Biodiverzitás – áldás vagy átok a gazdálkodóknak?

2021. július 6. 10:04

Unos-untalan hallani, hogy a környezet pusztul, a biodiverzitás csökken, fajok tűnnek el. Ennek hatását a mindennapjainkban nem nagyon érezzük, sőt, a kártevők vagy a szúnyogok esetében például még szurkolunk is némi pusztulásnak. Mi tehát a helyzet, mi a szerepe a biodiverzitásnak, hogyan értelmezzük a történéseket?

Zöldtrágya vagy takarónövény – mi a különbség?

2021. július 6. 05:47

3-5 év alatt jelentős szervesanyag-növekedés érhető el a talajaidban, különösen akkor, ha a talajmegújító technológia minél több elemét alkalmazzuk.

A zsálya, a kakukkfű, a zsurló és a mocsári teknős

2021. július 5. 11:42

A győrújfalui Sudár Birtokon nem minden gyom irtandó, az útifű és a mezei zsurló például kifejezetten óvott növény még akár a bazsalikomok vagy zsályák között is. De a faluszéli területen szinte minden élőlényt védenek, legyen az hétpettyes katica, mocsári teknős vagy szürke gém.

Házikert Videó

Tápanyagozási kérdések a nyár eleji veteményben

2021. június 30. 05:32

A növények tápanyagutánpótlása nélkül elég nehéz termelni, ezt azt gondolom sokan tudjuk és el is fogadjuk. Talajaink eléggé ki vannak már zsarolva, sokszor a szakszerűtlen talajműveléssel és a nem megfelelő táplálással is rontunk a helyzeten. A tápanyagok utánpótlása nem egy olyan folyamat, amelyet gondolkodás nélkül lehet végezni, sokösszetevős, sokszor hozzáértést igénylő dolog. De magunk is megtanulhatjuk és most a nyár elején is már alkalmazhatjuk új tudásunkat.

Gondoskodjunk megfelelően a növényeinkről a nyári nyaralások időszakában is!

2021. június 29. 05:43

Előfordulhat, hogy nem sikerül senkit sem beszerveznünk a növények megöntözésére a többnapos nyaralásunk időtartamára. Milyen előkészületeket tehetünk, hogy a szobanövényeink és a kertlakók is átvészeljék ezt az időszakot?

Így szárítjuk a fűszereket a szüret után

2021. június 29. 05:29

Talán mondhatom már azt, hogy régi motoros vagyok a fűszerszárításban és nem csak azért, mert már gyerekkorban rámragadt, hogy mindent megszedtem és leszárítottam vagy préseltem, hanem egy élelmiszermanufaktúra egyik tulajdonosaként gyakori vendég nálunk a saját szárítású fűszer és sok év kísérletezés volt, mire minden úgy száradt, ahogyan én szerettem volna. Magas ízélménnyel és megmaradó színekkel, ahogyan illendő, ha már prémium élelmiszert akarunk gyártani.

Az illatos lonc ápolása nyáron

2021. június 28. 05:31

Az illatos lonc egy igen kedvelt kúszónövény, rendkívül finom, parfümös virágait júniustól ontja. A kétszínű virágok illata messziről érezhető és vonzza a különböző rovarfajokat a pillangóktól a méhekig.

Mire jó egy fajgazdag takarónövény keverék az ültetvényünkben?

2021. június 26. 15:12

Vegyünk példaként egy fajgazdag takarónövény keveréket, melynek összeállításakor speciálisan a szőlő- és gyümölcsültetvények ökológiai sokszínűségének, biodiverzitásának növelése volt a cél. Ennek megfelelően a keverék többféle növénycsaládból származó, egyéves, kétéves és évelő fajokat is tartalmaz.

Ehető virágok júniusban

2021. június 26. 05:25

Most, hogy már lépten-nyomon minden bokorban rejtőzik egy gasztroblogger, viszonylag nehéz újdonságot kitalálni. A kertünk viszont gondoskodik róla, hogy akár az ehető virágokat is beilleszthessük étrendünkbe.

A virághagyma felszedésének titkai

2021. június 25. 05:27

A tavaszi hagymások elvirágzás után pihenőre mennek és feltöltekeznek a téli időszakra. De hogyan érdemes felszedni a nem télálló virághagymákat elvirágzás után, hogy következő évben is dúsan virágozzanak?