Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Még nagyobb veszélyben a vadgesztenyék és rajzik a cserebogár is

Még nagyobb veszélyben a vadgesztenyék és rajzik a cserebogár is

Agrofórum Online

A gyümölcstermő növények túlnyomó többsége már virágba borult, csak a birs és a naspolya nem bontotta ki szirmait.

Április első dekádjára továbbra is a tavaszias időjárás volt a jellemző. Az elmúlt héten átvonult az ország felett egy csapadékzóna, de a maximális eső mennyisége nem haladta meg a 10-15 millimétert, ez is inkább a nyugati tájegységeket áztatta, másutt ennél jóval kevesebb csapadék hullott. Ez a kis eső csupán néhány napra enyhítette az egyre súlyosbodó aszályt.

A kajszi már elvirágzott, hozza hajtásait. Virágzása idején, a Duna-Tisza közén a fagyok alaposan megritkították a lehetséges termést, így ezekben a körzetekben az idén sem várható sok barack.

Több kártevő előbújt a tavaszi meleg hatására. Az áprilisi cserebogár tömegesen rajzik a homokhátsági területeken. Néhány térségben már a májusi cserebogár néhány egyedét is fogták a fénycsapdák. Ez most a májusi cserebogár V. törzse. A közvetlenül jelentkező lombrágás mellett ezekben a térségekben számolni kell a lerakott tojásokból kikelő cserebogár pajorok kártételével, mely egyaránt jelentkezik szántóföldön és kertészeti területeken.

A szilva virágzásával együtt megjelentek a poloskaszagú szilvadarazsak is. Bár létszámuk most még nem magas, de ez az érték minden bizonnyal növekedni fog. Sziromhullás idejére fel kell készülni az ellenük való védekezésre. Szintén megfigyeltek már az almafák virágain poloskaszagú almafadarazsakat is, bár még kis számban.

A főváros térségében megjelent a feromon csapdákban a keleti gyümölcsmoly, ezért figyelni kell a kártevő rajzásdinamikáját, az optimális védekezési időpont meghatározásához. Fontos az első nemzedék elleni védekezés jó időzítése, mert ezzel a további rajzások mértékét jelentősen csökkenteni lehet.

Ebben az évben a vadgesztenye aknázómoly első lepkéi korábban kezdték meg repülésüket. Létszámuk már most igen magas, ezért súlyosan veszélyeztetik az amúgy is sokat szenvedő gesztenyefákat. A korai rajzás miatt valószínűleg nem lesz elegendő egy jól időzített védekezés.

Inváziós kártevőink közül az amerikai lepkekabóca áttelelt egyedei fokozatosan bújnak elő téli rejtekhelyükről. Ha az időjárás egyre melegedő tendenciájában nem következik be váratlan lehűlés, nemsokára elkezdődik tojásrakásuk.

Az előző évben a kerti lisztecskék tömeges kártétele keserítette meg a kertészkedők életét. A téli időjárás keveset pusztított el belőlük, így az idei szezon sem lesz könnyebb ettől a rendkívül nehezen írtható kártevő miatt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reped és rothad a cseresznye és a meggy – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 13. 10:10

Az egymással érintkező gyümölcsök azonnal megfertőzik egymást. Védekezésre csak a később érő fajtáknál van lehetőség.

Mi lesz a jégveréssel letarolt állományokkal? – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 11. 17:10

Az őszi kalászos gabonák érése felgyorsult, az árpa az aszályos tájegységekben aratásra érett, de a búza is a viaszérés állapotában van.

Fokozódott a varasodás fertőzésének esélye - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 5. 09:40

Az alma- és körteültetvényekben a varasodás-fertőzés terjedési veszélye az elmúlt napok esőzései miatt jelentősen megnőtt.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye

2024. június 4. 14:40

Megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye, hiszen a „dunsztos” környezet kiválóan alkalmas a kórokozó inkubációjára.

Kiugró egyedszámmal rajzik a dióburok-fúrólégy

2021. augusztus 18. 08:32

Az augusztus közepéig tartó hőséget egy magas nedvességtartalmú atlanti eredetű hideg légtömeg söpörte ki a Kárpát-medencéből. Előtte a napi hőmérsékleti maximumok rendre 35 Celsius fok körül alakultak, és éjszaka sem csökkent a hőmérséklet 20 fok alá. A tikkasztó hőségben a kifejezetten napfényigényes növényeken is gyakori volt a napégés az extrém UV sugárzás következtében. A hónap második dekádja végére átmenetileg hűvösebbek a nappalok és az éjszakák, lehullott esőtől felfrissültek a növények.

A repcében nagy foltokban eltűnt a vetés – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2023. október 18. 18:10

Október közepére gyökeres változás állt be az időjárásban. Az eddig tartó, szokásosnál melegebb időjárást hirtelen hőmérsékletcsökkenés mellett hűvös idő váltotta fel, kevés esővel, és a derült éjszakákon a fagyzugos helyeken nulla fok alatti hőmérséklettel.

Puszpángmoly: mit fogott a csapda október második hetében?

2023. október 15. 14:10

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakmai irányításával működő selyemfényű puszpángmoly csapdahálózatának fogási adatait láthatják. A munkához az MTA ATK Növényvédelmi Intézetének Csalomon típusú csapdáit használják.

A hidegre fordult időjárás tömegesen vonzza a poloskákat – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. október 19. 10:10

Október közepén gyökeres változás állt be az időjárásban. Az eddig jobbára az átlagosnál melegebb időjárást egy csapásra kisöpörte a Kárpát-medencéből egy hidegfront. A hideg levegő hozott némi csapadékot, de érzékelhető mennyiségben csupán a nyugati tájegységekben és a keleti tájegységekben esett.