az élen jár az a kérdés, hogy mitől keserű az uborka? Fajta kérdés lenne? A vízellátáshoz van köze, vagy a mostanában általános aszályhoz? Vagy mindhez egyszerre?

Fajtakérdés a keserű ízű uborka

Kereskedelemben és termelői kiszerelésekben is lassan elmondható, hogy a vetőmagos cégek kínálatában túlsúlyban van a keseredés mentesnek hirdetett uborka. Így jó esetben már egy stabilabb alapról indulunk a palántanevelésnél is, ha minőségi vetőmagot vásárolunk. Sajnos kutatási adatokat nem találtam arra vonatkozóan, hogy vajon a visszaszedett vetőmag háztáji szinten mennyire fog keseredésre hajlamos termést hozni, de az biztos, hogy a magas minőségű, fémzárolt uborkáknál, ha megígérik, hogy minőségi lesz az uborka, akkor nagy csalódás nem érhet minket. Főleg, ha biztosítjuk a forgalmazó által előírt fajtára jellemző körülményeket is.

Ingadozó vízellátás és a rossz uborkaminőség

Az uborka és a legtöbb kabakos nagyon érzékeny az ingadozó vízmennyiségre, így nemcsak a terméshús belső szétrepedését okozza az ingadozó vízellátottság, de akár a keseredéshez is vezet. Van ahol persze ez a tulajdonság jól jön, mert a balzsamkörte esetében így lehet fokozni a keserűanyagok termelődését, de ott magát a “gyümölcsöt” is pont a keserűségéért fogyasztjuk.

Az uborka keserű ízéért egy kukurbitacin nevű anyag a felelős (fotó: Pexels)

A kukurbitacin – a keserűség oka

Az uborka, mint Cucumis sativus a Cucurbitaceae család tagja, már a nevéből is sejthető, hogy utal valamire. A kukurbitacin nevű anyagra. Az uborka keserű ízéért a kukurbitacin (C13) a felelős. Szeretjük vagy sem a géntechnológiát, egy érdekes dolog van itt a háttérben keseredés-mentességet illetően.

Hogyan lesz akkor keseredésmentes az uborka, ha “gyárilag benne van”?

A géneket, amely lehetővé teszi a kukurbitacinok termelődését, valamint a kukurbitacinok bioszintézisének útját kínai és amerikai kutatók fedezték fel. Az új tudományos eredmények lehetővé teszik nemcsak a keserűanyagok termelődésének kiküszöbölését, hanem a keserűanyagok előállítását is. (Y. Shang et al. Biosynthesis, regulation, and domestication of bitterness in cucumber. Science, 2014; 346 (6213): 1084 DOI:10.1126/science.1259215).

A keserű íz azért természetes az uborkában (is), mert így védekezik a növény a termését lelegelő állatok ellen. Nem mellesleg az emberi szervezetnek is szüksége van a keserűanyagokra, mert a májtisztítás egyik alapeleme a keserűanyagok fogyasztása (pl. fejes saláta, spenót, grapefruit stb.).

Az uborka nem bírja a stresszt

Mintha csak magunkról emberekről lenne szó, az uborka sem bírja a stresszt. Konyhanyelven megfogalmazva az uborka esetében a keserűanyagok termelődését minden külső stressz fokozni tudja. Legyen az időjárás változása, a hőingás, a vízmennyiség-ingadozása, a nem megfelelő napsütéses órák száma.

Ugyanígy keseredni képes az uborka akkor is, ha elhanyagoljuk az ápolási munkát és a már talajon futó hajtásrendszereket hirtelen felkötözzük! Így akár azt is lehetne mondani, hogy az uborka kényes zöldség, de ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott körülményekre, akkor viszont egy nagyon jó termésmennyiséget adó zöldségről van szó.

Kiemelt kép: Pexels

Madárbarát kert: itatóval a biodiverzitásért

2025. június 2. 11:10

Egy jól elhelyezett itatóval több madarat vonzhatunk kertünkbe – a látványos jelenlétük mellett a kártevőket is segítenek kordában tartani.

Tökéletes tértervezés kis kertekben

2025. június 2. 05:40

Minél kisebb a kert, annál inkább igaz: ne zsúfoljuk tele! De akkor hogyan lehet szép kertünk, amiben otthonosan érezhetjük magunkat?

Rozmaring metszése: így őrizze meg a bokros formát!

2025. május 30. 14:10

A rozmaring elburjánzása és fásodása megelőzhető, ha szakszerűen metsszük. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket és időzítést.

Papsajt: gyógynövényként is hasznos dísznövény

2025. május 29. 08:10

Gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, emésztést segítő és bőrnyugtató hatásai miatt a papsajt egyre népszerűbb. Teában, borogatásként és fürdővízben is használható.

Agritechnica: bemutatkozik a központi magfeltöltésű Tempo L modellváltozat

2019. november 11. 14:20

Az új központi magfeltöltésű funkció a Tempo L vetőgép egyes modelljeihez lesz rendelhető, úgymint Tempo L 12, Tempo L 16, Tempo L 18 és Tempo L 24.  

SAATEN-UNION-hibridkalászosok. A növénytermesztés jövője.

2019. július 4. 14:52

A SAATEN-UNION a tavalyi évben nemzetközi szinten egyesítette és azóta a HySEED égisze alatt folytatja a hibridkalászosokban végzett eddigi tevékenységeit annak érdekében, hogy a jövőben még jobban teljesítő rozs-, búza-, árpa- és tritikáléhibrideket használhassanak az európai termelők.

Egységes kérelemnél a vetőmagról saját névre szóló számla szükséges

2018. május 7. 09:08

Az egységes kérelem keretében igényelhető termeléshez kötött támogatások és a zöldítés esetében a nitrogénmegkötő növényeknél elvárt a minősített/fémzárolt vetőmag/szaporítóanyag megléte.

SAATEN-UNION-szójafajták: hazai igényekre tervezett megoldások

2021. november 27. 05:36

Hazánkban a szója termesztése kihívásokkal teli feladat, de az egész országban megtalálhatóak azok az ökológiai feltételek, amelyek között kellő szaktudás birtokában érdemes szóját vetni.