Házikert

Vigyázzunk a lampionvirággal, hajlamos a terjedésre

Agrofórum Online

A lampionvirág, vagyis Physalis alkekengi nemcsak szemet gyönyörködtető dísznövény, hanem érdekes múltú, sokoldalú növény is. Élénk narancssárga és piros hólyagokba rejtett ehető bogyóival igazi őszi ékessége a kerteknek.

A lampionvirág termesztése és felhasználása számos lehetőséget kínál a kertészeti szépségétől kezdve az ízletes, édes gyümölcsökig és a hagyományos gyógyászati alkalmazásokig – azonban mérgezőség miatt óvatosan kell bánni vele.

Első ránézésre leginkább dekoratív értékével hívja fel magára a figyelmet, hiszen narancssárga vagy piros, papírszerű hólyagjai látványosak a kertben. Bár virágnak nevezzük, a növény valódi érdekessége a hólyag belsejében rejtőző apró bogyó, amely ugyan ehető, azonban nagyon oda kell figyelni, hogy megfelelően érett legyen, különben mérgező.

Termesztése

A növény gondozásánál és fogyasztásánál óvatosnak kell lenni. Az éretlen gyümölcsök mérgezőek lehetnek, ezért sosem szabad azokat idő előtt leszedni. Termesztése különösen hálás feladat azok számára, akik egy látványos, ősszel díszítő növényt keresnek a kertjükbe.

Ahhoz, hogy a hólyagok szépek, élénk színűek és tartósak legyenek, először is megfelelő helyet kell választanunk a növény számára. A lampionvirág leginkább napos vagy félárnyékos helyen fejlődik a legjobban, de a napsütés előnyei nyilvánvalóbbak a hólyagok színének intenzitásában és a növény általános egészségében.

Fontos, hogy jól áteresztő, közepesen tápanyagdús talajba ültesse, mert a pangó víz károsíthatja a gyökereket, és a növény növekedése visszamaradhat. A kertésznek érdemes a talajt gazdagítani komposzttal vagy érett trágyával, hogy a növény számára folyamatosan elérhetők legyenek a tápanyagok.

Amikor a növény elkezd hajtani, figyeljünk arra, hogy rendszeres öntözést biztosítsunk neki, különösen a virágzás és a hólyagképződés időszakában. Azonban fontos a mértékletesség, mert a túlöntözés itt is gyökérrothadást okozhat.

A lampionvirág terjedésre hajlamos, ezért érdemes gyökérhatárolót alkalmazni, hogy ne szaporodjon el túlzottan a kertben. Ha kisebb helyre szeretnénk korlátozni, akkor cserépben is nevelhető, de ebben az esetben különösen figyeljünk az öntözésre, mivel a cserépben lévő talaj gyorsabban kiszárad.

A gondos metszés a következő évi növekedést is serkentheti. Az őszi visszavágás során távolítsuk el az elszáradt szárakat és leveleket, hogy a növény következő tavasszal erősebben hajtson ki.

Menjünk biztosra az érését illetően!

Az érés során a hólyagok színe először zöld, majd fokozatosan narancssárga lesz, ami jelzi, hogy a bogyók kezdenek beérni. A termés érését a hólyag színének változásával lehet követni: amikor a hólyag narancssárgára vált, a bogyó általában készen áll a szüretelésre.

A betakarítás idején a legjobb, ha a hólyagokat akkor szedjük le, amikor teljesen kifejlődtek és elérték élénk színüket. Ha díszítő céllal szeretnénk a hólyagokat felhasználni, hagyjuk őket a növényen, amíg teljesen meg nem száradnak, így tovább megőrzik szépségüket.

Téli veteményeskert: mit szüretelünk télen?

2025. december 10. 05:40

A téli betakarítás nemcsak gazdaságos, hanem különleges élményt is nyújt: friss, vitamindús zöldségek kerülhetnek ilyenkor is az asztalra.

Medinilla megmentése: amikor minden perc számít

2025. december 8. 14:10

A medinilla megmentése sokszor csak néhány apró finomhangoláson múlik, de ha rossz irányba indulunk, gyorsan elveszíthetjük a növényt.

Abélia: egy értékes cserjénk filmcímbe illő névvel

2025. december 8. 05:40

Az abélia nemcsak szép, hanem környezetbarát választás is. Virágai hosszú ideig kínálnak nektárt a méheknek és más beporzóknak.

Szobanövények: téli növényvédelem a lakásban

2025. december 7. 05:40

A szobanövények téli növényvédelme főként a megelőzésről, a párásításról, a helyes öntözésről és az időben elkapott kártevőkről szól.

Miért lesz fás a karalábé és reped fel?

2023. július 29. 04:39

Az utóbbi években nem sikerül jól a karalábétermesztés, a legtöbb gumó fás belül és fel is szoktak repedni. Kérem szépen válaszukat! Miért lesz fás a karalábé, és miért reped fel?

Folyamatos a kajszi betakarítása - jó termésre számítanak a termesztők

2019. június 28. 12:03

A gyümölcsöt sokféleképpen lehet felhasználni, a friss fogyasztástól a fagyasztáson át a befőzésig.

Innovatív technológiák forradalmasítják a termények tárolását

2023. július 6. 18:30

A Martin Lishman Ltd. által kifejlesztett terménytárolási technológia segít a gazdáknak Nagy-Britanniában és világszerte optimalizálni a termények tárolását, csökkenteni az energiafogyasztást és biztosítani a magasabb minőségű termést.

Hogyan tároljuk télen a betakarított zöldségeket?

2023. november 8. 07:10

Az őszi betakarítás sokkal több zöldséget és gyümölcsöt eredményez, mint amennyit el tudunk fogyasztani. A termés egy részét le lehet fagyasztani, be lehet főzni, de a többit hűvös kamrában, pincében, sötét helyen kell tárolni. Kérdés, hogy hogyan?