32℃ 20℃
július 24. Kinga, Kunigunda, Kincső, Krisztina
Házikert

Penész a komposztban – természetes vagy veszélyes?

Agrofórum Online

A penészgombák természetes lebontók, és gyakran megjelennek a komposztálási folyamat elején, különösen, ha sok nedves, nitrogénben gazdag anyag kerül a halomba. A kenyér, gyümölcshéj vagy egyéb szerves hulladék gyorsan beindítja a mikrobiális aktivitást – ezzel együtt pedig a penészedést is.

A penész a komposztban nem feltétlenül rossz jel. Sok esetben a lebomlási folyamat természetes része, és segíti a szerves anyagok feltárását. Azonban ha a penész sűrű, büdös, vagy az egész halmot ellepi, az arra utalhat, hogy a komposzt túl nedves, túl sűrű, vagy nem megfelelő az oxigénellátása.

Mikor kell beavatkozni?

  • Ha erős, kellemetlen szagok társulnak a penészesedéshez.
  • Ha zöldes, fekete vagy kék színű gombatelepek jelennek meg.
  • Ha a komposzt nyálkás állagúvá válik.

Ezek a jelek arra utalnak, hogy anaerob folyamatok indultak be, és a komposzt „megfulladt”.

Mit tehetünk ellene?

  1. Lazítsuk fel a halmot: A rendszeres átforgatás segít az oxigénellátás javításában.
  2. Száraz anyag hozzáadása: Szalma, aprított ágak, levelek vagy faforgács segít kiegyenlíteni a nedvességet.
  3. Kerüljük a túl sok kenyér és tejtermék bedobását: Ezek gyorsan penészednek, és túlzott gombásodáshoz vezethetnek.
Sok esetben a lebomlási folyamat természetes része
Sok esetben a lebomlási folyamat természetes része

Gyakorlati tanács

Ha mégis túl sok a penész, egy maréknyi kerti föld hozzákeverése is segíthet, mivel az aktív talajélet támogatja a lebomlást és visszaszorítja a káros gombákat. Emellett figyeljünk arra is, hogy a halom hőmérséklete elérje a megfelelő szintet: 50-60 °C között ideális a lebontás szempontjából, és a legtöbb kórokozó is elpusztul.

Tipp haladóknak

A gombásodás csökkentésében segíthet a komposztkeret oldalának perforálása is, így biztosítva a levegő áramlását. Használhatunk komposzt-aktivátort is, amely serkenti a jótékony mikroorganizmusok szaporodását.

Képek: Pixabay

Ezért nem virágzik a leander – 7 gyakori hiba

2025. július 24. 11:10

Hiába a gondos öntözés és buja lomb, ha a leander nem virágzik? Mutatjuk, mi állhat a háttérben, és hogyan virágoztathatja meg!

Vertikális kert és ehető ágyás – így kertészkedünk idén

2025. július 23. 08:10

A kertészkedés nemcsak hasznos, de idén is divatos: bemutatjuk, mely trendek formálják a kerti terek jövőjét a szakértők szerint.

Július 25-ig szavazhatunk! Melyik faj legyen a 2026-os Év madara?

2025. július 23. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) "Év madara" programjának célja, hogy a jelölt madárfajok, és végül a győztes faj életmódjával, szokásaival és élőhelyével közelebbről megismerkedjen a nagyérdemű.

Ezektől a fáktól lesz élhető a kert a hőségben

2025. július 22. 14:10

Egy jól megválasztott fa nemcsak árnyékot nyújt, hanem javítja a kert mikroklímáját, és hosszú távon is komfortosabbá teszi a környezetünket.

Nyár végi feladatok a kertben – szürethajrában

2022. augusztus 23. 05:37

A növények terén egybecsúsztak idén a teendők, így egyszerre van fűszerszüret, gyümölcsbetárolás, a chili és más paprikafajták szedése, a paradicsom érése és egy utolsó kör uborka indítása palántáról természetesen.

Gilisztakomposzt előállítása otthon, egyszerűen II. rész

2025. március 28. 05:40

Milyen hibák miatt válhat büdössé a komposzt? Mit szabad adni a gilisztáknak, és mi tilos?

Sürgős tennivalók a kertben, még a tél beállta előtt

2024. november 13. 14:40

Mindezt pár nap, így akár egy hétvége alatt is el lehet végezni, kiváltképp, ha jó idő van, ezért érdemes kesztyűt húzni és megtenni, amit még meg kell tennünk odakint.

Így jártam az erdőalja veteményessel

2022. szeptember 10. 10:36

Ha már hobbikert és gyakorlati tippekről van szó, akkor az idei új kísérletem, az erdőalja veteményeskert tapasztalatairól is érdemes beszélni.