Télen gyakori a megfázás és én magam is azt tapasztalom, hogy egyik náthából a másikba szaladok a dolgos mindennapokban. Viszont ilyenkor van az, hogy előkapom a házipatikát és végignézem a téli fűszereket, melyek nem hiányozhatnak a konyhámból.
A szezonális étkezésből ismerhetjük már, hogy míg nyáron a hűtő ételek vannak döntő többségében – itt a mentás koktéltól egészen a fagylalton át a friss gyümölcsökig minden belefér -, majd télen jönnek a nehezebb ételek, mely zárul akár egy töltött káposztával az év végén. De a fűszerek terén is vannak segítőink, melyek szezonálisan hozzájárulnak az egészségünkhöz.
Kakukkfű teától az illóolajig
Körülbelül 350 különféle örökzöld, talajtakaró vagy boltozatos alakú cserje, félcserje, vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő faj, hibrid faj összefoglaló neve. Európa, Ázsia és Észak-Afrika mérsékelt övi területein honosak. Népies nevei: balzsamfű, démutka, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor.
Télen kiváló náthaűző, akár teaként isszuk, akár inhalálásra használjuk, de illóolajként szükség esetén szintén bevethető.
Hársfa virágzata teaként is mennyeien finom
Emlékszem gyerekkoromban rengeteg hársfateát ittunk, főleg megfázásos időszakban. Nyákoldó hatású, jó köhögésre is, és nagyon finom is, ha mézzel ízesítjük.
Fahéj, kardamom, gyömbér
A fahéj, a kardamom, a gyömbér, a kurkuma, a chili mind a fűtő élelmiszerek közé tartozik. Használjuk bátran a téli időszakban, mert természetes módon emelik a testhőt (magas vérnyomással nem javasolt), így ha fázósak vagyunk, akkor ezekkel a fűszerekkel kicsit ezen is segíthetünk!

Régebben főztem is belőle kencét magunknak kézre és lábra: shea vajjal vagy kókuszzsírral összefőzve, majd visszahűtve egy üvegcsében sokáig eltárolható krémként.
Szerecsendió – az idegrendszer nyugtatója
A szerecsendió aromája melegséget és nyugalmat áraszt, tökéletes kiegészítője a téli ételeknek.
Nyugtatja az idegrendszert, és segít a stressz enyhítésében. Javítja az alvás minőségét, ha lefekvés előtt fogyasztjuk. Serkenti az emésztést, különösen nehéz ételek után. Szórjuk tejhez, krémlevesekhez vagy karácsonyi süteményekhez!
Vanília – az édes kényeztető
A vanília kellemes, megnyugtató aromája nemcsak desszertekhez, hanem gyógyteákhoz is tökéletes választás.
Nyugtató hatással van az idegrendszerre, csökkenti a szorongást. Gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek a sejtek regenerálásában. Adjuk teákhoz, forró csokoládéhoz vagy süteményekhez!
Kiemelt kép: Pixabay