Házikert

Ősz a veteményesben – Mi terem most?

Agrofórum Online

Lassan vége a meleg időnek és jön az igazi ősz, fokozatosan már érezzük is a kertben a hatását. A veteményesben is egyre inkább tűnnek el a nyár színei és átveszi a terepet az utolsó pár még szedhető növény.

Ősszel, vagy még nyár végén két lehetőségünk van. Az egyik az, hogy úgy tekintünk a veteményesre, mint egy élő rendszerre, és akkor egészen a keményebb fagyokig lesz mit szedni még belőle, vagy azt mondjuk itt a szezon vége és eljött a pihenés, pihentetés ideje.

Igazából mindkettő döntés helyes, így most mutatok két opciót és azt, hogyan csináljuk mi a saját kertgazdaságunkban.

Amikor az utolsó percig kertészkedünk

Azokban az években, amikor kicsit több időnk van az őszi időszakban, akkor egy újabb ültetési kör következik nálunk. Ilyenkor természetesen már csak a házhoz közel vagy a „mediterránabb” sarkokba kerül növény, mert ott később jön el az igazi fagy is. Belekerül az ágyásokba a tépősaláta, a rengeteg dughagyma még „fut egy kört” és jó eséllyel egy adag borsó is le tud még jönni a kertből. Borsónál a Joff fajtát szoktam nyár végén vetni, mert ha netán nem is érne be – de többnyire beérik -, akkor jó lesz takarónövénynek az ágyások talajfelszínén.

Ősszel elkezdjük leszüretelni a sokadik körben már visszavágott utolsó rebarbarákat, az utolsó kör mentát, bazsalikomot, kakukkfüvet.

Ősszel is tartogathat még zöldségeket a veteményes (fotó: https://pixabay.com/hu/photos/tök-zöldségek-ősz-kosár-1768857/)

De például már nem szedjük meg a zsályát és a rozmaringot sem, mivel örökzöldek lévén a téli időszakban is zöldellni fognak. Kihasználjuk a díszítő értékét!

A díszkertben is hasonlóan járunk el: elduggatjuk az ősszel ültetendő hagymás virágokat, ha valami növényt pótolnánk, akkor szintén ősszel ültetjük többnyire el az évelőket is.

A másik irány az igazi pihenés felé mutat

Mi nagy mulcsozók vagyunk. Lassan már 20-30 éve, mert bár a “mit szól hozzá a szomszéd majd” még mindig igaz a mai társadalmunkra, de nincs is szebb látvány annál, amikor a nem használt felületekre ráhordjuk először a komposztos talajkeveréket, majd megszórjuk valami mulccsal. Ez lehet az ősszel elszáradt növényi részek apróra vágva, de lehet valódi kéreg is. Például egyes felületekre az örökzöldek visszavágott hajtásait fektetem, így védve őket a téli hidegtől.

Használhatunk természetesen takarónövényeket is: ezek nemcsak a takarást szolgálják, de táplálják is a talajban lakó mikroorganizmusokat.

Kék hortenzia titka: így befolyásolhatja a színt

2025. május 11. 11:10

A hortenzia kék virága nem véletlen: ha ismeri a „szabályokat”, Ön is előcsalogathatja ezt a különleges színt a kertjében.

A piros árvacsalán kincset ér a kertben!

2025. május 11. 05:40

Bár szerény növény, de nagyobb tömegben a piros árvacsalán lilás virágszőnyege kifejezetten dekoratív látványt nyújt, különösen kora tavasszal, amikor a kert még ébredezik.

Árnyéktűrő balkoncsodák: virágok és díszlevelek

2025. május 10. 13:10

Árnyékos erkélye van? Ezek a növények nemcsak túlélnek, de színes virágokkal vagy dekoratív levelekkel díszítenek egész nyáron.

Szamóca legjobb társnövényei: így lesz bő a termés

2025. május 9. 13:10

A jól megválasztott növénytársak nemcsak segítik a szamóca fejlődését, de a kártevők ellen is természetes védelmet nyújtanak.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (16. rész)

2020. február 5. 08:16

A borsó esetében növényvédelmi szempontból a termesztési szezon nagyobbik része elsősorban a rovarkártevők számára alakult kedvezően, a májusi csapadékos hónap pedig a kórokozók járványszerű fellépését idézte elő.

No-till - A gépi talajművelést elhagyó növénytermesztés segítői: a takarónövények

2020. február 26. 16:01

A minimum till, illetve a no-till, vagyis a talajművelést részben vagy egészben elhagyó növénytermesztési technológia alapja a megfelelő takarónövények kiválasztása, hiszen a nehéz vasak munkáját, és az inputanyagok kiváltását is ezek végzik.

Levéltetű: pár nap és 100 százalékos a fertőzöttség

2018. május 22. 11:16

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek szántóföldön és kertészeti kultúrákban egyaránt, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is jó feltételeket teremtenek.

A jövő steakje moszatból, rizsből és borsóból készül

2018. november 29. 05:33

A kísérletek egyik célja a fenntartható fejlődés. Mivel a húsok iránti igény folyamatosan nő, így az állattartás és a hússzállítás során kibocsátott gázoké is. Ezek a termékek fenntarthatóság szempontjából kifejezetten negatív példák, és Giuseppe Scionti nem véletlenül helyettesíti őket borsóból és rizsből kinyert fehérjékkel, aminosavakkal.