Házikert
Házikert

Hogyan öntözzük a szobanövényeket?

Hogyan öntözzük a szobanövényeket?

Agrofórum Online

A szobanövények öntözése szobakertészeknél mindig egy olyan feladat, aminél a siker hamar elbukható. Gyakori kérdések közül szemezgettem, amit a legtöbben tesznek fel nekem: Hogyan öntözzük a szobanövényeket?

A szobanövények öntözésénél több irányból kell megvizsgálni a kérdést, mert kicsit összetettebb, mint ahogy elsőre tűnik. Először is melyik szobanövényről beszélünk? Vajon minden szobanövényt egyformán öntözünk?

Mit jelent az, hogy optimálisan öntözzünk?

Nem szeretem ezt a szakkönyvi kifejezést, hogy öntözzünk optimálisan. Legyen optimális a talaj, és persze minden legyen optimális, de mit takar maga ez a szó?

Ahány ember annyiféle igény, ugye? Na, ez a növényeknél ugyanígy van. Ahány növény annyiféle valódi igény, és ez a faramuci optimális szó pont azt jelenti, hogy az adott növényre legyen tökéletes az öntözővíz is. De akkor nekiülhetünk kiinternetezni hogy melyik növény micsoda, és mennyi az igénye? Nem feltétlenül. Adok most pár általánosítható gondolatot, ami megkönnyíti a dolgot!

Szőrös és húsos levelű szobanövények esete

A szőrös levelű növények, mint egy afrikai ibolya például, egyáltalán nem szereti a felülről öntözést. Ráadásul mivel húsos is a levele, nagyon nedvdús, így az is fontos, hogy alulról se álljon a vízben, és néha hagyjuk kicsit kiszáradni a talajt, mert az állandó nedves talajban kirothadnak a növények.

A húsos levelűek közé tartozik a korallvirág, majomkenyérfa is, melyekre szintén igaz, hogy ne vigyük túlzásba az öntözést, maximum heti egyszer elegendő még a nagy nyári melegben is.

Fás szárú szobanövények

Fás szárú növények, mint a duranta, szobai fikuszok, yukkák például szintén a ritkábban öntözendők közé tartoznak. Mivel a fás szár masszív és erőteljes, így nem szükséges a heti 1 öntözésnél többet dolgozni velük.

Ahány növény annyiféle igény (fotó: Pixabay)

Páraigényesek és az öntözés

Szobanövények között is vannak olyanok, melyek páraigényesek, netán még léggyökereik is vannak. A Monstera (könnyezőpálma), a pálmafélék, az alokáziák, vagy akár a szobapáfrány is ide tartozik. Itt akár 3-4 naponta is öntözni kell, de legalább párásítani, hogy jól érezzék magukat.

Honnan látjuk, hogy a növény melyik kategóriába tartozik?

A legtöbb növény jelzi, ha nem érzi jól magát és könnyen tettenérhetők az igényeik.

Ha nem tápanyaghiány az ok, akkor a levélvégek elszáradásával jelzik a páraigényesek, hogy ideje párásítani.

De egy húsos levelű növényt is hamar felismerünk, mert fogásra érezni, hogy a pozsgások közé tartozik. Lédús leveleivel nem fogja igényelni a vizet, de ezt láthatjuk a talaján is, mert ha jó helyről vettük a növényt, akkor várhatóan valami homokos keverékbe ültették, ami nem tartja annyira a vizet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

7 jó tanács a forró nyári napokra: hogyan segítsünk a muskátliknak a nagy hőségben

2024. július 22. 13:10

A muskátlik tartós károsodás nélkül elviselik az átmeneti szárazságot, mivel száruk és húsos leveleik képesek elraktározni a vizet.

Még nem késő - ezek a legfontosabb júliusi teendők a kertben

2024. július 22. 05:40

A nyár közepén már ontja magából a kert a gyümölcsöket, zöldségeket, de ezerszám nyílnak a virágzók is. Nézzük sorra a júliusi legfontosabb teendőket a kertben!

Így gondozzuk rózsakertünket a nyáron

2024. július 21. 08:10

A hőség, az erős napsütés és az esetleges vízhiány mind olyan tényezők, amelyek megterhelik a bokrok legszebb ékességét is, a virágot.

Mit ültessünk júliusban a zöldséges és fűszernövényes kertekbe?

2024. július 19. 13:10

Minden attól függ, hogy megtaláljuk-e a megfelelő fajtákat, amelyek még az első fagyok előtt képesek kifejlődni és termést adni az adott területen.

Az agglegénypálma tényleg mindent kibír?

2023. február 5. 04:37

Valós az a megállapítás, miszerint az agglegénypálma mindent kibír? Tényleg beéri ez a növény minimális törődéssel?

Hogyan gondozzuk a magról kikelt avokádót?

2023. május 9. 04:36

Magról kikelt avokádót gondozok, amely kb. 30 cm magas. Nagyon szép, egészséges, nagy levelei vannak már. Cserépben van. Hogyan gondozzam a továbbiakban?

Spanyolország az aszályos jövővel szemben középkori megoldásokhoz folyamodik

2023. augusztus 2. 14:10

A Dél-Európán végigsöprő extrém hőség újabb figyelmeztetés volt arra, hogy az éghajlatváltozás milyen kihívások elé állítja Spanyolországot.

Hogyan menthetem meg a sárguló levelű hibiszkuszt?

2023. december 2. 04:37

Szobai hibiszkuszom levelei tömegesen elsárgultak, és azóta lehullottak a csatolt kép szerint. Hogyan menthetem meg, mit tehetek?