Házikert

Meddig szüretelhetünk még a veteményesben?

Agrofórum Online

Akár egész ősszel gazdag zöldség- és gyümölcstermés lehet a kertben, ha okosan gazdálkodtunk eddig. A termesztési mód az, ami sokszor meghatározza a szüretünk hosszát is.

Ősszel egyre többen kérdezik tőlem is, hogy mi vajon meddig szüretelünk? Titkon mindig reménykedünk a hosszú indiánnyárban, azért a korai fagyok bekavarhatnak a mi elképzeléseinkbe is. Ilyenkor elősorban a takarható magaságyásaimra apellálok, de a téli almák és kései körték is most kerülnek még csak le a fáró.

Az utolsó hajrában is ültethetünk

Ültetni és magot vetni akár a szezon végén is lehet, csak nagyon meg kell nézni, milyen zöldségekből érdemes válogatni. Például előszeretettel vetek mizunát, hónapos retket, még egy kevés céklát is akár, de a fűszerek közül koriandert friss zöldnek bátran lehet ültetni szeptember végén is. Mivel várhatóan idén is hosszú ősz elé nézünk, és még két hét távlatból sem mondanak fagyokat jelenleg (a cikk írásakor október második hetét tapossuk éppen), így nagy eséllyel lesz eredményes a kései vetésünkből is a friss zöldség és fűszer.

Nitrogéngyűjtők a jövő évi lombtömegért

Egyes parcellákba ilyenkor már nem az a cél, hogy nagy termésmennyiséget hozzunk le onnan. Ekkor kerülnek elő a rövid tenyészidejű pillangósok is, mint a borsó, amelynek gyökérgümőin számos nitrogéngyűjtő baktérium dolgozik azért, hogy a talajba sok, a növények által is felhasználható nitrogén legyen a gyökérzónában.

Ilyenkor nem szüretelünk, nem húzzuk ki a borsót sem tövestől, hanem egészen a tavaszi vetésig otthagyjuk bolygatatlanul, hadd dolgozzanak a hasznos szervezetek a talajban.

A kései vetéseinkből még szüretelhetünk friss zöldségeket és fűszereket.

Kale és más hasznosságok

A sárgarépákat bátran bennehagyom a magyaságyásban, a fehérrépát is, de akár még a paszternákot is. A zellert csak akkor szedem ki, ha már tartósan elkezd átfagyni a talaj. Így helyet spórolok és a kapacitásaimmal is igyekszem gazdálkodni, mert a szüreti időszak többnyire kemény minden évben és az időbeosztás az, ami sokat számít ilyenkor.

A kale, vagyis marhakáposzta Amerikában igazi szuperfood élelmiszer, mi magunk is előszeretettel ültetünk tavasszal és ez az a növény, amit még télen is lazán kint lehet szabadföldön hagyni. Kiváló lesz chipsznek leszárítani, de rakott kelnek, smoothie-knak is alkalmas a kesernyés, ámbár ásványi anyagokan és vitaminokban gazdag levélzöldség.

Salátákkal is kísérletezhetünk még

A mizunát már fentebb említettem érintőlegesen, de ha van szabad helyem, akkor tépősalátát és madársalátát is vetek még októberben, mert fátyolfólia alatt még simán esély van csipkedni belőle a tél eleji salátázásokhoz.

Ideje a vetőmagok végét is begyűjteni

Ha viszont a fenntarthatóság is fontos a kertünkben, akkor ez az az időszak, amikor az évelőkről lecsipegetem a már beérett vetőmagnak valót. A begyűjtött vetőmag felét elrakom tavaszig, másik felét kipergetve (szelelve – vagyis a felesleges részektől kifújom egy tálcán, tálkában) visszahintem az ágyásokba, hogy ha mód van rá, magától is elkezdjen cseperedni új növény belőle kora tavasztól. Így csak azt vetem el a tavaszi időszakban, amiből úgy látom természetes úton nem lett szaporulat.

Nem vitte be a leandert? Talán még nincs minden veszve

2025. november 12. 08:10

Lehet-e kertben teleltetni a leandert? Elméletileg igen, de csak nagyon védett helyen – mutatjuk, hogyan érdemes próbálkozni.

Mitől borulhat fel a kerti tó vízminősége? – Amikor az egyensúly megbillen

2025. november 12. 05:40

Egy jól működő tóban a növények, állatok és mikroorganizmusok együtt dolgoznak azon, hogy a víz tiszta maradjon. A kulcs az, hogy ne avatkozzunk be túlzottan!

Hová tegyük a mikulásvirágot, hogy sokáig szép maradjon?

2025. november 11. 07:10

A mikulásvirág szépsége múlandó – hacsak nem tudjuk, hová érdemes tennünk. Mutatjuk, hol marad sokáig üde és színes!

Ökológiai sövény – a fenntartható, fajgazdag kert élő védőfala

2025. november 11. 05:40

Az ökológiai sövény kialakításához különböző időben virágzó, különböző terméseket hozó, lombhullató és örökzöld cserjéket kell kombinálni.

Kalászos vetőmaghelyzet Magyarországon, 2019 őszén

2019. szeptember 1. 07:27

A kalászos vetőmag-előállító területek – és ezzel együtt sajnos a fémzárolt vetőmag használat is – drasztikusan lecsökkent hazánkban az EU-csatlakozást követően. A vetőmag-előállító területek csökkenésével szemben a szaporításokban szereplő fajták száma folyamatosan növekszik 2004 óta. Az eddig beérkezett termésadatok alapján, a kedvezőtlen előjelek ellenére jó, illetve közepes termésátlagok várhatóak. Az őszi kalászos fémzárolások még nem kezdődtek el, egyes régiókban az aszály, illetve a fuzárium fertőzés miatt várható, hogy a vetőmagok minőségével lesznek problémák, azonban a jónak mondható termésátlagok következtében vetőmaghiány összességében idén ősszel sem várható.

Miért nem keltek ki a saját gyűjtésből származó paprikamagok?

2023. március 25. 11:37

Miért nem keltek ki a saját gyűjtésből származó paprikamagok? Én hibázhattam valamiben, vagy a magokkal lehetett a gond?

Pattogatni való kukorica: nem csak finom, de jó üzlet is

2020. január 7. 11:47

A Győr melletti Kránicz tanya a székhelye annak az a Agrogenius Kft-nek, amelyet Kránicz Tamás és Krániczné Mayer Erika alapított tizenöt évvel ezelőtt. A cég mára már nemcsak európai, hanem ázsiai exportra is termel, illetve szerződött partnereikkel termeltet pattogatni való kukoricát. Mindezt olyan sikerrel teszik, hogy szinte már nem is tudják a rendeléseket kielégíteni, további beszállítókra lenne szükségük… Krániczné Mayer Erikával, a cég vezetőjével beszélgettünk.

Növekszik a fémzárolt vetőmag felhasználás

2018. december 13. 15:16

Magyarország a világ hatodik legjelentősebb vetőmag-előállítója, évente csaknem 100 ezer tonna vetőmagot értékesít a külpiacokon. Az export a teljes vetőmagtermelés valamivel több mint egyharmadát adja.