Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Szüret utáni tennivalók gyümölcsösökben – mezei pocok és vértetű elleni védekezés

Szüret utáni tennivalók gyümölcsösökben – mezei pocok és vértetű elleni védekezés

Agrofórum Online

Az elmúlt hét időjárását a csendes, nyugodt kora őszi idő jellemezte. Országos eső nem volt, csak helyenként hullott némi csapadék. Az őszi betakarítási munkákat semmi sem akadályozta. Már az alma szürete is a végéhez közeleg, csak az igen késői fajták szürete várat magára.

A mezei pocok ez idáig sem a szántóföldön, sem pedig a gyümölcsös ültetvényekben nem okozott gondot. A kártevő szaporodásában most fordulat állt be, ugyanis mindenütt aktivizálódását lehet megfigyelni. Jelentős, gócos kolóniák alakultak ki a füvesített sorközökben, ahol semmi sem gátolja szaporodását. A füvesített területek és sorok tárcsázásával, talajmarózásával mechanikai módon jó hatásfokkal gyéríthető a mezei pocok populáció, de lehetőség van a csalétkes irtásra is a felhasználásra vonatkozó szabályok szigorú betartása mellett.

A mezei pocok növekvő károsítása mellett egyre nyilvánvalóbb az almafa vértetű idei jelentősebb mértékű elszaporodása. A vegetáció során korlátozottan volt lehetőségünk az ellene való védekezésre, de most, szüret után, a lombozat ritkulásával jobban hozzáférhetünk a fertőzött vesszőkhöz, ágrészekhez. Alapos őszi lemosó permetezéssel, melyben az olajos készítmények játsszák a főszerepet, már a tél beállta előtt csökkenthetjük a fertőzés nagyságát. Ne hagyjuk ki a fák gyökérnyaki részének alapos lemosását, mert a kártevő ide húzódik vissza télire, majd tavasszal innen indul ismét a fertőzés. Amennyiben a leveleken varasodás és lisztharmat nyomait látjuk, az olajos hatóanyag mellett használjunk rezet és ként tartalmazó lemosó készítményt, mert ezzel fertőtleníthetjük a beteg növényi részeket. A kén hatóanyag jó mellékhatásaként gyéríti az áttelelésre készülő atkákat is. A lehullott levelek humifikálódását nagy mértékben felgyorsítja a rájuk permetezett 3%-os karbamid oldat, így elpusztulnak a levelekben áttelelő varasodás gomba szaporító képletei.

A késői szüretelésű szőlők tulajdonosai hiába vártak az aszúsodásra, a fürtök botrítiszes fertőzése csak minimális. A bogyók inkább töppedtek a szárazságtól, magas a lé cukorfoka. A késői peronoszpórás fertőzés hatására több körzetben már most is jelentős a lombvesztés a hajtásvégeken. Lisztharmatra érzékeny fajtákon a meleg őszben ismét fertőződnek a szőlő levelei, ami kihatással lehet a vesszőfertőzésre is. Készüljünk fel arra, hogy hamarosan itt is el kell végezni az őszi lemosó permetezést a gyümölcsösökben leírt módon.

Borsó: a vontatott kelés kedvez a csipkéző bogaraknak

Március második dekádjában folytatódott az igen változékony, de továbbra is csapadékmentes időjárási periódus. A meteorológiai előrejelzések szerint a hőmérsékleti változékonyság mellett a közeljövőben sem várható jelentősebb mennyiségű eső.

Itt az utolsó pillanat a metszés befejezésére

Az elmúlt héten folytatódott a tavasziasan enyhe idő, de a szárazság aggasztóan súlyos továbbra is. A kisebb csapadékok nem enyhítettek a talajok nedvességhiányán, az eddig eltelt két és fél hónapban 100-150 mm az elmaradt csapadék.

Elmaradhat a kalászosok bokrosodása és jön a vetésfehérítő is

Az elmúlt héten tovább folytatódott a kellemes tavaszi idő. A kiadós csapadékot hozó időjárási frontok továbbra is nagy ívben elkerülik a Kárpát-medencét. A talajok felső rétegében aggasztó mértékű a kiszáradás. Az áttelelt növények fejlődését most nem a hőmérséklet, hanem a vízhiány gátolja.

Lemosó permetezés: nem lehet tovább várni

Az átlagosnál melegebb, de száraz időben jelentősen felgyorsult a gyümölcsfák fejlődése. Néhány nap alatt megduzzadtak a rügyek, elsőként a fekete ribiszkén, majd a mandula és a kajszi virágrügyei kezdtek piroslani.

Védekezni kell repcében, kalászosokban

A kajszi termését elvitte a fagy. A kalászosokban és a repcében már védekezni kell, megjelentek a szárormányosok, a fénybogár, illetve a levélfoltosság és a sárgarozsda.

2018. március 28. 14:12

Tovább folytatódik a kukoricamoly rajzása és már a napraforgó szárbetegségei is megjelentek

A mostani időjárási környezetben a kártevők és kórokozók egyaránt megtalálják biológiai igényüket a gyors felszaporodáshoz.

2018. június 12. 10:46

Megérkezett a csapadék, támadnak a betegségek és a kártevők

Az időjárás alakulása eddig inkább a kártevőknek kedvezett, a betegségek járványszerű fellépését mindeddig nem figyelhettük meg.

2018. május 15. 08:38

Kezdődik a növényvédelmi szezon a szántókon, gyümölcsösökben

Kell még jó néhány nap, hogy bármiféle talajmunkát lehessen végezni a határban.

2018. március 23. 07:13