Házikert

Keserű uborka: Mitől az?

Agrofórum Online

Sokan panaszkodnak arra, hogy “savanyú a szőlő”, amikor megkóstolják az uborkájukat, mert az rendesen keserű. Vajon mi okozza, hogy az uborka keserű lesz? Ennek jártunk utána!

Évről évre eltérő mértékben, de a gyakori kérdések listáján az élen jár az a kérdés, hogy mitől keserű az uborka? Fajta kérdés lenne? A vízellátáshoz van köze, vagy a mostanában általános aszályhoz? Vagy mindhez egyszerre?

Fajtakérdés a keserű ízű uborka

Kereskedelemben és termelői kiszerelésekben is lassan elmondható, hogy a vetőmagos cégek kínálatában túlsúlyban van a keseredés mentesnek hirdetett uborka. Így jó esetben már egy stabilabb alapról indulunk a palántanevelésnél is, ha minőségi vetőmagot vásárolunk. Sajnos kutatási adatokat nem találtam arra vonatkozóan, hogy vajon a visszaszedett vetőmag háztáji szinten mennyire fog keseredésre hajlamos termést hozni, de az biztos, hogy a magas minőségű, fémzárolt uborkáknál, ha megígérik, hogy minőségi lesz az uborka, akkor nagy csalódás nem érhet minket. Főleg, ha biztosítjuk a forgalmazó által előírt fajtára jellemző körülményeket is.

Ingadozó vízellátás és a rossz uborkaminőség

Az uborka és a legtöbb kabakos nagyon érzékeny az ingadozó vízmennyiségre, így nemcsak a terméshús belső szétrepedését okozza az ingadozó vízellátottság, de akár a keseredéshez is vezet. Van ahol persze ez a tulajdonság jól jön, mert a balzsamkörte esetében így lehet fokozni a keserűanyagok termelődését, de ott magát a “gyümölcsöt” is pont a keserűségéért fogyasztjuk.

keserű uborka
Az uborka keserű ízéért egy kukurbitacin nevű anyag a felelős (fotó: Pexels)

A kukurbitacin – a keserűség oka

Az uborka, mint Cucumis sativus a Cucurbitaceae család tagja, már a nevéből is sejthető, hogy utal valamire. A kukurbitacin nevű anyagra. A keserű uborka ízéért a kukurbitacin (C13) a felelős. Szeretjük vagy sem a géntechnológiát, egy érdekes dolog van itt a háttérben keseredés-mentességet illetően.

Hogyan lesz akkor keseredésmentes az uborka, ha “gyárilag benne van”?

A géneket, amely lehetővé teszi a kukurbitacinok termelődését, valamint a kukurbitacinok bioszintézisének útját kínai és amerikai kutatók fedezték fel. Az új tudományos eredmények lehetővé teszik nemcsak a keserűanyagok termelődésének kiküszöbölését, hanem a keserűanyagok előállítását is. (Y. Shang et al. Biosynthesis, regulation, and domestication of bitterness in cucumber. Science, 2014; 346 (6213): 1084 DOI:10.1126/science.1259215).

A keserű íz azért természetes az uborkában (is), mert így védekezik a növény a termését lelegelő állatok ellen. Nem mellesleg az emberi szervezetnek is szüksége van a keserűanyagokra, mert a májtisztítás egyik alapeleme a keserűanyagok fogyasztása (pl. fejes saláta, spenót, grapefruit stb.).

Az uborka nem bírja a stresszt

Mintha csak magunkról emberekről lenne szó, az uborka sem bírja a stresszt. Konyhanyelven megfogalmazva az uborka esetében a keserűanyagok termelődését minden külső stressz fokozni tudja. Legyen az időjárás változása, a hőingás, a vízmennyiség-ingadozása, a nem megfelelő napsütéses órák száma.

Ugyanígy keseredni képes az uborka akkor is, ha elhanyagoljuk az ápolási munkát és a már talajon futó hajtásrendszereket hirtelen felkötözzük! Így akár azt is lehetne mondani, hogy az uborka kényes zöldség, de ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott körülményekre, akkor viszont egy nagyon jó termésmennyiséget adó zöldségről van szó.

Kiemelt kép: Pexels

Alpesi hanga: a kert téli színvarázslója

2025. október 1. 08:10

Az alpesi hanga már decemberben színt visz a kertbe. Tippek ültetéshez, gondozáshoz és metszéshez, hogy sokáig pompázzon!

Komposztálás hibái, amiket a legtöbben elkövetnek

2025. október 1. 05:40

A komposzt nem bomlik le rendesen, rossz szagot áraszt vagy kártevőket vonz? Ezeket a problémákat többnyire néhány tipikus hiba okozza.

Szobanövények kezdőknek: túlélnek mindent is

2025. szeptember 30. 08:10

Strapabíró, kevés törődést igénylő zöldeket keres? Mutatjuk a 6 legjobb szobanövényt, amelyek a feledékenyeknél is beválnak.

Szúnyogmentes kert természetes módszerekkel

2025. szeptember 30. 05:40

Léteznek természetes módszerek, amelyekkel hatékonyan csökkenthető a szúnyogok száma a kertben, és megőrizhető az ökológiai egyensúly.

A Fenix egyesíti erőit a Genesis vetőmagokkal a lisztharmat elleni harcban

2022. december 31. 10:54

A bazsalikomot napjainkban megtámadó kórokozók között a lisztharmat minden bizonnyal vezető szerepet játszik, mivel óriási károkat okozhat e fontos fűszernövény termesztésében, olyannyira, hogy az évek során kiérdemelte a „bazsalikomgyilkos” címet.

Átadták a RAGT Termelői Verseny díjait az AGROmashEXPO-n

2020. január 24. 14:27

A 2019. évi versenyben az RAGT nagyágyújának az RGT Mexininek jutott a főszerep.

Magfogás a legszebb zöldségekből

2021. szeptember 13. 14:03

Most a vetőmagos cégek fogják be a fülüket, mert nem biztos, hogy repdesnek örömükben, ha azt merem mondani, hogy érdemes megszedni a vetőmagokat a következő évekre.

Tél végi állománymustra és tavaszi stratégia

2019. február 25. 08:46

A több éve tapasztalható enyhe telek után 2018 decemberében és idén januárban újra érezhettük a téli hideg hatásait.