Egyszerre fertőzi a borsót a lisztharmat és a rozsda! – Mit tehetünk?

Egyszerre fertőzi a borsót a lisztharmat és a rozsda! – Mit tehetünk?

Agrofórum Online

Gy. Rozália kérdése: Szennyes fehér bevonat van a borsó levelén. Megfogtam, hogy megnézzem és vörös lett az ujjam hegye. Mitől?

Aki válaszol:
Tóth János kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó

Kedves Olvasó!

A szennyes fehér bevonat a borsólisztharmat (Erysiphe pisi), amitől pedig vörös lett az ujja, a borsórozsda (Uromyces pisi). A jelenlegi időjárás, vagyis a meleg, párás, dunsztos idő kedvez mind a kettő kórokozónak.

A lisztharmat a növény valamennyi zöld részét megtámadja. A betegség kezdeti stádiumában a pálhalevélen, a száron és a hüvelyen finom, szürkésfehér, lisztes bevonat található. A bevonat a kórokozó epifita micéliumából és konídiumaiból áll. A lisztes bevonatban később apró, fekete pontok, kleisztotéciumok (régi nevén kazmotécium) képződnek. A bevonat alatt a fertőzött növényfelület vörösesbarnán elszíneződik. A fertőzött borsóhüvelyek deformálódnak, a lisztes bevonat alatt barnulnak, teljesen üresek vagy csak igen kevés szemet hoznak.

A tenyészidő végén a szürkésfehér, lisztes bevonatban képződő kleisztotéciumokkal telel át. A kleisztotéciumban több (4-8) aszkusz található. Tavasszal a primer vagyis első fertőzéseket a kleisztotéciumból kiszabaduló aszkospórák indítják meg. A vegetációs időben a kórokozó a láncokban képződött konídiumai segítségével terjed.

A borsólisztharmat a korai fajták esetében, mivel zöldfogyasztásra kerül, nem jelentős. Egyik legjobb védekezési mód a fertőzött növénymaradványok alászántása betakarítás után.

Borsólisztharmat

A borsórozsda heteroecikus, köztesgazdái a farkas kutyatej (Euphorbia cyparissias), a sárkutyatej (Euphorbia esula), a fényes kutyatej (Euphorbia lucida) és a vesszős kutyatej (Euphorbia virgata). A borsón, mint főgazdán, a pálhalevelek színén és fonákán, ritkábban a levélnyélen, a száron és a hüvelyeken fejlődnek az uredo- és a teleutotelepek. A betegség kezdeti szakaszában a fertőzött részeken apró, sárgászöld foltok jelennek meg, amelyeknek a közepén rövidesen megjelennek a fahéjbarna, többé-kevésbé szabályos, kör alakú uredopusztulák. A sötétebb, majdnem fekete színű teleutotelepek az érés előtt közvetlenül jelennek meg.

A spermogóniumok a kutyatej fajok levelének színén és fonákán fejlődnek nagy számban, míg a csésze típusú, narancssárga ecídiumok csak a levél fonákán találhatók.

A rozsda a kutyatej fajok rizómáiban micélium alakban több évig fennmarad, majd minden évben szisztémikusan megbetegedett hajtásokat fejlesztenek, amelyek az évi fertőzés kiindulópontjai.

A rozsda kifejlődéséhez és elhatalmasodásához kedvez az esős, párás tavaszi időjárás, valamint a kutyatejfajok borsóhoz való közelsége. Az egyik legfontosabb védekezés a közelben lévő kutyatejfajok irtása, valamint a táblán maradt növényi maradványok aláforgatása.

Borsórozsda

Mindkét betegség ellen használhatunk azoxistrobint, vagy ciprodinil és fludioxonil kombinációt vagy spiroxamin, tebukonazol és triadimenol kombinációt.

A savanyú, a normál és a lúgos

2018. március 8. 09:36

A Terragro Kft. termékei nemcsak a növény, hanem a talaj szempontjából is jótékony hatásúak.

Talajélet Videó

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.

A jövő steakje moszatból, rizsből és borsóból készül

2018. november 29. 05:33

A kísérletek egyik célja a fenntartható fejlődés. Mivel a húsok iránti igény folyamatosan nő, így az állattartás és a hússzállítás során kibocsátott gázoké is. Ezek a termékek fenntarthatóság szempontjából kifejezetten negatív példák, és Giuseppe Scionti nem véletlenül helyettesíti őket borsóból és rizsből kinyert fehérjékkel, aminosavakkal.

Már tömegesen szaporodnak a molytetvek

2019. június 18. 08:37

A borsót most az akácmoly és a borsómoly veszélyezteti, még a zöldborsó állományokban is, a termés megrágásával.