Házikert
Házikert

A levendulát most kell megmetszeni, azt is eláruljuk, hogyan

A levendulát most kell megmetszeni, azt is eláruljuk, hogyan

Agrofórum Online

A metszés időpontját, ahogy a legtöbb évelő növény, úgy a levendula esetében is érdemes gondosan megválasztani.

Magyarországon egyre több kert dísze a levendula, amely intenzív illatával, igénytelenségével, hosszú virágzásával sokak kedvence. Kedvelik a beporzók, méhek, lepkék is, így az összetettebb flórájú kertre törekvők is előszeretettel ültetik. De nem elég csak elültetni, időnként vissza is kell metszeni.

A levendula ültetése

A levendulának alkalmas területet mediterrán származása alapján nem nehéz megválasztani. A déli fekvést, sok napsütést, a jó vízelvezető képességű, tápanyagban szegényebb, meszes talajt kedveli, ezért ültetéskor kivételesen nincs szüksége pótlólagos tápanyagra. Ha pedig cserépbe tennénk, a virágföldhöz keverjünk homokot, és legyen a cserép alján megfelelően nagy nyílás a vízelvezetéshez, mert a növény a pangó vizet nem bírja.

Kora tavaszi metszés

A tökéletes forma és a gazdag virágzás érdekében a levendulát évente két alkalommal meg kell metszeni Különösen a soron következő, tavaszi metszésre kényes a növény: ha túl korán vágjuk vissza, elfagyhat, de az sem jó, ha már elkezdett erőteljesen hajtani. Az optimális időpont valahol február vége és március közepe között van.

A növény maximum kétharmad része távolítható el, de fontos arra figyelni, hogy az előző évi hajtásokból valamennyit meghagyjunk, ne vágjunk túl mélyen a fás részekbe. Az elhalt, elöregedett ágakat szintén vágjuk le, mert betegségek forrásai lehetnek.

Nyári metszés

A második metszést nyáron végezzük, éppen mielőtt a levendula elvirágozna, ezzel ugyanis másodvirágzásra serkentjük. Ekkor csak a virágos hajtások körülbelül egyharmadát vágjuk le, a friss, zöld leveles részeket és hajtásokat azonban hagyjuk a növényen. Ha a nyári metszés időpontját elmulasztottuk, inkább ne nyúljunk már a növényhez kora tavaszig. Ezzel megvédhetjük a fagy hatásaitól.

Ha levendulát vásárolunk, figyeljünk oda, hogy milyen fajtát választunk. Az „eredeti” levendula, a Levendula angustifolia –15 Celsius-fokig bírja a fagyokat, míg például az angol levendula csak fagypont felett, cserépben teleltethető át.

Szép is, igénytelen is, tehát levendulára fel, aki a fenti tanácsokat betartja, minden évben csodás illatban és virágözönben gyönyörködhet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kerti katicavirág varázslatos hatása

2024. június 14. 14:10

Létezik egy növény, amelynek magját valóságos csodaelixírnek tartják. Ez a fekete kömény vagy más néven katicavirág (Nigella sativa).

Miért érdemes lestyánt termeszteni?

2024. június 12. 14:10

A lestyán egy igencsak elterjedt és régóta ismert fűszer- és gyógynövény, amely régebben minden falusi udvarban büszkén zöldellt.

Amit a dúsan virágzó muskátliról tudni érdemes

2024. június 12. 11:40

A muskátli az egyik legellenállóbb balkonnövény. Ha elég fényt, nedvességet és tápanyagot kap, virágozni fog. De mit tehetünk érte még?

A talaj mulcsozása lépésről lépésre

2024. június 11. 08:40

A mulcsozás, a mulcs terítése egyszerű feladatnak tűnik, mégsem az. A talajtakarásról szóló útmutatónk lépésről lépésre vezeti végig a folyamaton.

Mit tehetek a fagyban kinn maradt citromfával?

2023. április 5. 04:36

Kinn maradt a fagyban a citromfám az elmúlt napokban. Mit tegyek vele? Levágjam az elhalt leveleket, visszametsszem a koronáját?

Hogyan kell megmetszeni a rózsát?

2023. április 2. 10:36

Kérem, írják meg nekem, hogy hogyan kell megfelelően megmetszeni a rózsát?

Mikor és hogyan metsszük meg a magnóliát?

2024. március 30. 04:39

Hogyan ápoljuk a magnóliát? Mikor és hogyan metsszük meg? Válaszukat nagyon várom!

Miből legyen sövény? I. rész – lombhullató, pompásan virágzó sövénynövények

2019. június 22. 04:36

Milyen lombhullató, feltűnő virágzatot nevelő növényfajok alkalmasak sövény telepítéséhez is? Melyek a legnépszerűbbek közülük? Hogyan gondozzuk az egyes sövénynövény-fajokat?