Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Szüret utáni tennivalók gyümölcsösökben – mezei pocok és vértetű elleni védekezés

Szüret utáni tennivalók gyümölcsösökben – mezei pocok és vértetű elleni védekezés

Agrofórum Online

Az elmúlt hét időjárását a csendes, nyugodt kora őszi idő jellemezte. Országos eső nem volt, csak helyenként hullott némi csapadék. Az őszi betakarítási munkákat semmi sem akadályozta. Már az alma szürete is a végéhez közeleg, csak az igen késői fajták szürete várat magára.

A mezei pocok ez idáig sem a szántóföldön, sem pedig a gyümölcsös ültetvényekben nem okozott gondot. A kártevő szaporodásában most fordulat állt be, ugyanis mindenütt aktivizálódását lehet megfigyelni. Jelentős, gócos kolóniák alakultak ki a füvesített sorközökben, ahol semmi sem gátolja szaporodását. A füvesített területek és sorok tárcsázásával, talajmarózásával mechanikai módon jó hatásfokkal gyéríthető a mezei pocok populáció, de lehetőség van a csalétkes irtásra is a felhasználásra vonatkozó szabályok szigorú betartása mellett.

A mezei pocok növekvő károsítása mellett egyre nyilvánvalóbb az almafa vértetű idei jelentősebb mértékű elszaporodása. A vegetáció során korlátozottan volt lehetőségünk az ellene való védekezésre, de most, szüret után, a lombozat ritkulásával jobban hozzáférhetünk a fertőzött vesszőkhöz, ágrészekhez. Alapos őszi lemosó permetezéssel, melyben az olajos készítmények játsszák a főszerepet, már a tél beállta előtt csökkenthetjük a fertőzés nagyságát. Ne hagyjuk ki a fák gyökérnyaki részének alapos lemosását, mert a kártevő ide húzódik vissza télire, majd tavasszal innen indul ismét a fertőzés. Amennyiben a leveleken varasodás és lisztharmat nyomait látjuk, az olajos hatóanyag mellett használjunk rezet és ként tartalmazó lemosó készítményt, mert ezzel fertőtleníthetjük a beteg növényi részeket. A kén hatóanyag jó mellékhatásaként gyéríti az áttelelésre készülő atkákat is. A lehullott levelek humifikálódását nagy mértékben felgyorsítja a rájuk permetezett 3%-os karbamid oldat, így elpusztulnak a levelekben áttelelő varasodás gomba szaporító képletei.

A késői szüretelésű szőlők tulajdonosai hiába vártak az aszúsodásra, a fürtök botrítiszes fertőzése csak minimális. A bogyók inkább töppedtek a szárazságtól, magas a lé cukorfoka. A késői peronoszpórás fertőzés hatására több körzetben már most is jelentős a lombvesztés a hajtásvégeken. Lisztharmatra érzékeny fajtákon a meleg őszben ismét fertőződnek a szőlő levelei, ami kihatással lehet a vesszőfertőzésre is. Készüljünk fel arra, hogy hamarosan itt is el kell végezni az őszi lemosó permetezést a gyümölcsösökben leírt módon.

Mezei pocok, levéltetvek és kabócák károsítanak a vetésekben

A vetésekbe rendületlenül folytatódik a mezei pocok betelepedés és a fejlettebb vetésekben már megjelentek a gabona levéltetvek és a kabócák is.

Növényvédelmi feladatok lombhullás után

Rendkívül fontos a gyümölcs- és díszfákon ősszel előtűnő beteg részek, kár- és kórképek eltávolítása. Ezt a feladatot feltétlenül az őszi lemosó permetezés elvégzése előtt hajtsuk végre, mert csak így lesz eredményes a záró permetezés.

Őszi tennivalók a kertben: gyepek, pázsitok gondozása, gyümölcsfák lemosó permetezése

Árnyékos részeken ebben az időszakban felütheti fejét a pázsitfűfélék lisztharmata, a különböző levélfoltosság betegségek és a rozsdagomba, ezért az első tünetek észlelésekor védekezzünk a kórokozók ellen. Sok gyümölcsféle és a szőlő már ledobta lombozata jó részét, így mind aktuálisabbá válik az őszi lemosó permetezés elvégzése.

A szárazság mellett kártevők és kórokozók is veszélyeztetik az őszi vetéseket

A mezei pocok felszaporodása mellett igen jelentős a kabócák, a levéltetvek és a gabonafutrinka fertőzöttség az őszi vetésekben. Repcén egyre nagyobb jelentőségűnek tartják a tarlórépa sárgaság vírust, míg árpán és búzán az árpa sárga törpülés vírusa jelenti a fő veszélyt a növényekre.

Szőlő: látványosan elszaporodott a filoxéra

Gyümölcsöseinkben egymás után érnek a fák termései. Ennek ellenére nem lehet megszakítani a betegségek és a kártevők elleni védelmet.

2018. július 19. 08:18

Nagyon sok a moníliás fertőzés

Szeptember első dekádját a csendes, nyugodt nyárvégi időjárás jellemezte. A nappali hőmérséklet általában 25-30 0C között mozgott, éjszakánként viszont már nem volt több 10-15 0C- nál. A levegő magas páratartalma miatt éjszakánként erős harmatképződést lehetett tapasztalni. A kedvező időjárás nem akadályozta a mezőgazdasági munkákat. Jó ütemben halad a szőlő szürete és a téli alma betakarítása.

2018. szeptember 13. 07:00

Védekezni kell repcében, kalászosokban

A kajszi termését elvitte a fagy. A kalászosokban és a repcében már védekezni kell, megjelentek a szárormányosok, a fénybogár, illetve a levélfoltosság és a sárgarozsda.

2018. március 28. 14:12

Tovább fokozódik a mezei pocok és a vetési bagolylepke kártétele

A mezei pocok kártétele most elsősorban az évelő pillangós területeket, az őszi káposztarepce és kalászos vetéseket fenyegeti, mert a rágcsálók betelepedése már megindult az árokpartok, ruderális területek irányából. Az őszi káposztarepce területeinken pedig fokozódik a vetési bagolylepke lárvájának a kártétele is.

2018. október 17. 08:54