Házikert

Így termesszünk magról kökényt!

Agrofórum Online

A hegyoldalak, erdőszélek jellegzetes növényének sötétszürke, tövises ágain beérő kékesfekete termése akkor a legfinomabb, ha már megcsípte a dér. Mártást, dzsemeket, bort, likőrt, teát is készítenek belőle, mivel édeskés íze és gyógyhatása miatt nagy népszerűségnek örvend ez a koronafának is nevezett cserje. Gyógynövényként és dísznövényként is igen értékes, ráadásul szemet gyönyörködtető látványt nyújt a kertben, ezért ha még nem ültettünk saját kökényt, meglehet, most van itt az ideje.

Szüretelés

A termést szeptember végétől lehet leszüretelni. Ha túl korán szedjük le, fennáll a veszély, hogy a magok még éretlenek lesznek. A termést közvetlenül a cserjéről szedjük le, úgy, hogy alulról megragadjuk az ágat, és lefelé húzzuk. Így nem sérülnek a bokor azon részei, amelyek tovább nőnek. Nem árt előre számolni azzal, hogy a termés begyűjtése (különösen, ha sokat akarunk szedni belőle) időigényes lehet.

Feldolgozás és tárolás

A bogyók vödörben vagy kosarakban egy-két hétig tárolhatók, feltéve, hogy hűvös, száraz helyen tartjuk őket. A kökény magja könnyen kinyerhető, ha a gyümölcs érett és puha. Szükség van egy vagy két vödörre, egy lapos aljú botra (például egy régi, lefűrészelt ásónyélre), egy szitára vagy szűrőre, valamint egy slagra vagy vízcsapra. A bogyókat pürésítjük, majd a szitán keresztül szétválasztjuk a gyümölcshúst és a magokat.

Előkészítés

  • A kinyert magokat kertészeti homok és komposzt egyenlő arányú keverékével kell összekeverni (ezeknél a magoknál a komposzt hozzáadása a keverékhez segíthet megtörni a nyugalmi állapotot). Használjon 50% lombtrágyát vagy tőzegmentes komposztot és 50% kertészeti homokot. Minden marék maghoz adjon két-három maréknyi keveréket.
  • Válasszon egy olyan edényt, amelyben elég hely van ennek a mag-homok keveréknek (illetve, egy kicsit többnek). Először tegyen egy réteg kavicsot az edény aljára. Fedje be a köveket homokkal. Erre helyezze rá a mag-homok keveréket, és fedje be 2-3 cm homokkal.
  • Ha ezeket a magvakat a következő tavasszal fel akarja nevelni, akkor nagy hasznára válik a négyhetes meleg időszak. Minden egyes cserepet tegyen egy lazán megkötött műanyag zacskóba, majd tegye ezeket egy meleg (kb. 20 Celsius-fokos) helyre. Néhány naponta vegye ki és öntözze meg a földet. A magok nem száradhatnak ki! Alternatív megoldásként a magokat közvetlenül a zacskóba is teheti, de ne feledje el ezeket is hetente legalább egyszer megöntözni!
  • A négy hét leteltével a magokat kiteheti a cserepekkel együtt a szabadba (miután eltávolította a zacskókat!). Helyezze őket árnyékos helyre, de óvja őket a madaraktól és az egerektől.
  • Ha nem teszi el a magokat néhány hétre meleg helyre, nem valószínű, hogy a következő tavasszal kicsíráznak – ehelyett jó eséllyel még egy évig szunnyadni fognak. Ebben az esetben a gyűjtést követő második tavaszig kint kell hagyni őket a szabadban, lehetőleg árnyékos helyen.

Vetés

Március elején ellenőrizze a magokat a csírázás jelei után kutatva. Ha a magok kb. 10%-a csírázásra utaló jeleket mutat, akkor készen állnak a vetésre.

Egy 1 literes cserépbe három magot vessünk, és legfeljebb 10 mm vastag komposzttal vagy homokkal fedjük be. Finoman tömörítsük és öntözzük meg. A magágyba meglehetősen sűrűn szórja ki a magokat – törekedjen arra, hogy a magok között kb. 5 mm legyen a távolság. Egy hengerrel vagy deszkával nyomjuk meg őket, hogy a magok jól a talajba süppedjenek. Fedjük be az egészet 5-10 mm homokkal.

A cikket fordította: Ordódy Eszter

Chili termesztése otthon: vetéstől a termésig

2025. március 10. 08:10

A chilik – akárcsak a paprikák – eredetileg Dél-Amerikából származnak, ezért természetüknél meleg- és fényigényesek.

Kora tavaszi metszés: mihez ne nyúljunk még?

2025. március 9. 13:10

Vannak növények, amelyeket vagy más évszakban kell metszeni, vagy egyáltalán nem igényelnek rendszeres visszavágást.

Hogyan maradhatnak tovább frissek a vágott virágok?

2025. március 9. 11:10

A frissen vásárolt virágok sokszor néhány nap után hervadni kezdenek. Ha betartunk néhány szabályt, hosszabb ideig élvezhetjük őket.

Tőzeg kontra kókuszrost: fenntarthatósági kérdések

2025. március 9. 05:40

Nézzük meg, mennyi érdekességet lehet tudni a tőzegről és a kókuszrostról, hiszen ez a két leggyakoribb közeg a kertészeti termesztésben!

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Január és február

2023. február 14. 05:37

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!

Őszi terméshatározó III. rész – tapadó vadszőlő, kökény, közönséges boróka

2019. október 9. 04:37

A természetben a ritkábban előforduló kék árnyalatok igazán egyedivé, különlegessé teszik egy növény megjelenését. Az ősszel érő, kékes színű termésüket leszámítva a tapadó vadszőlő, a kökény és a közönséges boróka igen különböznek egymástól, de érdemes kicsit közelebbről megismerkedni velük.

Ültessünk kökényt a kertünkbe!

2024. szeptember 24. 07:10

Ha nem korlátozzuk a terjeszkedését, a kökény szabadon álló, 4 méteres bokorrá fejlődik, amely egész évben különleges látványt nyújt.

Töltsük meg a kosarunkat ősszel a természet kincseivel!

2024. október 26. 05:40

A természet ősszel is rejt kincseket, melyek egy része a konyhaasztalra is kerülhet.