Házikert
Házikert

11 gyakori hiba, amit elkövethetünk az árnyékliliom nevelése közben

11 gyakori hiba, amit elkövethetünk az árnyékliliom nevelése közben

Agrofórum Online

Az árnyékliliomok kertépítészeti szempontból egyszerű növénynek számítanak, ezért a gondozásukat gyakran magától értetődőnek veszik. Íme a 11 leggyakoribb hiba, amit az emberek az árnyékliliom nevelése közben elkövetnek.

Bárki, akinek a kertjében van árnyékos helye, tanúsíthatja az árnyékliliomok hasznosságát. Ezek a növények ugyanis boldogan nőnek ott, ahol mások kudarcot vallanak. Annak érdekében azonban, hogy az árnyékliliomok jól fejlődjenek, kerülje el az alábbi hibákat:

1. A csigák figyelmen kívül hagyása

A csigák úgy tekintenek az árnyékliliomra, akár egy svédasztalos meghívóra. A vastag levelű árnyékliliomok ellenállóbbak ugyan, mint a többi növény, de ők is károsodnak. Szerencsére létezik néhány egyszerű óvintézkedés, amellyel megakadályozhatja, hogy a csigák megtámadják a növényeit. Azonnal intézkedjen, ha csigákat talál az árnyékliliomjai levelein.

2. Az őzek/szarvasok elleni védelem figyelmen kívül hagyása

Az árnyékliliomot „szarvascukorka” néven is szokták emlegetni. Ahol szarvasok élnek, ott a közeli veteményesekben, illetve díszkertekben lévő növényeknek védelemre van szükségük. De hogyan lehet tehát megakadályozni, hogy a szarvasok megegyék az árnyékliliomot? Bepermetezheti őket vadriasztó szerrel, de építhet egyszerűbb akadályokat is, amelyeken nem tud áthatolni a vad.

3. Túl sok árnyékliliom-fajta termesztése

Ha minden árnyékliliom-fajtából egyet-egyet ültet, az lehet, hogy a növény-szakértőknek tetszeni fog, de Önnek előbb-utóbb vizuálisan sok lesz. A természet nem így működik, és az így létrejövő mesterséges megjelenés a legjobb esetben sem tűnik vonzónak, sőt, rosszabb esetben kifejezetten zavaró lehet. Az árnyékliliomok (és sok más növény) természetesebbnek tűnnek, ha páratlanul vannak a kert árnyas helyeire ültetve. A gondos csoportosítás egységes megjelenést kölcsönöz az árnyékliliomos jellegű kertépítésnek.

4. A tarka árnyékliliomok túlzásba vitele

Ha túl sok tarka árnyékliliomot ültet, az foltossá teszi a kertjét. Jobb, ha mértékkel és kisebb csoportokban ülteti el őket, mint szétszórtan. Az optimálils látvány érdekében a tarka levelű fajtákat vegye körül finomabb színű, zöld és kékeszöld árnyékliliomokkal.

5. A nem megfelelő árnyékliliom-fajták párosítása

A fehér színváltozatú árnyékliliomot arany színű fajták mellé ültetni vizuálisan nem jó. A két növény így versenyezni kényszerül egymással, és természetellenesnek tűnnek együtt.

6. Az árnyékliliomok rossz időben történő osztása vagy átültetése

Ezeket a növényeket négy-ötévente kell osztani. Az árnyékliliom osztására vagy átültetésére a tavasz a legjobb időpont. Várja meg, amíg a növények épp csak elkezdenek kihajtani (így könnyebb észrevenni őket), majd ássa ki, ossza szét és ültesse át őket. Tavasszal hűvösebb a hőmérséklet, és a lombozat még nem fejlődött ki, így a növények nem lesznek vízhiányosak.

7. Az árnyékliliom huzatos helyre ültetése

Mivel az árnyékliliomok könnyen szaporodnak, egyes kertészek azt feltételezik, hogy bárhová ültethetik őket. Pedig nem jó számukra minden hely. A nyílt, huzatos helyre történő ültetés tépett lombozathoz vezethet. Próbáljon szélvédett helyet találni. Ha vannak gyerekei vagy kutyája, gondoljon arra, hogy az árnyékliliomjait olyan helyre ültesse, ahol a taposástól is védve lesznek.

