Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Még nagyobb veszélyben a vadgesztenyék és rajzik a cserebogár is

Még nagyobb veszélyben a vadgesztenyék és rajzik a cserebogár is

Agrofórum Online

A gyümölcstermő növények túlnyomó többsége már virágba borult, csak a birs és a naspolya nem bontotta ki szirmait.

Április első dekádjára továbbra is a tavaszias időjárás volt a jellemző. Az elmúlt héten átvonult az ország felett egy csapadékzóna, de a maximális eső mennyisége nem haladta meg a 10-15 millimétert, ez is inkább a nyugati tájegységeket áztatta, másutt ennél jóval kevesebb csapadék hullott. Ez a kis eső csupán néhány napra enyhítette az egyre súlyosbodó aszályt.

A kajszi már elvirágzott, hozza hajtásait. Virágzása idején, a Duna-Tisza közén a fagyok alaposan megritkították a lehetséges termést, így ezekben a körzetekben az idén sem várható sok barack.

Több kártevő előbújt a tavaszi meleg hatására. Az áprilisi cserebogár tömegesen rajzik a homokhátsági területeken. Néhány térségben már a májusi cserebogár néhány egyedét is fogták a fénycsapdák. Ez most a májusi cserebogár V. törzse. A közvetlenül jelentkező lombrágás mellett ezekben a térségekben számolni kell a lerakott tojásokból kikelő cserebogár pajorok kártételével, mely egyaránt jelentkezik szántóföldön és kertészeti területeken.

A szilva virágzásával együtt megjelentek a poloskaszagú szilvadarazsak is. Bár létszámuk most még nem magas, de ez az érték minden bizonnyal növekedni fog. Sziromhullás idejére fel kell készülni az ellenük való védekezésre. Szintén megfigyeltek már az almafák virágain poloskaszagú almafadarazsakat is, bár még kis számban.

A főváros térségében megjelent a feromon csapdákban a keleti gyümölcsmoly, ezért figyelni kell a kártevő rajzásdinamikáját, az optimális védekezési időpont meghatározásához. Fontos az első nemzedék elleni védekezés jó időzítése, mert ezzel a további rajzások mértékét jelentősen csökkenteni lehet.

Ebben az évben a vadgesztenye aknázómoly első lepkéi korábban kezdték meg repülésüket. Létszámuk már most igen magas, ezért súlyosan veszélyeztetik az amúgy is sokat szenvedő gesztenyefákat. A korai rajzás miatt valószínűleg nem lesz elegendő egy jól időzített védekezés.

Inváziós kártevőink közül az amerikai lepkekabóca áttelelt egyedei fokozatosan bújnak elő téli rejtekhelyükről. Ha az időjárás egyre melegedő tendenciájában nem következik be váratlan lehűlés, nemsokára elkezdődik tojásrakásuk.

Az előző évben a kerti lisztecskék tömeges kártétele keserítette meg a kertészkedők életét. A téli időjárás keveset pusztított el belőlük, így az idei szezon sem lesz könnyebb ettől a rendkívül nehezen írtható kártevő miatt.

A csapadékos idő feladja a leckét a növényvédelmi szakembereknek

2019. május 20. 06:47

Az eddigi, májusi sokéves csapadékátlagot jócskán meghaladó esők miatt a növényvédelemben előtérbe került a kórokozók elleni küzdelem. Így van ez a kertészeti kultúrákban is, de mellette nem hanyagolható el a kártevők előrejelzésre alapozott, kártételi veszélyszint alatti tartása sem.

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

2019. május 19. 08:59

A kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés veszélye mellett nem elhanyagolandó a többi kórokozó elleni védelem sem. A gabonalisztharmat és a levélfoltosság betegségek, valamint a szeptóriás levél- és kalászfertőzés kórokozói számára is kedvezően alakulnak a további fertőzés feltételei.

Megnőtt a tűzelhalás és a varasodás fertőzésének veszélye almástermésűeknél

2019. május 14. 04:36

Az időjárási körülmények miatt a tűzelhalás és a varasodás veszélye is megnőtt az almásokban és körtésekben. Továbbra is szükségesek az almafa lisztharmat elleni kezelések.

A csapadékos időjárás kedvez a kórokozóknak és a gyomnövényeknek

2019. május 13. 08:37

Növénykórtani szempontból eddig csak a gabonalisztharmat jelentett gondot, most viszont a csapadékos idő és a folyamatos nedvesség borítás más kórokozók számára is kedvezőbb feltételeket teremtett.

A gyepek, pázsitok ápolásáról se feledkezzünk meg!

2018. augusztus 20. 08:09

A gyakori, kis adagú öntözés meleggel párosulva szinte melegágya a füvön megjelenő lisztharmat és más levélfoltosságot előidéző betegségeknek.

Szőlő: van ahol a feketerothadás szüretel

2018. július 12. 05:50

Kertészeti kultúrákban a csapadékosabb vidékeken a hosszú ideig tartó levélnedvesség igen kedvező feltételeket teremt az alma- és körtevarasodás fertőzés terjedéséhez. A betegség egyaránt veszélyezteti a lombozatot és a gyümölcsöket.

Rengeteg a tenni való a gyümölcsösben - ha szüretelni is akarunk

2019. március 27. 04:36

Az átlagosnál melegebb időjárás hatására teljesen virágba borult a kajszi, megkezdte virágzását az őszibarack, zöldbimbóban a cseresznye, meggy, szilva.

Kezdődik a növényvédelmi szezon a szántókon, gyümölcsösökben

2018. március 23. 07:13

Kell még jó néhány nap, hogy bármiféle talajmunkát lehessen végezni a határban.