Házikert

Variációk szervestrágyára a sok termésért

Agrofórum Online

A tápanyag-utánpótlás világában a szervestrágyázás az, ami a legtermészetesebb, legfenntarthatóbb megoldást nyújtja még mindig, bár az is igaz, hogy ezt a műtrágyával észszerűen kombinálva lehet a legjobb eredményeket elérni. Nézzük, milyen alternatívák lehetnek szervestrágyákra!

Manapság sok olyan termesztésben lévő zöldség és gyümölcsfajta van, melynek önmagában a szervestrágya sokszor kevés, nem elég hatékony és éppen ezért üldözni semmiképp nem kellene a műtrágyákat, főleg nem azért, mert akár gyors megoldások is lehetnek vész esetén vagy lombtrágyázásnál. Viszont mint mindennek, a műtrágyáknak is megvannak a hátrányai is és alternatívái, szervestrágya formában.

Szervestrágyák két fő csoportja

Egyrészt szervestrágyának számít a növényi alapú, gyomokból, növényi ázalékokból és komposztból kevert trágyakeverékek. Másrészt az állati szervestrágya lesz a másik fő csoport, mely ugyanúgy növényeink táplálására a legjobb verzió. Természetesen ennek keveréke, amikor szakszerűen bekomposztáljuk az állati trágyát és növényi részeket, netán még megtámogatjuk baktériumkészítményekkel, gilisztahumusszal és egyéb hasznos kiegészítőkkel, akkor igazán szuper tápanyag-utánpótlási megoldást adunk növényeinknek.

Műtrágyák a szervestrágyázásnál?

Sokszor megfigyeltük saját kertészetünkben is, hogy az olyan kultúráknál, melyek sokkal jobban fejlődnek, ha megtámogatjuk hosszúhatású műtrágyával, a közegükben nem mindig bomlanak le teljesen a szemcsék, de a növény is annyira vitális, telis-tele tápanyaggal, hogy letermés után nemcsak a növényi részeket komposztáljuk be, de visszaforgatjuk a talajt, közeget is, hogy a bomlási folyamatok tovább tudjanak érvényesülni és a következő szezonban még hatékonyabb legyen a komposztos keverékünk. Ilyenkor gyakorlatilag semmi kijuttatott plusz anyag nem vész kárba, hanem visszakerül a körforgásba.

Állati trágyák egy kis gazdaságban

Mikor elkezdtünk gazdálkodni, akkor az egyik alapkoncepció az volt, hogy mindent újra tudjunk hasznosítani, mindent vissza tudjunk forgatni a természetes körforgásba. Így kerültek be az állatok közé a nyulak, baromfik és a mangalica is. A kertben keletkező gyomnövények 99%-át és a „nem piacos” terményt szinte teljes egészében felszippantották. Gyomokon hízlaltunk mangalicamalacokat vágósúlyig (plusz kiegészítéssel, de igen kevéssel), nyulakat, libákat, kacsákat (ez utóbbiak is szemestakarmány kiegészítéssel). Cserébe rengeteg állati szervestrágyánk keletkezett. Míg a csirketrágyát szükséges keverni, komposztálni, hígítani, mert kiégetheti töményen a növényeket, addig a többi trágyát nem feltétlen kell pluszban komposztálni. Egy időben az ólakból egyenesen a növények alá hordtuk, ma már komposztáljuk az egységesebb eloszlás érdekében. Mivel sok esetben mélyalmosan tartjuk az állatainkat és rengeteg szalmát használunk alájuk, így nagyon tartalmas komposztot is tudunk ezzel a keverékkel gyártani.

Növényi szervestrágyák és levek

Nagy követői vagyunk a növényi leveknek és gyakran 200 literes hordókban erjesztjük a csalánlevet, porcsinkalevet, diólevelet és mindenféle más növény részeit. A kiázott leveleket és növényi maradványokat úgyis leszűrjük a kijuttatás előtt, ezek is mennek bele a komposztálóba. Ugyanígy visszaforgatjuk a paprika, paradicsom, chilipaprika és még a nem gyöktörzsekkel szaporodó fűszernövények növényi részeit, ahogyan a gyomokat is.

Az erősen tarackoló növényi részeket viszont nem komposztáljuk, mert pillanatok alatt beszövik a komposztdombot, ami az átforgatásoknál lesz egyrészt nehézség, és ki vágyik arra, hogy tarackos, mentás legyen mondjuk a még „szűz” talaja.

Összességében akkor járunk el jól, ha kombináljuk a tápanyagok visszapótlásának lehetőségeit és bár a szervestrágya bőven lehet túlnyomó többségben, nem minden esetben kell idegenkedni a szervetlen visszapótlási lehetőségektől sem.

Téli veteményeskert: mit szüretelünk télen?

2025. december 10. 05:40

A téli betakarítás nemcsak gazdaságos, hanem különleges élményt is nyújt: friss, vitamindús zöldségek kerülhetnek ilyenkor is az asztalra.

Medinilla megmentése: amikor minden perc számít

2025. december 8. 14:10

A medinilla megmentése sokszor csak néhány apró finomhangoláson múlik, de ha rossz irányba indulunk, gyorsan elveszíthetjük a növényt.

Abélia: egy értékes cserjénk filmcímbe illő névvel

2025. december 8. 05:40

Az abélia nemcsak szép, hanem környezetbarát választás is. Virágai hosszú ideig kínálnak nektárt a méheknek és más beporzóknak.

Szobanövények: téli növényvédelem a lakásban

2025. december 7. 05:40

A szobanövények téli növényvédelme főként a megelőzésről, a párásításról, a helyes öntözésről és az időben elkapott kártevőkről szól.

Szervestrágya-kijuttatás: juh- és kecsketrágya

2023. október 11. 05:40

A szénával és gabonával táplált juhok és kecskék trágyája sokkal erősebb, mint a legelő állatoké. Az a legjobb, ha közvetlenül felhasználás előtt komposztáljuk, vagy ősszel trágyázzuk vele a területet.

Hígtrágya vagy fermentációs maradék: melyik jobb a földnek?

2024. július 23. 08:10

Svájci kutatók azt vizsgálták, hogy a biogázüzemekből kikerülő, fermentált biotrágyának változik-e a hatása a termőföldre.

Hónapos retek hajtatása

2020. január 22. 05:36

A hazai hajtatott retek sajátossága - amiben némileg eltér az áruházláncokban kapható importtól - nagyobb, átmérője meghaladja a 4-5 cm-t, és levelekkel együtt, csomózva kerül forgalomba.

A szerves trágya vagy a műtrágya jobb a növények számára?

2022. október 5. 04:37

Jobb a szerves trágya a növénynek, mint a műtrágya?