Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

A vetésfehérítő elleni védekezés előrejelzésre alapozottan

A vetésfehérítő elleni védekezés előrejelzésre alapozottan

KITE Zrt.

Az elmúlt hetek szokatlanul enyhe időjárásának következtében a vörösnyakú árpabogár (Oulema melanopus) imágói tömegesen megjelentek a gabonatáblákon.

A déli országrészben már a múlt héten elkezdődött az imágók tojásrakása, a középső és az északi országrészben viszont ez még várat magára. A veresnyakú árpabogár ellen két időpontban is védekezhetünk.

Az első az imágók tömeges betelepedésének az időpontjában esedékes, ekkor a védekezés elsődleges célja az imágók gyérítése, a tojásrakás megakadályozása. Ez általában február végére, március elejére tehető, ekkor még alacsony napi középhőmérséklet, illetve az imágók is csak érési táplálkozást végeznek, ezért csak kontakt, piretroid hatóanyagú készítményekkel tudunk ellenük védekezni.

A lárvák elleni védekezés jól időzíthető

A védekezés másik lehetséges időpontja a tojásrakás vége, lárvakelés kezdete, ez március végére, április elejére tehető, ekkor már a napi középhőmérséklet magasabb, és a kelő lárvák is intenzíven táplálkoznak.

A lárvák elleni védekezés jól időzíthető, illetve ekkor a lárvák mennyiségének és a várható kártételének függvényében a védekezés szükségességéről is dönthetünk.

A lárvák elleni védekezésre a piretroid hatóanyagú Vantex CS, Detector vagy a Ninja Zeon készítményeket ajánljuk, melyeket célszerű kiegészíteni felszívódó hatású acetamiprid hatóanyaggal a jobb hatékonyság és tartamhatás elérése érdekében.

A vetésfehérítő előrejelzésére PGR telefonos applikációján elérhető egy hőösszegmodell, mely az egyes fejlődési alakok várható megjelenési időpontjáról tájékoztat. A modellbe a háromnapos meteorológiai előrejelzés van beépítve, ezért három nap előnyt biztosít a gazdának a védekezésre való felkészülésre.

A modell szerepe a figyelemfelhívás, védekezési döntést mindig az adott tábla lárvafertőzöttségének felmérését követően kell meghozni.

Háromnapos hőösszegalapú előrejelzés a vetésfehérítő tojások, lárvák tömeges megjelenésére (2024.03.13.)
Háromnapos hőösszegalapú előrejelzés a vetésfehérítő tojások, lárvák tömeges megjelenésére (2024.03.13.)

A védekezési döntést követően a permetezést 300-350 l/ha lémennyiséggel és finom cseppképzésű fúvókával kell elvégezni. A fúvóka kiválasztáshoz keresse fel honlapunkat, illetve szakértő kollegáinkat!

Korán veszélyeztethetnek a levéltetvek a napraforgóban

2024. április 18. 05:40

A talajlakó kártevők (döntően drótférgek) és a fiatalkori kártevők (barkók) mellett az idei évben a levéltetvek rendkívül korai és erős támadására is fel kell készülniük a gazdálkodóknak a napraforgónál.

Levéltetvek a lonc-fajokon, I. rész

2024. április 17. 14:10

Magyarországon a loncokon 5 levéltetű faj előfordulásáról van tudomásunk, amelyek a Hyadaphis, Prociphilus, Rhopalomyzus, Trichosiphonaphis nemzetségekbe tartoznak.

Mospilan nyereményjátékot hirdetett a Sumi Agro Hungary Kft.

2024. április 17. 09:40

A Sumi Agro Hungary Kft. 2024. március 1-jén indította el Mospilan nyereményjátékát azzal a szándékkal, hogy a Nippon Soda által gyártott és itt Magyarországon a cég által forgalmazott eredeti japán terméket népszerűsítse a felhasználók körében, és egy kis jókedvet hozzon ebbe a mai nehéz világba.

Itt az ideje megalapozni a szőlő peronoszpóra elleni védelmét

2024. április 15. 10:40

A peronoszpóra elleni védelemről már a szőlő fakadását követően gondoskodni kell.

Tömegesen telepednek be a vetésfehérítők

2019. április 2. 15:19

Rengeteg csapadékkal adós a „természetfelelős”. Az év első három hónapjában országos szinten is mindössze 50-60 milliméter eső esett. A téli hónapokban, hó formájában sem hullott elegendő mennyiség, így napjainkra már fél évnyi a talajok nedvességhiánya.

Vetésfehérítő bogarak

2021. április 21. 11:35

Április közepén – bár a természet a tavalyi évhez képes jó két hetes csúszásban van – megkezdődött az őszi vetésű kalászos gabonák szárba indulása. A hirtelen megnövekvő friss, zöld biomassza vonzó hatása idén sem maradt el, így az áprilisi „tél” elvonulása után a lassan felmelegedő környezetben tömegesen jelentek meg a kalászosok levélzetének legnagyobb étvágyú pusztítói, a vetésfehérítő bogarak.

Növénytermesztési tapasztalatok 2021-ben: rovarkártevők az őszi kalászosokban - 3. rész

2021. november 30. 04:46

A szántóföldi növénytermesztés elmúlt szezonjára történő visszatekintés harmadik része következik, a kalászosok rovarkártevőivel kapcsolatban tapasztaltak összegzése. Ahogyan azt én láttam.

Támadnak a gombabetegségek, rajzanak a kártevő rovarok

2018. április 25. 08:24

Az Alföldön és a Dunántúlon egyaránt egyre gyakoribb őszi árpában és búzában a sárgarozsda. Védekezni kell a repcében és a gyümölcsösökben is!