Házikert
Házikert

Így kerüljük el, hogy a nyári forróságban kiégjen a gyep

Így kerüljük el, hogy a nyári forróságban kiégjen a gyep

Agrofórum Online

Gyepünk gondozása nyáron különös figyelmet igényel, hogy elkerüljük a kiégést és biztosítsuk a fű egészséges növekedését. Az öntözés időzítésétől kezdve a megfelelő fűnyírásig számos tényező befolyásolja, mennyire lesz ellenálló a gyep a hőséggel szemben.

Öntözés

A legjobb időpont az öntözésre a kora reggel, amikor a hőmérséklet még alacsony és a párolgás normális szintű, így a gyep több vizet tud magába szívni, ami biztosan eléri a gyökereket.

Amennyiben időnk csak este engedi, hogy locsoljunk, nincs akadálya, azonban abban az esetben érdemes odafigyelni, hogy ne maradjon sokáig nedves, pangó vizes, mert az gombás megbetegedésekhez vezethet.

A gyakori és felületes öntözés gyenge gyökerekhez vezet, inkább heti kétszer, de alaposan öntözzünk, annak érdekében, hogy a talaj mélyen átnedvesedjen. A mennyiséget tekintve 2,5-3 centiméter elég.

Fűnyírás

A fűnyírás rendkívül fontos szerepet játszik a gyep egészségének megőrzésében, ez pedig különösen igaz a nyári hónapokban, amikor könnyen kiéghet. Nyáron kicsit érdemes hosszabbra hagyni a fűszálakat (6-8 centiméter), hogy több árnyékot biztosítsanak a talaj számára, így csökkentve a párolgást és segítve a talaj nedvességtartalmának megőrzését.

Ha túl rövidre nyírjuk a füvet, nagy stressznek van kitéve, mert a gyökereknek nagyobb energiát kell fordítaniuk a regenerálódásra, így kevésbé lesz ellenálló a hőséggel és szárazsággal szemben.

A hosszabbra hagyott fűszálak erősebb és mélyebb gyökérzet kialakulását ösztönzik, ami jobb víz- és tápanyagfelvételt eredményez. Arra figyeljünk, hogy mindig éles pengével dolgozzunk, mert a tompa felszakíthatja a füvet, amely kiszáradáshoz vezet.

Tápanyagpótlás

Érdemes nyár elején némi lassan lebomló műtrágyát, komposztot vagy organikus trágyát alkalmaznunk, amely fokozatosan juttatja be a tápanyagokat a talajba, így szép dús zöld gyepet kapunk a nyáron. Kerüljük azonban a túlzott nitrogén használatát a nyár folyamán.

Árnyékolás

A fák vagy bokrok ültetése hosszútávon árnyékolással segíthet megvédeni gyepünket az állandó közvetlen napfénytől. További megoldásként szolgálhat, ha a lenyírt fűszálakat visszahagyjuk a gyepen, mert az segít megtartani a talaj nedvességét és tápanyagokkal látja el a füvet.

Talajlazítás

Az aeráció vagyis talajlazítás segíthet a víz és a tápanyagok jobb bejutásához a gyökerekhez. Ezt érdemes tavasszal vagy ősszel előre elvégezni, de ha nagyon tömörödött a talaj, akkor nyáron is alkalmazható.

Kártevők elleni védekezés

Figyeljünk a kártevők jelenlétére, mint például a pajorok vagy a különböző bogarak, amelyek károsíthatják a gyepet. Amennyiben jelenlétüket véltük felfedezni, érdemes rovarirtó szerekkel közbelépni.

Ne felejtsük el házi kedvenceinket sem, mint potenciális kártevőket. A kutyák vizelete jelentős károkat okozhat a gyepben, sárga foltokat hagyva maga után, ahol a fű kiéghet. Ez a probléma különösen gyakori lehet a nyári hónapokban, amikor a fű már amúgy is stressz alatt van a hőség és a szárazság miatt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Kerti teendők júliusban – nem csak az öntözés feladat!

2024. július 9. 10:10

Íme, néhány tipp és trükk, hogyan tartsa meg teljes szépségében a kertet, még a legnagyobb melegben is.

Szép idő lesz - hozza formába a kertet!

2020. április 18. 08:39

Az egyik legszeszélyesebb hónap április. Ilyenkor még számíthatunk talajmenti fagyokra, heves esőzésre, de lehet akár már nyári meleg is. Akármilyen az időjárás, egy biztos, a kertek feléledtek, a fák virágba borultak, megkezdték tavaszi zsongásukat a méhek.

Hogyan távolítsam el a gyepből a mohát?  

2024. március 17. 04:39

A tavaly telepített gyepem tele lett mohával. Hogyan távolíthatom el a mohát a területről a fű megkímélésével?

Hogyan ápoljuk tavasszal gyepünket?

2022. március 22. 07:04

Első feladataink között a tavasz beköszöntével több olyan dolog is szerepelhet, melyet a tavalyi év őszén nem volt időnk elvégezni.

Gyeptelepítés kevesebb nyűggel, gyorsabban? 5 egyszerű tipp a haragoszöld kertért!

2022. szeptember 22. 04:34

Úgy tartják, hogy a világon kétféle emberrel találkozhatunk: az egyik már próbálkozott szakszerű gyeptelepítéssel otthonában, vagy a munka részeként sportpályákat, parkokat gondozva, míg mások szerint „a fű zöld és nő”.