Házikert
Házikert

Így varázsoljunk magunk köré állatbarát kertet!

Így varázsoljunk magunk köré állatbarát kertet!

Agrofórum Online

Az állatbarát kert ugyanúgy egy izgalmas téma, mint a gyerekbarát kert. A legtöbb kerttulajdonos ezen a vonalon mozog egyébként, ha nem kisgyerekes családoknál járok, akkor tuti van kutya vagy cica a háznál, és számukra is élvezhető kertet szeretnének végeredményként.

Az állatbarát kert egyik alapkérdése ilyenkor: milyen állathoz kell igazodni? Sok esetben akár a házi kedvencünk allergiái is mérvadók, amire sokan nem is gondolnának. Pedig rendkívül fontos szempont ugyanúgy, ahogy nekünk embereknek. Egy macskás háznál más problémák vannak, mint egy kutyásnál, és a kutya fajtája is sok esetben más és más megoldásokat igényel.

A nagyon ásós kutyák esete a díszkertünkkel

Ha a kutyánk imád talajmunkát végezni, akkor bármennyire is szeretnénk mindenhol csodaszép kertet, ha neki nem biztosítunk egy helyet az alkotáshoz, akkor bizony ott több lesz a feszültség, mint a haszon. Ilyenkor az szokott lenni a megoldás, hogy minden kertben vannak olyan sarkok, amit úgynevezett „kupisaroknak” nevezek, és ha megoldható, ott hagyunk a kutyának is olyan felületet, ahol kiélheti fajtájára jellemző hobbiját.

De nem csak azért ásnak a kutyák, mert ez a szakvégzettségük vagy unatkoznak: nagyon melegben igazán nagy „kutyakagylók” készülnek a fák és cserjék alá is még akkor is, ha alapvetően nem egy ásós kutyánk van. Ezeket a helyeket lehetőség szerint érdemes megtartani, vagy legalább egy-két ilyen fix helyet, mert a kutya frusztrált lesz, ha minden lehetőséget elveszünk tőle, ahol hűsölni tud.

A kutyák fajtája sok esetben más és más megoldásokat igényel a kerttervezéskor (fotó: Pixabay)

A macska mindenhova odapiszkít? Így oldjuk meg!

A másik nagy területe az állatbarát kertnek, amikor a macskások mesélik, hogy a cicáik minden virágágyásban megtalálják a wc-re alkalmas helyet, de a gyep közepét sem kímélik, majd „lekaparják”, pedig látványosan esélyük sincs.

Erre nagyon jó megoldás, hogy a kert egyik részén kialakítunk egy macskaalmos vagy homokos felületet, amit akár rendszerint ki is takarítunk. Így a cicák, a könnyű elkaparhatóság miatt át fognak oda szokni és békén hagyják a kert többi részét. Pont a porhanyós talaj miatt kedvelik a virágágyásokat és a veteményeseket, tehát készítsünk nekik ehhez külön helyet!

Kandúrok a ház körül és minden bűzlik?

Sajnos tipikus probléma a kertes övezetben, hogy a kandúrok mindent összespriccelnek. Legyen az ajtófélfa, kerti bútor, medence oldalfala vagy autókerék; számukra egyfajta kommunikációs feladat ez, mi viszont dühönghetünk miatta.

A macskáknak elég érzékeny a szaglásuk, és van jó pár olyan növény és illatanyag, amit nem szeretnek. Gondolok itt az illatos gólyaorr növényre (Geranium macrorrhizum), vagy a citronella illóolajára. Ezeket kifejezetten nem kedvelik, de ugyanígy a citrusolajakat sem. Permetezzük be vele a kérdéses helyeket és máris megoldódik a probléma!

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Kerti teendők júliusban – nem csak az öntözés feladat!

2024. július 9. 10:10

Íme, néhány tipp és trükk, hogyan tartsa meg teljes szépségében a kertet, még a legnagyobb melegben is.

Kutyáink és macskáink tiltólistája – ezek ne szerepeljenek az étrendjükben!

2022. március 15. 08:36

Sok háztartásban napi szinten előfordul, hogy az ebédből, a vacsorából vagy a főzésből megmaradt ételmaradék vagy „potyadék” válogatás nélkül a macska vagy kutya táljában landol. Ez alapvetően nem probléma, hiszen ezeknek az élelmeknek a jelentős része alkalmas kedvenceink táplálására, de nem szabad mindent és minden mennyiségben eléjük tennünk! Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

Mire figyeljünk a kert kialakítása során, ha kutyát is tartanánk?

2022. április 18. 05:38

Hogyan lehet kutyatartás mellett szép kertet kialakítani? A kutyust nem szeretném bezárni vagy megkötni. Le kell mondanom a gondozott kiskert gondolatáról?

Egy ragadozó, ami fokozott figyelmet követel

2019. április 26. 05:36

A 80-as évek elejéről még csak egy-egy példányról van tudomásunk országunkban, ma pedig már 6000 körüli az a szám évente, amit a vadászok elejtenek. Magyarországon több tízezer példányról kell beszélnünk, ami az állományát illeti.

Forradalmi eljárással, ürülék alapján azonosítják az utcákat összepiszkító kutyákat

2023. július 23. 09:40

Mint az jól ismert, a kriminalisztikai célú DNS-vizsgálat immár a bűnüldözés egyik legfontosabb eszköze. Egy francia kisvárosban azonban ez idáig nem használt területen kezdték el ezt alkalmazni.