8. Az árnyékliliom napos helyre ültetése

Az árnyékliliomok árnyékkedvelő növények. Jól érzik magukat teljes árnyékban, vagy olyan helyen, ahol a kora reggeli napfény szelíden éri csak őket. A túl sok napsütés miatt a levelek megperzselődnek és kifehérednek. Az árnyékliliomok az egyenletes nedvességet is kedvelik, ami miatt szintén nem alkalmasak arra, hogy napos helyre ültessék őket, ott ugyanis hajlamosak gyorsabban kiszáradni. Ha tehát szárazságtűrő növényeket keres, az árnyékliliomoktól mindenképpen tekintsen el!

9. Túlzsúfolt növények

Az árnyékliliomokat gyakran ültetik szorosan egymás mellé a látványos megjelenés érdekében, ez azonban nem tesz jót a növényeknek. A túlzsúfoltság akadályozza növekedésüket, ráadásul az emiatt csökkenő légáramlás lombozat-problémákhoz vezethet. A növényeket a növénycímke utasításainak megfelelően helyezze el a kertjében és készüljön fel az árnyékliliomok szükség szerinti osztására.

10. Árnyékliliomok termesztése nem megfelelő társnövényekkel

Az árnyékliliomok a legjobban finom szerkezetű társnövényekkel mutatnak jól, mert így a lombozatuk kontrasztot alkot a nagy, merész szerkezetű leveleikkel. Ilyenek társnövények  például a páfrányok, a szívvirág, a tollbuga és a gyöngyvessző.

11. A méret figyelmen kívül hagyása a növény elhelyezésekor

Az egyes árnyékliliom-fajták különböző nagyságúak lehetnek. Egy nagyméretű, 61 centiméteres árnyékliliom a kert fókuszpontjaként szolgálhat, és messziről is szemet gyönyörködtető a látványa. Egy kisebb fajtát a nagyobb vizuális élmény érdekében másokkal kell párosítani. A méret az elhelyezést is befolyásolja – a kisebb árnyékliliomok kerülhetnek előre, míg a nagy, fókuszpontnak szánt árnyékliliomok inkább a háttérbe valók.

A cikket fordította: Ordódy Eszter

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kerti katicavirág varázslatos hatása

2024. június 14. 14:10

Létezik egy növény, amelynek magját valóságos csodaelixírnek tartják. Ez a fekete kömény vagy más néven katicavirág (Nigella sativa).

Miért érdemes lestyánt termeszteni?

2024. június 12. 14:10

A lestyán egy igencsak elterjedt és régóta ismert fűszer- és gyógynövény, amely régebben minden falusi udvarban büszkén zöldellt.

Amit a dúsan virágzó muskátliról tudni érdemes

2024. június 12. 11:40

A muskátli az egyik legellenállóbb balkonnövény. Ha elég fényt, nedvességet és tápanyagot kap, virágozni fog. De mit tehetünk érte még?

A talaj mulcsozása lépésről lépésre

2024. június 11. 08:40

A mulcsozás, a mulcs terítése egyszerű feladatnak tűnik, mégsem az. A talajtakarásról szóló útmutatónk lépésről lépésre vezeti végig a folyamaton.

Hogyan fog virágozni jövőre az amarillisz?

2020. november 30. 14:55

Az amarillisz a téli időszak egyik legnépszerűbb ajándéknövénye. Némi odafigyeléssel és gondozással akár a következő évben is gyönyörködhetünk fehér, piros vagy rózsaszín, tölcsér alakú, liliomszerű impozáns virágaiban.

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

2019. január 30. 04:36

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást indukálunk).

Így lesz a kert és a konyha éke a rozmaring

2023. április 2. 05:36

A rozmaringot a díszkerttől a veteményesen át egészen a házipatikáig bárhol felhasználhatjuk.

Labdarózsa: mi pusztítja a leveleket?

2019. május 8. 08:45

S. László kérdése: Labdarózsa bokrom leveleit apró, sárgás színű hernyók rágják. Alig maradtak ép levelek. Mit tehetek a kártevővel?