Növénytermesztés
Növénytermesztés

Bizakodóak a nagy európai uniós búzatermelő országok

Bizakodóak a nagy európai uniós búzatermelő országok

Syngenta Blog

A négy legnagyobb európai uniós búzatermelő bizakodó jelentéseket adott azt követően, hogy a tavaly nyári és az idei kora tavaszi aszály után megjött az eső – tudósított a Reuters.

Franciaországban a búza 79 százaléka jó, vagy egyenesen kiváló állapotban van, így szép termés várható. A FranceAgriMer illetékese, Catherine Cauchard elmondta, hogy éppen időben fordult csapadékosra az időjárás, ami azért is jó hír, mert a gazdák 3 százalékkal növelték az őszi búza vetésterületét.

A második legnagyobb termelő, Németország konkrét adatokkal is szolgált. Eszerint idén 19,8 százalékkal 24,28 millió tonnára bővül a termés. A múlt évi aszály nemcsak kisebb hozamot okozott, hanem a talaj víztartaléka is elenyésző volt, így az idei termés is súlyosan károsodott volna, ha nem érkezik meg a csapadék. Német elemzők ugyanakkor a gazdákra hivatkozva azt írták, hogy örülnének, ha minden héten jönne egy kis eső.

Nagy-Britanniában attól tartottak áprilisban, hogy megismétlődik a tavalyi hosszú aszály, ami miatt csupán 14,0 millió tonna búzát takaríthattak be. Most viszont átlagon felüli termés várható. Amint Benjamin Bodart, a CRM AgriCommodities igazgatója elmondta, 15,5 millió tonnára módosították az idei termés-előrejelzést a korábbi 15,1 millió tonnáról.

Lengyelországban a közelmúlt nagy esőzései ellensúlyozták az áprilisi szárazságot, mondta Wojtek Sabaranski, a Sparks Polska elemzője, aki szerint ha megérkezik az ígért további csapadék, várhatóan 10,9 millió tonnára emelkedik a tavalyi 9,7 millió tonnáról a termés.

Jó termésben bíznak a zalai gazdák

2019. szeptember 19. 12:36

Zala megyében az őszi időszakban 6500 hektár napraforgó, 29 551 hektár kukorica, 5354 hektár szója és 140 hektár cukorrépa vár betakarításra.

Elérhető az őszi búza kísérlet eredménye

2019. szeptember 16. 13:59

Összesen 45 őszi búzafajtát teszteltek az ország tíz különböző pontján a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács posztregisztrációs kísérletében. Az eredményekről egy összefoglaló kiadvány készült a gazdálkodók számára.

A repce vetésének kedvezett a csapadékos idő

2019. szeptember 11. 10:17

Országszerte zajlik a repce vetése, a csapadékos időjárás kedvező hatással van a magok fejlődésére.

Szeptember 15: fontos határidő közeleg!

2019. szeptember 10. 12:09

Szeptember 15-éig kell megfizetni a kárenyhítési hozzájárulást, szeptember 30-áig lehet aszálykárt bejelenteni.

Aszálykár: hiába várják a gazdák a segélyt

2018. december 23. 12:28

Az ország több tartományában 25 százalékkal is csökkent a gabonatermés, mint például az északnyugati Alsó-Szászországban, ahol több mint 4 ezer támogatási kérelmet nyújtottak be.

Fantasztikus magyar sikerek az év utolsó nagy nemzetközi borversenyén

2019. szeptember 6. 14:45

A legtöbb aranyat a magyar pincészetek közül ezúttal is a Varga szerezte, de mellettük több hazai pincészet is kiemelkedően szerepelt.

Az aszály több mint százezer hektár erdőt pusztított ki Németországban tavaly óta

2019. augusztus 3. 14:16

Hőség idején erdőtüzek, a hőséghullámok végén heves viharok tizedelik az állományt, és a tavalyi nagy aszály miatt az idei szárazság és hőség a legyengült és a kártevőknek kiszolgáltatott fákból álló erdőkre sújtott le.

Egy szőlőfajta története - Teutonoktól a Rizling nemzedékig

2019. április 28. 06:34

A fajta népszerűségének és sikerének fenntartása érdekében a Német Borászati Intézet létrehozta a „Rizling nemzedék” elnevezésű szervezetet, amely a 35 évesnél fiatalabb gazdákat buzdítja a rizling kultúra fejlesztésére, ápolására.