Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Még nagyobb veszélyben a vadgesztenyék és rajzik a cserebogár is

Még nagyobb veszélyben a vadgesztenyék és rajzik a cserebogár is

Agrofórum Online

A gyümölcstermő növények túlnyomó többsége már virágba borult, csak a birs és a naspolya nem bontotta ki szirmait.

Április első dekádjára továbbra is a tavaszias időjárás volt a jellemző. Az elmúlt héten átvonult az ország felett egy csapadékzóna, de a maximális eső mennyisége nem haladta meg a 10-15 millimétert, ez is inkább a nyugati tájegységeket áztatta, másutt ennél jóval kevesebb csapadék hullott. Ez a kis eső csupán néhány napra enyhítette az egyre súlyosbodó aszályt.

A kajszi már elvirágzott, hozza hajtásait. Virágzása idején, a Duna-Tisza közén a fagyok alaposan megritkították a lehetséges termést, így ezekben a körzetekben az idén sem várható sok barack.

Több kártevő előbújt a tavaszi meleg hatására. Az áprilisi cserebogár tömegesen rajzik a homokhátsági területeken. Néhány térségben már a májusi cserebogár néhány egyedét is fogták a fénycsapdák. Ez most a májusi cserebogár V. törzse. A közvetlenül jelentkező lombrágás mellett ezekben a térségekben számolni kell a lerakott tojásokból kikelő cserebogár pajorok kártételével, mely egyaránt jelentkezik szántóföldön és kertészeti területeken.

A szilva virágzásával együtt megjelentek a poloskaszagú szilvadarazsak is. Bár létszámuk most még nem magas, de ez az érték minden bizonnyal növekedni fog. Sziromhullás idejére fel kell készülni az ellenük való védekezésre. Szintén megfigyeltek már az almafák virágain poloskaszagú almafadarazsakat is, bár még kis számban.

A főváros térségében megjelent a feromon csapdákban a keleti gyümölcsmoly, ezért figyelni kell a kártevő rajzásdinamikáját, az optimális védekezési időpont meghatározásához. Fontos az első nemzedék elleni védekezés jó időzítése, mert ezzel a további rajzások mértékét jelentősen csökkenteni lehet.

Ebben az évben a vadgesztenye aknázómoly első lepkéi korábban kezdték meg repülésüket. Létszámuk már most igen magas, ezért súlyosan veszélyeztetik az amúgy is sokat szenvedő gesztenyefákat. A korai rajzás miatt valószínűleg nem lesz elegendő egy jól időzített védekezés.

Inváziós kártevőink közül az amerikai lepkekabóca áttelelt egyedei fokozatosan bújnak elő téli rejtekhelyükről. Ha az időjárás egyre melegedő tendenciájában nem következik be váratlan lehűlés, nemsokára elkezdődik tojásrakásuk.

Az előző évben a kerti lisztecskék tömeges kártétele keserítette meg a kertészkedők életét. A téli időjárás keveset pusztított el belőlük, így az idei szezon sem lesz könnyebb ettől a rendkívül nehezen írtható kártevő miatt.

Országszerte erős a kukoricamoly fertőzés, kevesebb a gyapottok bagolylepke

2019. július 23. 09:36

Az elmúlt időszakban nyugodtabbra vált nyári időjárást csak helyenként zavarták meg kisebb- nagyobb helyi zivatarok. Az kalászos gabonák aratása lassan a végéhez közelít, már a zab betakarítása is tart. A jó ütemben folyó aratáshoz képest kissé lemaradt a szalma bálázása, elhordása és a tarlóhántás.

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Országszerte erős a kukoricamoly fertőzés, kevesebb a gyapottok bagolylepke

2019. július 23. 09:36

Az elmúlt időszakban nyugodtabbra vált nyári időjárást csak helyenként zavarták meg kisebb- nagyobb helyi zivatarok. Az kalászos gabonák aratása lassan a végéhez közelít, már a zab betakarítása is tart. A jó ütemben folyó aratáshoz képest kissé lemaradt a szalma bálázása, elhordása és a tarlóhántás.

Nagy tömegben rajzanak a pattanóbogarak - magas az ázsiai márványos poloska egyedszáma is

2019. július 2. 14:41

A napokban kikeltek az első selyemfényű puszpángmoly hernyók és továbbra is nagy tömegben rajzanak a pattanóbogarak.

Gabonavetés: a csávázás mellett a vírusvektorok elleni védelemről is gondoskodni kell

2018. szeptember 12. 06:52

Szeptember első dekádjában az addig csapadékos időjárás szárazabbra fordult. Néhány fokkal a nappali hőmérséklet is csökkent, az éjszakai átlagok pedig hűvösebbre váltottak. A levegő magas páratartalma miatt igen erős az éjszakai harmatképződés. Most az őszi betakarítási és talaj előkészítési munkákat semmi sem akadályozza.

Nagyon sok a moníliás fertőzés

2018. szeptember 13. 07:00

Szeptember első dekádját a csendes, nyugodt nyárvégi időjárás jellemezte. A nappali hőmérséklet általában 25-30 0C között mozgott, éjszakánként viszont már nem volt több 10-15 0C- nál. A levegő magas páratartalma miatt éjszakánként erős harmatképződést lehetett tapasztalni. A kedvező időjárás nem akadályozta a mezőgazdasági munkákat. Jó ütemben halad a szőlő szürete és a téli alma betakarítása.