Növénytermesztés
Növénytermesztés

Csalódást keltő egyelőre a betakarított árpa, ennél többet vártak Békésben

Csalódást keltő egyelőre a betakarított árpa, ennél többet vártak Békésben

Agrofórum Online

Nőtt az őszi árpa vetésterülete tavalyhoz képest Békésben, és a termésátlag is jobb lett, de mégsem elégedettek a helyi gazdák, mert ennél nagyobb hozamot vártak.

A tavalyi év sok tekintetben katasztrofálisra sikeredett a magyar mezőgazdaságban, a páratlan mértékű aszály alaposan megtépázta a hozamokat. 2022-ben az öt fő kalászos növényünk (búza, árpa, rozs, zab és tritikálé) betakarított mennyisége nem érte el a 6 millió tonnát.

Az őszi árpa – némileg meglepő módon – tavaly meglehetősen jól szerepelt, hiszen az utóbbi évek második legnagyobb termésmennyiségét produkálta. A Dél-Dunántúl minden megyéjében, illetve másik három megyében is jobb eredményt értek el vele a gazdák, mint 2021-ben.

Idén is javában tart már az árpa aratása, ám Békésben gyengébb lett a termés a vártnál, pedig sokan úgy gondolták, hogy a lényegesen kedvezőbb időjárás miatt nem lesz lehetetlen jelentősen felülmúlni a tavalyi hozamokat. Most azonban úgy tűnik, hogy az eredmények csalódást keltőek.

Az őszi árpa 90–95 százalékát már learatták Békésben, a termésátlag pedig 5,2 tonna/hektár, ami jobb, mint tavaly, de a várakozástól elmarad.

Az alacsonyabb hozamok okai között szerepel a különböző betegségek megjelenése (vírusos, gombás betegségek, rozsdák). A hektolitersúly nagyon rossz – olvasható a beol.hu megyei hírportálon. Békés megyében ebben az esztendőben 45 677 hektáron vetettek őszi árpát.

A helyi betakarítási bizottság kiemelte, hogy 2022-höz képest Békésben a vetésterület az őszi árpánál 47 százalékkal nőtt. Míg az őszi vetésű növényeknél a 2021/2022-es tenyészidőszakban csupán 240 mm csapadék esett, a 2022/2023 év ugyanezen időszakában már 469 mm, vagyis majdnem a duplája.

Ami a többi kultúrnövényt illeti, a búzánál a learatott csekély mennyiségből egyelőre nem lehet pontos következtetést levonni, nagyjából 5 tonna/hektár körül alakul az eddigi hozam. Az őszi káposztarepce betakarítása megkezdődött, Orosháza, Békéscsaba környékén 20 százaléknál, megyei szinten 10 százaléknál tart. A termés 2,8–3,6 tonna/hektár között alakul. A magborsó betakarítása elkezdődött, 30 százalékon áll. A vihar és az eső kártétele meglátszik, ezek nélkül több termés lehetett volna.

(Fotó: AgroVario Kft./Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

72–75 ezer forintos induló búzaárról szólnak idén a hírek

2024. május 26. 08:10

Az ukrán és az orosz búza is beszabadult az európai piacra, ami alapvetően változtatta meg a korábbi helyzetet.

Növelje a nitrogénfelhasználás hatékonyságát Best4N! repcehibridekkel

2024. május 24. 08:10

A nitrogénfelhasználás hatékonyságának optimalizálása a repcetermesztésben alapvető fontosságú az okszerű és költséghatékony tápanyagutánpótlás szempontjából.

Csökkentett műtrágyafelhasználást, a biodiverzitás védelmét szolgáló fejlesztések

2024. május 22. 15:40

A BlueN biostimulátor és Instinct nitrogén stabilizátor segítségével a gazdálkodók csökkenthetik a műtrágyafelhasználást.

A hatékony vetőmagkezelés hozzájárul a növények egészséges fejlődéséhez

2024. május 17. 16:10

A Corteva vetőmagkezelés fejlesztése során egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a biostimulátorok, amelyek mikroorganizmusokat, például gombákat és baktériumokat, valamint növényi és algakivonatokat tartalmazhatnak.

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb kukoricatermelője

2021. február 10. 05:38

Éves 347,05 millió tonnás terméssel kukoricatermelésben világelső az Egyesült Államok.

Esős aratást, lisztharmat-fertőzést és 6-8 tonnás búzát várnak a gazdálkodók

2019. május 30. 11:40

Kucskár Tibor szerint esős aratást jósolnak a meteorológusok, Dávid Dániel pedig 6-8 tonnás termésátlagot vár a búzában. Révész László a lisztharmat elleni védekezés fontosságára hívta fel a figyelmet az Agrofórum legújabb videójában.

Növénytermesztés Képgaléria Videó

Önvezető kombájnflotta

2020. augusztus 13. 04:36

A Cognitive Agro Pilot rendszert arra tervezték, hogy a vezetőnek csak a betakarítás minőségére kelljen figyelni, mivel a kombájnt a robotasszisztens vezeti.

Ötvenmillió tonnához közelít az ukrán betakarítás

2023. január 9. 06:47

A gazdálkodók 10,7 millió hektáron takarítottak be termést, a gabonatermés átlagosan 4,64 tonnát tesz ki hektáronként.