Házikert
Házikert

A bazsarózsa öntözése, metszése, trágyázása

A bazsarózsa öntözése, metszése, trágyázása

Agrofórum Online

A bazsarózsa, más néven pünkösdi rózsa májusban az egyik legmeghatározóbb díszítőeleme kertünknek és otthonunknak egyaránt. Varázslatos illata, gazdag virágzata és lenyűgöző színei miatt széles körben népszerű virág, amit néhány praktika segítségével még szebbé tehetünk.

A kerti bazsarózsa, vagy más néven pünkösdi rózsa minden évben májusban, pünkösd tájékán nyílik virágra, lenyűgöző szépségével megörvendeztetve a kerttulajdonosokat. Ez a gyönyörű virág nem csupán rövid ideig virágzik, de ahhoz, hogy teljes pompájában tündökölhessen, csak minimális gondoskodásra van szükség.

Kedveli a napos, világos helyeket, és jól reagál a bőséges tápanyagellátásra. Fontos azonban a rendszeres öntözés biztosítása is, mivel a növénynek nagy a vízigénye. Még akkor is figyelmet kell fordítani a locsolásra, amikor már elvirágzott, hogy továbbra is egészséges maradjon és jól fejlődjön a következő virágzásig.

Néhány trükk, hogy még szebb legyen

Legszebb és legnehezebb ékessége a virága, így a növény gyakran megköveteli a támasztást a virágzási időszakban. Használjon támrendszert vagy támogató eszközöket, hogy megtámogassa a hajtásokat, és megakadályozza azok lehajlását vagy megtörését.

Rendszeres öntözést igényel, különösen az ültetés és a virágzás idején. Ügyeljen arra, hogy a talaj mindig nedves legyen, de ne vízzel telített! Kerüljük a túlzottan száraz vagy víz áztatta körülményeket.

Az aktív növekedési időszaka tavaszra és nyár elejére tehető, így ilyenkor érdemes trágyázni.

A fás bazsarózsák esetében a megfelelő metszés lényege, hogy eltávolítsuk az elvirágzott, beteg, száraz vagy nem megfelelő irányba növő részeket. Fontos, hogy minden metszést gondosan végezzünk, és mindig használjunk éles metszőollót, hogy ne okozzunk sérüléseket a növénynek.

A lágyszárú bazsarózsáknál érdemes a téli időszak előtt eltávolítani minden talaj feletti részt a növényről. Az Itoh bazsarózsák esetében azonban ügyeljünk arra, hogy ne metsszük vissza a talajszintig. Hagyjunk mindig egy kis csonkot a felszín felett a rügyeknek, hogy a növény továbbra is egészségesen fejlődhessen.

Új virágok fejlődését segíthetjük elő azzal, ha a beteg, hervadt részeket eltávolítjuk, ezáltal csökkentve a betegségek kialakulásának esélyét.

Télen, a hidegebb időszak előtt terítsünk mulcsot köré, így nyújtva védelmet a gyökereknek a fagyástól. Kerüljük a lomot vagy a fűnyesedéket mulcsként, mivel ezek gyenge szellőzést biztosítanak, ami rothadást okozhat. Mindig válasszunk más típusú mulcsot, amely megfelelően szellőzik és hatékonyan védi a növényt a hideg időjárási viszontagságoktól, ilyen például az apró kavics vagy a folyami kavics.

A termése is értékes

A bazsarózsa termése – bár sokan nem is sejtik, hogy a virág mögött ilyen értékes összetevő rejlik – valójában sokoldalúan hasznosítható. Ezek a termések olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek fontosak lehetnek bizonyos táplálékok és gyógyszerek előállításában.

Egyes kultúrákban a termését hagyományos gyógyászati célokra használják, mivel számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik. A termés kivonata például antioxidánsokban gazdag, és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezhet, így szerepet játszhat az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében.

Emellett az élelmiszeriparban is felhasználható, magjai például olajat tartalmaznak, amelyet étkezési és kozmetikai termékek előállítására használnak. Ezenkívül a termés íze és illata is alkalmassá teszi különböző ételek és italok ízesítésére.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Kerti teendők júliusban – nem csak az öntözés feladat!

2024. július 9. 10:10

Íme, néhány tipp és trükk, hogyan tartsa meg teljes szépségében a kertet, még a legnagyobb melegben is.

Van-e teendőm a bazsarózsával elvirágzás után?

2022. június 19. 04:36

Arról szeretnék érdeklődni, hogy a bazsarózsa elvirágzását követően, milyen teendőm van a növényekkel?

Amit a bazsarózsáról tudni érdemes

2023. április 23. 10:37

Nézzük a bazsarózsa ápolásáról szóló tudnivalókat!

10 érdekesség a bazsarózsáról

2024. április 24. 14:10

A bazsarózsa vagy peónia hamarosan virágba borul, érdemes hát néhány érdekességet megtudni erről a csodás dísznövényről.