Házikert
Házikert

Az orgona gondozása télen

Az orgona gondozása télen

Agrofórum Online

Bár strapabíró cserjének számít, amely akár a kemény fagyokat is elviseli és kevés gondozást igényel a túléléshez, sokat segít neki, ha megvédjük a jeges téli hidegtől.

A közönséges orgona vagy májusi orgona az egyik legnépszerűbb hazai cserje, amit előszeretettel ültetnek kertekbe, teraszok köré vagy az utcafrontra. A hideg idő beköszöntével azonban a legtöbben a „sorsára hagyják” a növényt, mondván, nincs vele teendő, majd tavasszal magához tér.

Meglehet, így is lesz, de ahhoz, hogy az orgonánk ne legyen évről évre fakóbb és ritkásabb, hanem épp ellenkezőleg, kiviruljon, sűrűsödjön és egyre több virágot hozzon, törődést igényel. Az alábbiakban megmutatjuk, mivel segíthetünk ezeknek a cserjéknek télen. 

A virágzás elősegítése érdekében az orgonának szüksége van a hideg hónapokra, amelyek hozzájárulnak a következő szezon virágainak kialakulásához. Ebben az időszakban, amíg a cserje nyugalmi állapotban van, nincs szüksége különösebb ápolásra.

A téli időszakban az orgona számára a legfőbb fenyegetést általában a fagyos talaj és a jeges téli szelek-okozta kiszáradás jelenti. Egy jó vízelvezetésű talaj azonban segít megelőzni, hogy a megfagyott víz megkárosítsa a gyökereket.

Mielőtt orgonát ültetünk, gondolnunk kell a majdani téli időjárásra. Ennek a növénynek legalább 8 órányi napsütésre és lúgos vagy semleges talajra van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon. Éppen ezért nem ajánlott világos épület vagy fal mellé ültetni, a fényvisszaverődés ugyanis téli leégést okozhat. 

A téli kánikula (a talaj fagyása és olvadása miatti gyökerek kitettsége) megelőzése érdekében fedje be a növény tövét 8-10 centiméternyi mulccsal. Késő télen vagy kora tavasszal, ha kemény fagy várható, szükség lehet a cserje befedésére az új hajtások és rügyek védelme érdekében. E célra használhatunk bármilyen növénytakarót.

Az orgona rendszeres metszése nemcsak abban segít, hogy éveken át megőrizze tömörségét és szép formáját a növény, de elősegíti a tavaszi dús virágzást is. Emellett a megfelelő visszavágás mellett a cserje könnyebben át tudja vészelni a kemény telet. Várja meg a tavaszi virágzás végét, majd vágja le az elszáradt virágokat és a sérült ágakat. Az idősebb növények megfiatalítása érdekében ritkítsa harmadára az ágakat. 

Ha az ön orgonája konténerben nő, célszerű télire is a kertben hagynia, mivel a növénynek a későbbi rügyképzéshez szüksége van a hidegre. Amennyiben úgy gondolja, túl sok a növénynek a kinti hideg, tárolhatja a téli hónapokban a fűtetlen garázsában is – ez esetben mindig ellenőrizze a nedvességtartalmát, nehogy kiszáradjon a növény. A másik lehetőség az, ha a cserepet erősen bemulcsozza, hogy megvédje a gyökereket a fagyástól, a cserje azonban megkapja a virágzáshoz szükséges hideget.

Az orgonát célszerű alaposan megöntözni a hideg időszak előtt, de időnként télen is öntözni kell, hogy ne száradjon ki. A locsolást melegebb napokra időzítse, amikor az éjszakai hőmérséklet fagypont felett marad. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ideális növények homokos talajra

2024. június 21. 16:10

Az ilyen jellegű termőföld jellemzően igen gazdag tápanyagokban, mint például káliumban, vasban, bórban és cinkben.

Így kerüljük el, hogy a nyári forróságban kiégjen a gyep

2024. június 21. 08:40

A legjobb időpont az öntözésre a kora reggel, amikor a hőmérséklet még alacsony és a párolgás normális szintű.

Veteményesek megfelelő sor- és tőtávolsága: ezért érdemes figyelembe vennie

2024. június 20. 13:10

Általuk csökkenthetjük a betegségek és kártevők előfordulásának esélyét, valamint megkönnyíti a növények gondozását és betakarítását is.

Egymást segítő növények a gyakorlatban

2024. június 15. 05:40

Egymást segítő növények rendszerét mutatjuk be az idei KertAkadémia napon is Tabdiban!

Milyen igényei vannak a dracénának, hogyan gondozzam?

2023. január 11. 04:38

Sajnos a dracéna levelei az utóbbi időben kissé lankadtak és barnulnak is. Mi lehet a probléma? Milyen igényei vannak a dracénának, és hogyan gondozzam?

Miből legyen sövény? III. rész – a kerti korallberkenye és a babérmeggy

2019. június 27. 09:43

Milyen alternatívái léteznek a tuja- és ciprusféléknek, ha örökzöld sövény telepítéséről van szó? Jó ötlet-e az Európa nyugati részéről vagy Délkelet-Ázsia mediterrán térségeiről származó örökzöld növények ültetése? Most minderre fényt derítünk, ismerjük meg a kerti korallberkenyét és a babérmeggyet!

Mindent a seprűzanótról

2021. december 23. 04:36

A seprűzanót vagy seprőzanót hazai karrierje egy amerikai mesével kezdődött, majd a különleges téli dekorációt igénylők bejárati ajtajánál folytatódott. Mit kell tudnunk a növényről? Hogyan gondozzuk, hogy év közben a kertünket díszítse?

Az agglegénypálma tényleg mindent kibír?

2023. február 5. 04:37

Valós az a megállapítás, miszerint az agglegénypálma mindent kibír? Tényleg beéri ez a növény minimális törődéssel?