Növénytermesztés
Növénytermesztés

Bizakodóak a nagy európai uniós búzatermelő országok

Bizakodóak a nagy európai uniós búzatermelő országok

Syngenta Blog

A négy legnagyobb európai uniós búzatermelő bizakodó jelentéseket adott azt követően, hogy a tavaly nyári és az idei kora tavaszi aszály után megjött az eső – tudósított a Reuters.

Franciaországban a búza 79 százaléka jó, vagy egyenesen kiváló állapotban van, így szép termés várható. A FranceAgriMer illetékese, Catherine Cauchard elmondta, hogy éppen időben fordult csapadékosra az időjárás, ami azért is jó hír, mert a gazdák 3 százalékkal növelték az őszi búza vetésterületét.

A második legnagyobb termelő, Németország konkrét adatokkal is szolgált. Eszerint idén 19,8 százalékkal 24,28 millió tonnára bővül a termés. A múlt évi aszály nemcsak kisebb hozamot okozott, hanem a talaj víztartaléka is elenyésző volt, így az idei termés is súlyosan károsodott volna, ha nem érkezik meg a csapadék. Német elemzők ugyanakkor a gazdákra hivatkozva azt írták, hogy örülnének, ha minden héten jönne egy kis eső.

Nagy-Britanniában attól tartottak áprilisban, hogy megismétlődik a tavalyi hosszú aszály, ami miatt csupán 14,0 millió tonna búzát takaríthattak be. Most viszont átlagon felüli termés várható. Amint Benjamin Bodart, a CRM AgriCommodities igazgatója elmondta, 15,5 millió tonnára módosították az idei termés-előrejelzést a korábbi 15,1 millió tonnáról.

Lengyelországban a közelmúlt nagy esőzései ellensúlyozták az áprilisi szárazságot, mondta Wojtek Sabaranski, a Sparks Polska elemzője, aki szerint ha megérkezik az ígért további csapadék, várhatóan 10,9 millió tonnára emelkedik a tavalyi 9,7 millió tonnáról a termés.

A hat tonnát is meghaladja az őszi búza termésátlaga Tolna megyében

2019. július 19. 08:03

Az idei termésátlag országos összehasonlításban Tolna megyében a legjobb, az aszályos ősz és tél után a májusi csapadék segítette a kalászosok fejlődését.

Vertikális farmok lehetnek az emberiség megmentői

2019. július 17. 08:36

A növényeket termőtalaj nélküli, úgynevezett hidropóniás rendszerek segítségével termesztik, a napfényt pedig ledes világítótestek szimulálják, már-már tökéletesen.

Lencsetermesztés: új őszi fajtákkal, kiszámítható piaci viszonyok nélkül

2019. július 16. 08:08

A hazai növénytermesztési szerkezetben – elsősorban nagyfokú ökológiai érzékenységük miatt – a magfehérje pillangósok termesztése háttérbe szorult, az értékesítés biztonsága is alacsony.

A repce és az árpa gyengébb, a búza megfelelő minőségű

2019. július 15. 08:47

Az étkezési búzák fehérje- és sikértartalma megfelelő, sütőipari értékcsoport szerint jellemzően a B1 és B2-es besorolásúak, teljesítve ezzel a hazai malomipar követelményeit. Az első tételek alapján nincs ok aggodalomra, de ünneplésre sem. Minőség szempontjából jó-közepes évre számíthat a szántóföldi ágazat.

Aszálykár: hiába várják a gazdák a segélyt

2018. december 23. 12:28

Az ország több tartományában 25 százalékkal is csökkent a gabonatermés, mint például az északnyugati Alsó-Szászországban, ahol több mint 4 ezer támogatási kérelmet nyújtottak be.

Egy szőlőfajta története - Teutonoktól a Rizling nemzedékig

2019. április 28. 06:34

A fajta népszerűségének és sikerének fenntartása érdekében a Német Borászati Intézet létrehozta a „Rizling nemzedék” elnevezésű szervezetet, amely a 35 évesnél fiatalabb gazdákat buzdítja a rizling kultúra fejlesztésére, ápolására.

Kiváló exportcikk a magyar kajszibarack

2017. június 26. 13:55

Amíg a magyar fogyasztók a klasszikus kajsziillatot és -zamatot keresik, addig Németország brutális mennyiséget vásárol belőle.