Házikert

Az emberiség legrégebbi gyógynövényei: a martilapu

Agrofórum Online

Az őszirózsafélék közé tartozó martilapu (Tussilago farfara) a kertben egy klasszikus gyomnövény. Gyomként ismerjük, de valójában egy gyógynövény, melynek elsősorban a légzőszervi betegségek kezelésénél volt a népgyógyászatban fontos szerepe.

Eredeti élőhelye alapján a vízpartok, a nedves rétek és árokpartok voltak a fő lelőhelyei, mára már a laza, nedves és agyagos, de még a meszes talajokon is előfordul, így egész Európában és a mérsékelt éghajlaton Ázsiában megtalálható, de találkozni lehet vele Észak-Afrikában is. Feltehetően ezekre a területekre a telepesek hurcolták be őket még gyógynövényként, onnan vadult ki és terjedt el világszerte.

Miről ismerhető fel a martilapu?

Aki régóta olvassa az írásaimat itt vagy a többi platformon, tudja, hogy rajongok a gyomokért és a gyógynövényekért, főleg, ha még évelők is. A martilapu is egy évelő, vöröses pikkelyű szára végén egyetlen sárga virággal, mely kinyílás előtt a föld felé hajlik. A termései barnák, rajta hosszú ezüstfehéres szálakkal. A virágzási ideje márciustól májusig tart, tehát ezekben az időkben figyelhető meg a legkönnyebben.

Mit kell tudni gyógynövényként a martilapuról?

Bár sokan klasszikus gyomként tekintenek rá, gyakori vendége az alkaloidot tartalmazó növények listájának, az OGYÉI tiltólistáján is szerepel bizonyítottan májra mérgező hatása miatt. Ennek oka a pirrolizidin nevű alkaloid.

Mégis akkor hogy lehet gyógynövény?

Az antropozófus orvoslástól kezdve a Kínai Medicinán át a népgyógyászati feljegyzésekig rengeteg adat áll rendelkezésre gyógyászati célra való alkalmazásáról. A martilapulevél (Farfarae folium) forrázata belsőleg befedi és védi a gyulladt nyálkahártyát a leírások alapján, csökkenti a köhögési ingert. Légúti gyulladásoknál a sűrű váladékot fellazítja, ezáltal megkönnyíti a köhögést.

FONTOS: A növényekről szóló népgyógyászati feljegyzések nem jelentenek orvosi diagnózist és adagolási javaslatot, így bármilyen gyógynövényről olvasunk az interneten, kérjük ki orvosunk vagy gyógyszerészünk véleményét.

A belsőleges ajánlásokat tartalmazó dokumentumok mellett külsőleges felhasználásáról is bőven van feljegyzés: fejfájás ellen, duzzadt lábra a kifejlett leveleket a bolyhos oldalukkal borítsuk a kezelendő területre, gyakran érdemes cserélni.

A martilapu egy évelő, vöröses pikkelyű szára végén egyetlen sárga virággal (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/feny-termeszet-nyar-napfeny-7141133/)

Külső gyulladásokra, fekélyekre az összezúzott levelek, vagy erős főzetük használható.

Mint minden gyógynövénynél (és gyógyszernél), itt is van ellenjavallat: várandós és szoptató nők, alkoholisták, májbetegek ne használják! Használata ellentmondásos, van ahol alkalmazzák, néhol gyógynövényként betiltották.

A jó hatásairól legelőször Hippokratész és az ókori görögök feljegyzéseiben lehet olvasni, aztán továbbhaladt a tudomány, Maria Treben Gyógyfüveskönyvében is szerepel, és ahogy fejlődött a tudomány, úgy haladtak előre a laborkörülmények közötti tapasztalatok leírásai is.

Ha ilyen megosztó növény, akkor honnan ered a neve és hagyománya?

Ahogy fentebb írtam, már az ókori görögök is ismerték. Számos népi magyar elnevezése van: farkastalpfű, kereklapu, körömfű, körömlapu, lókörmű szattyán, lókörmű szattyu, lóköröműfű, mostohalapu, partilapu, podbál, szamárköröm, szamárlapu, szattyú, tyúkvirág, vajkapu.

Aki kicsit tanult még latinul, az felfedezheti a nevében a „köhögés” szót, nem véletlen hát a sokféle hasonló gyógyszerelnevezés is. A Tussilago annyit jelent, hogy „köhögést elűző”, vagyis tussis ago.

Ókori felhasználásában így írnak róla: levelét pipába tömték és úgy füstölték el az asztmások a görcsös köhögés ellen.

Konyhában használjuk-e?

Mint fentebb olvashatjuk, számos jótékony hatása van, de vitatott növény. Az interneten lehet találni recepteket, melyekben töltött káposzta módjára a káposzta helyett a martilapu levelét használják, de minden esetben azt javasolnám, hogy legyünk körültekintőek. Sok olyan növényt javasolnak fogyasztásra a különböző blogok, melyek megítélése egyáltalán nem egyértelmű, így maradjunk a jól bevált ételeknél ez esetben, és ne martilapuval készítsük kedvenc „töltikénket”.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 érv, hogy ne vágjuk vissza télre az évelőket!

2024. december 18. 05:40

Nézzük meg az érveket a "mindent hagyunk úgy, ahogy van télen, hiszen a természet sem kaszál és vagdos" kertészeti elképzelés mellett!

Így tartsuk tisztán a szobanövényeink leveleit!

2024. december 17. 11:10

A szobanövények leveleinek tisztítása azért fontos, mert a rajtuk felhalmozódó por, zsír, vízkő vagy egyéb szennyeződés gátolhatja a növények létfontosságú folyamatait.

A legjobb talajtakaró mixek, és amit tudni érdemes róluk

2024. december 17. 05:40

A legjobb talajtakaró mixek témáját hoztam most, melyekről már saját tapasztalatok alapján tudom elmondani a legfontosabb információkat.

Így ne vásároljon növényt, ha jót akar magának és a kertnek!

2024. december 16. 13:40

A megfelelő növény kiválasztása nemcsak esztétikai kérdés, hanem a sikeres kertészkedés alapja is. Nézzünk 8 hasznos tippet a választáshoz!

Új hatóanyagokkal a parlagfű elleni harcban

2022. szeptember 3. 05:32

A pollen allergia a szezonális légúti allergiás megbetegedések leggyakoribb formája.

Hogyan szabadulhatnék meg az évelő gyomoktól kiskertemben?  

2020. július 30. 11:06

Hogyan szabadulhatnék meg az évelő gyomoktól kiskertemben?  

A gyomrezisztencia helyzete a világban

2018. szeptember 27. 11:10

A szerzők a párizsi gyomrezisztencia konferencián jártak, az ott látottakról, hallottakról számolnak be. Az előadások a rezisztens gyomfajokról, az általuk okozott károkról, a megelőzés lehetőségeiről szóltak és bemutatták a legújabb diagnosztikai módszereket.

Árvakelések, tarlók kezelésének növényvédelmi összefüggései

2023. augusztus 22. 05:40

Árvakelések a tarlókon mindig is voltak és lesznek is, akármilyen precíz betakarítógépekkel is végezzük el a termény betakarítását. De miért is problémás az árvakelések jelenléte? Miért baj az, ha nyáron „zöld a határ”?