Agrárközélet
Agrárközélet

Együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem és az FKF Nonprofit Zrt.

Együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem és az FKF Nonprofit Zrt.

Szent István Egyetem

Az FKF Nonprofit Zrt. és a Szent István Egyetem (SZIE) Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara 2019. június 19-én, ünnepélyes keretek között hosszú távú együttműködési megállapodást kötött.

A megállapodást Nagy László, a Fővárosi Közterület-fenntartó vezérigazgatója, Dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora és Balláné dr. Erdélyi Márta, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar dékánhelyettese látta el kézjegyével.

Az együttműködési megállapodás általános célkitűzése

Az együttműködési megállapodás célja egyfelől a hazai és nemzetközi képzés és kutatás általános jellegű támogatása, másfelől annak elősegítése, hogy – a települési eredetű zöldhulladék és az abból készíthető komposzt mezőgazdasági hasznosításával, ennek növény- és talajvédelmi vonatkozásaival kapcsolatos kutatásokkal – a mezőgazdasági tudományok területén erősödjön az oktatás, az innováció és a gazdasági gyakorlat kapcsolatrendszere.

Az együttműködés tárgya és célja:

  • hallgatók fogadása szakmai gyakorlaton, mérnöki gyakorlaton, tanulmányutakon
  • szakdolgozati, diplomadolgozati és doktori kutatási témák közös meghirdetése
  • hallgatói ösztöndíj programok kidolgozása
  • együttműködés duális képzések kialakítása során
  • gazdaságfejlesztési és kutatási pályázatokban való közös részvétel
  • közös kutatási programok indítása

Az FKF Nonprofit Zrt. a megállapodás keretében a fent említett szakterületen végzett tevékenysége során együttműködőként számít a SZIE magas színvonalú szellemi, szakmai, illetve tudományos hátterére.

A megállapodás lehetővé teszi a Társaság számára, hogy tevékenységét naprakész tudományos ismeretekre, értékelésekre támaszkodva, minőségileg magasabb szinten lássa el, valamint lehetőséget adjon a SZIE szakjain tanuló egyetemi hallgatók ismereteinek bővítésére. A jelen megállapodás fokozhatja az Egyetem különböző szintű képzési és kutatóhálózati tevékenységének hatékonyságát.

Mind az FKF, mind a SZIE kifejezték közös érdekeltségüket abban, hogy a települési eredetű zöldhulladék és az abból készíthető komposzt mezőgazdasági hasznosításával, ennek növény- és talajvédelmi vonatkozásaival kapcsolatos kutatások intézményi háttere megerősödjön.

Közös Agrárpolitika: a jövőről tanácskoztak a közép-kelet-európai agrárszervezetek

2019. december 7. 13:01

Az agrárszervezetek a találkozón a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről tanácskoztak, közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben rögzítették, hogy összehangolják tevékenységüket a 2020-2027 közötti európai uniós agrárpolitika kereteinek és pénzügyi forrásainak kialakítása során.

Big Data: az adatok megfelelő elemzése igazi versenyelőny

2019. december 7. 08:37

Napjainkban már a mezőgazdaságban is lehetőségünk van a különböző folyamatok során keletkező adatok folyamatos rögzítésére, illetve tárolására.

Korlátozott MKR elérés decemberben

2019. december 7. 04:38

Az adatbeépítés miatt a MKR és a MePAR 2019. december 2. és 16. között korlátozottan érhetők el. – áll az Államkincstár közleményében.

Kína nyitna az amerikai szójabab és sertéshús felé

2019. december 6. 13:46

A világ két legnagyobb gazdasága immár 17 hónapja áll egymással kereskedelmi konfliktusban, amelynek megoldására a felek jelenleg egy részmegállapodás előkészítésén dolgoznak.

Öntözési és vízgazdálkodási intézetként működik tovább a szarvasi agrárkar

2019. november 22. 09:02

Az intézet elsődleges feladata az agronómiai, biológiai, ökológiai, talajtani és környezettudományi diszciplínákhoz kapcsolódó szakirányú továbbképzések szervezése, tudományos kutatásokban való részvétel, továbbá kutatás-fejlesztés a mezőgazdasági vízgazdálkodás és öntözés területén.

Új rektor a Szent István Egyetem élén

2018. november 5. 14:28

Áder János köztársasági elnök 2018. október 1-jén nevezte ki a Szent István Egyetem rektorává dr. Palkovics László egyetemi tanárt a Sándor-palota Tükörtermében.

Kockázatok és nehézségek a repce tavaszi klórpirifoszos kezelésének időzítésében

2019. február 26. 09:44

Az őszi káposztarepce tavaszi növényvédő szeres kezelései során gyakran használunk olyan rovarölő szert, ami a méhekre mérsékelten, vagy éppen kifejezetten veszélyes. Ezeknek a készítményeknek az engedélyokirata a kijuttatás legutolsó időpontját is meghatározza.

Több mint 3200 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait a Szent István Egyetemen

2018. szeptember 4. 07:56

Tegnap megnyílt a Szent István Egyetem (SZIE) 2018/2019-es tanéve.