Igen megosztó fűszer a kurkuma: valaki vagy szereti vagy nem szereti. Köztes állapot talán nincs is, pedig jótékony hatásairól ugyanúgy lehet olvasni, mint kertben való hasznáról, ha bio megoldásokban gondolkodunk.
Az élet fűszereként emlegetik a Távol-Keleten, de ismert szószok alapanyagaként is megtalálható, mint a curry vagy a Worchester-szósz.
Indiai sáfrány, sárga gyömbér, turmerik, holy powder, sziámi tulipán és még hosszú a lista, ahogy nevezhetjük a hétköznapokban. A holy powder elnevezés, azaz szent por sem véletlen. Erős gyógyhatásának köszönhetően világszerte használják az Ayurvédában is. Érdekessége, hogy fő hatóanyagát, a kurkumint, alig 3%-ban tartalmazza a növény.
A kurkumát már 5000 éve használják a tradicionális ételekben és gyógyászatban is. Izgalmas, élénksárga színe miatt kiváló az ételek természetes színezésére is.
Honnan származik a kurkuma?
A kurkuma Dél- és Délkelet-Ázsiából származik, és elsősorban Indiában, Kínában és Ázsia délkeleti régióiban kedvelik. Indiában szent fűszernek tartják, és emellett textilfestésre is használták. Eredetileg a buddhista szerzetesek élénksárga ruháinak is a kurkuma adta a színét.
Európába Marco Polo hódító útjai által jutott el.
Hogyan termesszünk otthon kurkumát?
Mint jó kertészt, engem is magával ragadott pár éve a kurkumatermesztés kíváncsisága, hogy vajon tudok-e kerti körülmények között kurkumát termeszteni?
Mivel a gyömbérhez hasonló, rizómás növényről van szó, az első feladat, hogy minőségi kurkumát vásároljunk, melyet el kell kezdeni kihajtatni a gyömbérhez hasonló módon.
Kókuszrosttal telt cserép tetejére tegyük rá az egészséges kurkumarizómákat és öntözzük be. Majd tartsuk nedvesen a talajt, de ne engedjük bepenészedni. Pár nap alatt megindulnak a kis hajtások, és akkor már kiültetve a kertben is meg fog maradni növényként.
Mivel melegigényes növény, így napos kertben fogja jól érezni magát, ahol jó vízáteresztő a talaj, és ha nem is közvetlenül, de éri a napsütés, hogy a talaj is meleg legyen körülötte.
A pangó vízre érzékeny, erre érdemes odafigyelni, ha cserépben tartjuk.
A gyömbérhez hasonló módon a kertben képes virágot hozni. Késő ősszel szedjük fel, hogy mennyi plusz rizómát nevelt, amit a konyhában felhasználhatunk. Ne várjunk hatalmas növekedést, mint egy csicsókánál, de lesz növekmény rendesen, akárcsak a gyömbér esetében.
Tápanyag szempontjából én személy szerint nem adtam neki semmi pluszt, ahogyan a gyömbérnél sem szoktam. Valószínűleg a plusz tápanyagot meghálálja, de az biztos, hogy a szerves trágyával kezelt ágyásokban sokkal több növekménye volt, mint a tápanyagszegényebb helyeken.
Díszértéke sem utolsó, évelőágyásokban is jó társnövény lehet ínfüvek közé ültetve, ahol a nagy levelek az ínfüvek fölé tudnak nyúlni és afölé érdekes és különleges virága.
Hogyan fogjunk hozzá a kurkuma ehetővé tételéhez?
Ha sikerült megtermelnünk plusz kurkumagyökereket, akkor tisztítsuk meg, mossuk alaposan át és hagyjuk megszáradni a mosás után. Ne nedvesen kerüljön a hűtőszekrénybe, mert könnyen bepenészedhet. Érdemes inkább szárazon tartani, fénytől védett helyen.
Ha vékony korongokra vágjuk, akkor aszalóban ki is száríthatjuk, majd kávédarálón leőrölhetjük porrá.
Indiai ételekhez kiváló lesz!