Hogyan gondozzuk a kertbe ültetett szamócát?

Hogyan gondozzuk a kertbe ültetett szamócát?

Agrofórum Online

Kérem válaszukat! Hogyan gondozzam megfelelően a kertbe ültetett szamócát?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A szamóca kedvelt gyümölcsfajunk a kertben, hiszen értékes és ízletes termése nemcsak friss fogyasztásra, hanem feldolgozásra is alkalmas. Ápolása nem tekinthető nehéz feladatnak a vegetációs időszakban, viszont érdemes jó pár szempontot ennek során szem előtt tartani, így érhető el ugyanis a jó minőségű és megfelelő mennyiségű termés betakarítása. Nagyon fontos, hogy a szamócát a vegetációs időszakban rendszeresen, főként szárazabb időszakokban öntözzük, hiszen sekélyen elhelyezkedő gyökérzete ennek hiányában akár gyorsan ki is száradhat.

A víz mellett a tápanyagok meglétéről is gondoskodjunk, akár szerves vagy műtrágya, vagy tápoldat formájában, ennek kiemelt szerepe van főként a folyton termő, nagy tápanyagigénnyel rendelkező fajták esetében. A takarás nélküli szamócatermesztés további munkálatai közé tartozik a gyomok rendszeres irtása is, valamint a megjelenő indák eltávolítására is érdemes időt fordítani. Az indák eltávolításával a növények erőnlétét óvhatjuk meg, valamint az állomány elsűrűsödését is csak így tudjuk megakadályozni. Egyszer termő fajták esetében pedig a szüret utáni lombeltávolítással segíthető elő a tövek erőnlétének megtartása és betegségektől való megóvása.

A szamóca egészségét számos kártevő és betegség is fenyegeti
A szamóca egészségét számos kártevő és betegség is fenyegeti (fotó: Pixabay)

A szamóca egészségét számos kártevő és betegség is fenyegeti, melyek megelőzése csak rendszeres szemrevételezéssel, az állomány átvizsgálásával érhető el. A levélfoltosságot okozó kórokozók közül a mikoszferellás, gnomóniás, diplokarponos és fomopsziszos levélfoltosság is megjelenhet a leveleken. E kórokozók ellen már érdemes tavasszal, a beteg levelek eltávolításával megelőző védekezést folytatni, megjelenésük esetében a további időszakban pedig kémiai állománykezelést végezni. Gyakori probléma a termések szürkerothadás általi fertőzöttsége is, mely jelentős terméskiesést tud okozni. A talaj takarásával, illetve a virágzás kezdetén és végén, valamint a kötődéskor végzett permetezéssel a kórokozó fertőzése csökkenthető (Switch 62,5 WG).

A kórokozók mellett számos kártevő megtelepedése is nehezítheti a szamóca termesztését, viszont ezek közül a levéltetvek (NeemAzal, Full 5 CS), illetve a szamócaeszelény és a szamóca-bimbólikasztó tekinthető általánosan elterjedtnek. A szamócaeszelény a virágszárak megszúrásával okozza azok hervadását, majd száradását, míg a bimbólikasztó lárvái a virágokat élik fel táplálkozásuk során. A védekezést mindkét kártevő ellen érdemes kémiailag, megelőző jelleggel a kifejlett alakok megjelenésekor, még a virágzási időszak előtt elvégezni (pl. Full 5 CS).

Kiemelt kép: Pixabay

Szamóca az alagútból

2021. április 28. 10:00

Az Egyesült Királyság egyik legimpozánsabb bogyósgyümölcs-termelőjeként a Hall Hunter csapata mindig új, piacbővítő és a vállalkozást fenntartó terjeszkedési irányokat kutat fel. Az alagutas rendszerben termesztett szamóca immár hőszivattyúk segítségével képes biztosítani a megfelelő terméshozamot - olvasható a hortidaily.com-on.

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

Mit csináljak a túl korán megérkezett szamócapalántákkal?

2023. március 4. 04:36

Rendelt cserepes szamócapalántáim már most megérkeztek. Mit lehet ezzel most csinálni? Jelenleg fátyolfóliával takarom. Cserépben lesznek, de még szerintem korai kihelyezni, kiültetni.

Palántatípusok a szamócatermesztésben

2018. augusztus 19. 15:58

A gyümölcsminőségi elvárások egyre magasabbak, a munkaerő drágul, a környezeti tényezők pedig egyre kiszámíthatatlanabbak. Csak folyamatos innovációval lehet versenyképesnek maradni, és a fejlődés a szamócatermesztés teljes vertikumát kell, hogy érintse. A sikeres termesztés egyik alapja a kifogástalan minőségű szaporítóanyag.