Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Még nagyobb veszélyben a vadgesztenyék és rajzik a cserebogár is

Még nagyobb veszélyben a vadgesztenyék és rajzik a cserebogár is

Agrofórum Online

A gyümölcstermő növények túlnyomó többsége már virágba borult, csak a birs és a naspolya nem bontotta ki szirmait.

Április első dekádjára továbbra is a tavaszias időjárás volt a jellemző. Az elmúlt héten átvonult az ország felett egy csapadékzóna, de a maximális eső mennyisége nem haladta meg a 10-15 millimétert, ez is inkább a nyugati tájegységeket áztatta, másutt ennél jóval kevesebb csapadék hullott. Ez a kis eső csupán néhány napra enyhítette az egyre súlyosbodó aszályt.

A kajszi már elvirágzott, hozza hajtásait. Virágzása idején, a Duna-Tisza közén a fagyok alaposan megritkították a lehetséges termést, így ezekben a körzetekben az idén sem várható sok barack.

Több kártevő előbújt a tavaszi meleg hatására. Az áprilisi cserebogár tömegesen rajzik a homokhátsági területeken. Néhány térségben már a májusi cserebogár néhány egyedét is fogták a fénycsapdák. Ez most a májusi cserebogár V. törzse. A közvetlenül jelentkező lombrágás mellett ezekben a térségekben számolni kell a lerakott tojásokból kikelő cserebogár pajorok kártételével, mely egyaránt jelentkezik szántóföldön és kertészeti területeken.

A szilva virágzásával együtt megjelentek a poloskaszagú szilvadarazsak is. Bár létszámuk most még nem magas, de ez az érték minden bizonnyal növekedni fog. Sziromhullás idejére fel kell készülni az ellenük való védekezésre. Szintén megfigyeltek már az almafák virágain poloskaszagú almafadarazsakat is, bár még kis számban.

A főváros térségében megjelent a feromon csapdákban a keleti gyümölcsmoly, ezért figyelni kell a kártevő rajzásdinamikáját, az optimális védekezési időpont meghatározásához. Fontos az első nemzedék elleni védekezés jó időzítése, mert ezzel a további rajzások mértékét jelentősen csökkenteni lehet.

Ebben az évben a vadgesztenye aknázómoly első lepkéi korábban kezdték meg repülésüket. Létszámuk már most igen magas, ezért súlyosan veszélyeztetik az amúgy is sokat szenvedő gesztenyefákat. A korai rajzás miatt valószínűleg nem lesz elegendő egy jól időzített védekezés.

Inváziós kártevőink közül az amerikai lepkekabóca áttelelt egyedei fokozatosan bújnak elő téli rejtekhelyükről. Ha az időjárás egyre melegedő tendenciájában nem következik be váratlan lehűlés, nemsokára elkezdődik tojásrakásuk.

Az előző évben a kerti lisztecskék tömeges kártétele keserítette meg a kertészkedők életét. A téli időjárás keveset pusztított el belőlük, így az idei szezon sem lesz könnyebb ettől a rendkívül nehezen írtható kártevő miatt.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

2019. október 30. 04:36

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga.

Megjelentek az amerikai fehér szövőlepke első egyedei

2019. május 27. 10:05

A májust eddig jellemző csapadékos periódustól szépen „kipendült” a határ. Most minden szép zöld, mintha sosem szenvedtek volna a növények a májusig tartó tavaszi aszálytól. A melegedésnek indult talajból már több tápanyagot képesek felvenni a növények, főként a kukorica, így már múlóban a sárga levélszín, viszont elég gyakran látni liluló növényfoltokat a táblák mélyebb fekvésű részein, ami a preemergens gyomirtó szerek gyökérzónába történő bemosódására utal.

Most kell a kalászfuzáriózis fertőzést megelőzni a gabonákban

2018. május 1. 16:10

Az átlagosnál melegebb és száraz időjárás hatására a növénytermesztési munkák az elmúlt időszakban igen jól haladtak. Az idő kedvezett a növények fejlődése számára, szinte egy időben kel a napraforgó és a kukorica.

Hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója

2019. szeptember 17. 13:33

Némileg csökkent az ázsiai márványos poloska aktivitása, de mellette a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja szívogat.

Nagyon magas a kukoricamoly fertőzőttség

2018. szeptember 19. 09:42

Az elmúlt időszak időjárását a csendes, nyugodt, évszakhoz képest kissé melegebb idő jellemezte. A körülmények kedveztek az aktuális betakarítási munkáknak és az őszi talaj előkészítésnek.