Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Ismét intenzív a mezei pocok szaporodása

Ismét intenzív a mezei pocok szaporodása

Agrofórum Online

Január után februárban is az átlagosnál sokkal kevesebb csapadék esett. Az ország középső tájegységeiben ez mindössze 10-20 mm közötti mennyiséget jelent. Az átlagosnál kissé melegebb időben a napi párolgás a talaj felső rétegében ebben az időszakban már eléri a 2,5-3 millimétert is.

Jelenleg porzik a határ, és a tavaszias idő ellenére nehézkesen fakad az őszi káposztarepce és a kalászos gabonák. Hiába szórták ki az nitrogén fejtrágyák első adagját már hetekkel ezelőtt, bemosó csapadék híján nem tudja hatását kifejteni. A növények intenzívebb fejlődését csak egy nagyobb eső tudná kedvező irányba befolyásolni. Pozitív hatása a szárazságnak, hogy a tavaszi vetésű árpa és zab jó minőségben kerül a talajba, illetve folyamatosan lehet végezni a többi aktuális talajmunkát.

Ebben az évben már végképp neonikotinoid csávázószer nélkül vagyunk kénytelenek elvetni a napraforgó és kukorica vetőmagot. Ez a helyzet különösképpen felértékeli a vetésre kerülő területek talajlakó kártevő fertőzöttségének ismeretét. A drótférgek és a cserebogár pajorok már megkezdték felfelé mozgásukat telelési mélységükből a talajok felsőbb rétegébe, ahol kiéhezve várják az elvetésre kerülő magot.

A gazdálkodás mai színvonalán senki sem engedheti meg magának, hogy a megtervezett tőszám akár néhány százaléka is hiányozzon növényvédelmi okokból. Talajlakó kártevők esetében már négyzetméterenként 1-2 db drótféreg és cserebogár pajor jelenléte képes akkora kárt okozni, hogy megtérüljön a talajfertőtlenítés költsége. A tábla két átlója mentén elvégzett talajvizsgálat akkor ad megbízható eredményt, ha legalább 5-6 hektáronként átvizsgáljuk a talaj felső rétegét egy ásónyom mélységig. Az összegyűjtött talajlakó kártevők számát mindig darab/ négyzetméterben kell megadni.

Könnyebben kivitelezhető a búzacsomós csalogató módszer, melynél a „feketén” tartott talajba búzacsomókat vetünk, mely odavonzza a talajlakó kártevőket, így azok könnyen megszámolhatók. Kereskedelmi forgalomban kapható a drótférgek csalogatására alkalmas WW/10 jelű csapda (Csalomon).

A téli viszonylag kevés csapadék és a télvégi szárazság kevés mezei pockot pusztított el, ezért ismételten intenzív a kártevő szaporodása. A kártevő elleni védekezés a veszélyességi küszöbérték (2 darab/100 négyzetméter lakott járat) felett minden gazdálkodó számára kötelező. Most még jól áttekinthető az őszi árpa és búza területek, valamint az évelő pillangósok mezei pocok fertőzöttsége. A védekezés megkezdéséhez engedélyt kell kérni az illetékes megyei kormányhivataltól, illetve együtt kell működni a helyben működő vadásztársasággal a mezei vadak riasztása érdekében.

Selyemfényű puszpángmoly: aktívak, idén még két nemzedékre lehet számítani

Néhány korai virágzású gyümölcsféle, így a mandula és a korai kajszi fajták már virulnak, de néhány kertészeti károsító is előjött telelőhelyéről.

Borsó: a vontatott kelés kedvez a csipkéző bogaraknak

Március második dekádjában folytatódott az igen változékony, de továbbra is csapadékmentes időjárási periódus. A meteorológiai előrejelzések szerint a hőmérsékleti változékonyság mellett a közeljövőben sem várható jelentősebb mennyiségű eső.

Itt az utolsó pillanat a metszés befejezésére

Az elmúlt héten folytatódott a tavasziasan enyhe idő, de a szárazság aggasztóan súlyos továbbra is. A kisebb csapadékok nem enyhítettek a talajok nedvességhiányán, az eddig eltelt két és fél hónapban 100-150 mm az elmaradt csapadék.

Elmaradhat a kalászosok bokrosodása és jön a vetésfehérítő is

Az elmúlt héten tovább folytatódott a kellemes tavaszi idő. A kiadós csapadékot hozó időjárási frontok továbbra is nagy ívben elkerülik a Kárpát-medencét. A talajok felső rétegében aggasztó mértékű a kiszáradás. Az áttelelt növények fejlődését most nem a hőmérséklet, hanem a vízhiány gátolja.

Kedvez az időjárás az őszi vetéseknek, azonban egyre intenzívebb a mezei pocok fertőzés

A korábbi kedvezően alacsony mezei pocok fertőzés erősödése figyelhető meg szinte minden tájegységben.

2018. október 9. 09:33

Tovább fokozódik a mezei pocok és a vetési bagolylepke kártétele

A mezei pocok kártétele most elsősorban az évelő pillangós területeket, az őszi káposztarepce és kalászos vetéseket fenyegeti, mert a rágcsálók betelepedése már megindult az árokpartok, ruderális területek irányából. Az őszi káposztarepce területeinken pedig fokozódik a vetési bagolylepke lárvájának a kártétele is.

2018. október 17. 08:54

Mérjük fel a mezei pocok fertőzöttséget!

A mezei pocok veszélyes kártevőnek minősül, ellene a védekezési kötelezettséget jogszabály írja elő.

2018. október 13. 09:18

Idén is problémát okozhatnak a mezei pockok

Bár a védekezés nem egyszerű, számos praktika áll a termelők rendelkezésére, amivel megelőzhető a szántóföldeken és a gyümölcsösökben okozott kár.

2018. február 19. 11:42